Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Με δεκάδες φανουρόπιτες γιορτάστηκε ο Άγιος Φανούριος στο Λεοντάρι-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Αρκετοί ήταν και φέτος οι προσκυνητές που τίμησαν με την παρουσία τους την γιορτή του Αγίου Φανουρίου στο ξωκλήσι του Λεονταρίου.
Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο εφημέριος του χωριού π.Γρηγόριος.
Μετά το πέρας του εσπερινού έγινε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας πέριξ του ναού, προς ευλογία των πιστών.
Τον πανηγυρικό εσπερινό παρακολούθησε ο Δήμαρχος Αλιάρτου  Θεσπιέων κ.Ντασιώτης,ο αντιδήμαρχος κ.Μαλέσης,ο πρόεδρος της Τ.Κ. Λεονταρίου κ.Ζαφείρης Γιάννης Ανδριανός και πλήθος κόσμου.
Οι γυναίκες από νωρίς το απόγευμα έφερναν  τις φανουρόπιτες στο εκκλησάκι, τάμα στον Άγιο Φανούριο ώστε να τους βοηθήσει κυρίως σε κάτι που του ζητούν.
H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑΣ

Eίναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Σίγουρα είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών (κυρίως από το γυναικείο φύλλο και το όνομα του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων) και δεν νομίζουμε ότι υποκρύπτει κάτι το αντικανονικό ή το άσχημο. Άλλωστε αν επρόκειτο για κάτι το οποίο αλλοίωνε την λατρευτική τάξη και ήταν αντίθετο με την εκκλησιαστική μας παράδοση, η εκκλησία είχε τον χρόνο και τον τρόπο να το διορθώσει και να το αποτρέψει. Η παράδοση που σχηματίστηκε, είναι ότι: η Μητέρα του ήταν αμαρτωλή.

Ήταν λέει η παράδοση σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν πολύ σκληρά και απάνθρωπα. Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε. Αυτό είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή γλυκόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ'; τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».
Βέβαια ζητούν οι πιστοί να τους φανερώσει ο Άγιος χαμένα αντικείμενα ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν, ή ακόμη έναν καλό γαμπρό στα ανύπανδρα κορίτσια. Βεβαίως προτιμητέο θα ήταν τα κίνητρα και οι εκδηλώσεις να ήταν περισσότερο πνευματικού χαρακτήρα αλλά στο χέρι μας είναι να έχουμε και πνευματική ωφέλεια. Μπορούμε για παράδειγμα να φτιάξουμε εμείς την πίτα και όχι να την αγοράσουμε έτοιμη, να μάθουμε το απολυτίκιο του Αγίου και τον βίο του, να συμμετέχουμε ενεργά στις ακολουθίες που γίνονται προς τιμή του Αγίου και να μην μένουμε μόνο στην προσφορά της φανουρόπιτας. Άλλωστε ο Άγιος, αυτό είναι που θέλει από εμάς, την ειλικρινή συμμετοχή μας και την προσευχή μας, έτσι ώστε να μεσιτεύει όπως και κάθε Άγιος στον Χριστό, για την σωτηρία της ψυχής μας και αν κάτι θέλουμε οπωσδήποτε να μας φανερώσει, αυτό ας είναι ο σωστός δρόμος που θα μας οδηγήσει στην αιώνια βασιλεία Του.Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Αγιος Φανούριος και οι φανουρόπιτες: Τι γιορτάζουμε στις 27 Αυγούστου

Στις 27 Αυγούστου, τιμούμε την μνήμη του Αγίου Φανουρίου του Μεγαλομάρτυρα, ενώ είναι έθιμο σε πολλά σπίτια οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες. Ποιος ήταν όμως ο Αγιος Φανούριος και τι συμβολίζει η παραδοσιακή φανουρόπιτα;

Ο Αγιος Φανούριος, έζησε στα Ρωμαϊκά χρόνια και συγκρούστηκε με το ειδωλολατρικό κόσμο, ωστόσο για την καταγωγή και τη ζωή του Αγίου Φανουρίου δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες, παρά μόνο ότι η εικόνα του βρέθηκε γύρω στα 1500 μ.Χ., στη Ρόδο.

Σύμφωνα με την εικόνα του, ο άγιος ήταν νεαρός στρατιώτης ο οποίος υπέστη 12 μαρτύρια, ενώ υπάρχει επίσης η υπόθεση από ερευνητές ότι ο άγιος συγχέεται με τον Άγιο Γεώργιο, καθώς η εικόνα φαίνεται να έχει αρκετές ομοιότητες με αυτή του Αγίου Γεωργίου.

Το ρήμα «ϕαίνω» που προκύπτει ετυμολογικά από το όνομα του Αγίου, τον έκανε δημοφιλή στη λαϊκή παράδοση για την φανέρωση χαμένων ανθρώπων, ζώων ή πραγμάτων.

Οι χριστιανοί φτιάχνουν μια νηστίσιμη πίτα την εορταστική του ημέρα, την λεγόμενη «φανουρόπιτα», που γίνεται από γίνεται από καθαρό αλεύρι, ζάχαρη, κανέλα και λάδι, για να τους φανερώσει ο άγιος χαμένα αντικείμενα, την τύχη των ανύπαντρων κοριτσιών ή ακόμα και εργασία στους ανέργους. Η πίτα είναι συνήθως μικρή και στρογγυλή και όσο την φτιάχνει η νοικοκυρά έχει μια λαμπάδα αναμμένη. Συνολικά η φανουρόπιτα γίνεται με εννέα νηστίσιμα υλικά και αφού διαβαστεί και κοπεί σε σαράντα κομμάτια μοιράζεται στους πιστούς.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ρομά χτύπησαν Δημοτικό Αστυνομικό στο παζάρι της Θήβας

Σε έντονη κινητοποίηση βρέθηκε χθες βράδυ η τοπική αστυνομία της Θήβας, μετά από επεισόδιο που προκλήθηκε σε βάρος Δημοτικού  Αστυνομικού  στο παζάρι. Σύμφωνα με πληροφορίες του Permisospress, δυο Ρομά επιτέθηκαν  και χτύπησαν τον δημοτικό αστυνομικό,
για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.Ο ένας από τους δύο δράστες,  έχει συλληφθεί από αστυνομικούς του Α.Τ. Θηβών. Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας, για τον εντοπισμό και του δεύτερου δράστη.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Αποστόλου: Καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί

Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί έως το τέλος του έτους, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, από τη Νεμέα, όπου εγκαινίασε τις εκδηλώσεις «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας 2017», τις οποίες συνδιοργανώνουν ο Δήμος Νεμέας με το Σύνδεσμο Οινοποιών ΠΟΠ Νεμέας και τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας.

‘Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αποστόλου είπε ότι ήδη ετοιμάζεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση και πριν τελειώσει ο χρόνος -όπως έχει δεσμευθεί και ο πρωθυπουργός- ο φόρος αυτός δεν θα υπάρχει πλέον.

Ο υπουργός αναφέρθηκε κατά την ομιλία του και στη γενικότερη κατάσταση και τόνισε ότι «όλοι πλέον έχουν αποδεχτεί ότι άνοιξε ο δρόμος για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές και το τέλος των μνημονίων». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν. γνωρίζουν ότι αυτό θα συμβεί, αν με όλες μας τις δυνάμεις υπηρετήσουμε την ανάπτυξη. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σταθεροποιήσει την πορεία της χώρας, προς μια περίοδο θετικών προοπτικών, μετά την κρίση και τη βαθιά ύφεση που γνώρισε τα προηγούμενα χρόνια όταν περίπου το 25% του ΑΕΠ της, εξαφανίστηκε».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «σε αυτήν την προσπάθεια, ο αγροτικός χώρος θα πρωταγωνιστήσει. Είναι ενθαρρυντικό ότι αυτή τη πραγματικότητα, τη συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ο επιχειρηματικός κόσμος και κυρίως οι ίδιοι οι παραγωγοί». 
Διαβάστε Περισσότερα »

Επιτυχημένο το λαϊκό γλέντι του ΚΚΕ στη Λιβαδειά-ΦΩΤΟ

Με κέφι, χορό, και ζωντανή μουσική/τραγούδι συνοδευμένα με το παραδοσιακό σουβλάκι Λιβαδειάς, άφθονο κρασί και μπύρα, γέμισε το πάρκο της Λιβαδειάς χθές την Παρασκευή το βράδυ, στο λαϊκό γλέντι που οργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Λιβαδειάς του ΚΚΕ.
Οι φίλοι του ΚΚΕ έδωσαν το παρών στο γλέντι όπως και στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες του κόμματος με συντροφικότητα και αποφασιστικότητα στη διεκδίκηση της χαράς της ζωής.



Διαβάστε Περισσότερα »

Καλός ο καιρός σήμερα -Ανεβαίνει η θερμοκρασία

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα δυτικά και βόρεια.

Αναλυτικά η πρόγνωση σε όλη τη χώρα:

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Στη δυτική Μακεδονία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα υπόλοιπα ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 και τοπικά στα δυτικά 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη τοπικά 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία στο Ιόνιο βορειοδυτικοί τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 και τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη τοπικά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά και νότια τοπικά την ημέρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 29 και στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 και τοπικά 33 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια τοπικά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα βόρεια και ανατολικά την ημέρα τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και τις απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου



Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ