Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη: Βρέθηκε ο χαμένος ναός της Αρτέμιδος στην Εύβοια


Ένα εντυπωσιακό εύρημα ήρθε στο φως από τις ανασκαφές στην Εύβοια.
Από ενεπίγραφες βάσεις και ενσφράγιστες κεραμίδες που φέρουν το όνομα «Αρτέμιδος», στάθηκε δυνατή η ταύτιση του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος
Τα λείψανα του Ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο ανακάλυψε, έπειτα από 100 και πλέον χρόνια έρευνας, ομάδα αρχαιολόγων της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που σημειώνει ότι «κατά τη διάρκεια των εργασιών του καλοκαιριού 2017, ανοίχθηκαν τομές στον χώρο που περιβάλλεται από τις στοές, στις οποίες εντοπίστηκε ο πυρήνας του ιερού, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται πράγματι για το Ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος».

Επίσης, προσθέτει ότι «κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο ανακαλύφθηκαν κτίρια διάφορων εποχών (από τον 6ο έως και τον 2ο αι. π.Χ.) και υπόγεια κρήνη που είχε κτιστεί με αρχιτεκτονικά μέλη και βάσεις από μνημεία σε δεύτερη χρήση.

Από κάποιες ενεπίγραφες βάσεις και ενσφράγιστες κεραμίδες που φέρουν το όνομα 'Αρτέμιδος', στάθηκε δυνατή η ταύτιση του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, καθώς οι επιγραφές αναφέρονται σε αναθέσεις στη θεά Αρτέμιδα, στον αδελφό της Απόλλωνα και στη μητέρα τους Λητώ».

Η ομάδα Ελληνοελβετών αρχαιολόγων, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Καρλ Ρέμπερ του Πανεπιστημίου της Λοζάνης, διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, και της Αμαλίας Καραπασχαλίδου, επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Ευβοίας, ξεκίνησε το 2007 τη διερεύνηση οικοπέδων στους πρόποδες του λόφου των Παλαιοεκκλησιών ή Παλαιοχώρας, στα ανατολικά της σύγχρονης Αμαρύνθου. Όπως δε, συμπληρώνει το ΥΠΠΟΑ «τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, καθώς ήρθε στο φως μνημειώδης στοά του 4ου αι. π.Χ. που πλαισίωνε την ανατολική και τη βόρεια πλευρά του ιερού».

Σημειώνεται ότι «σύμφωνα με τις αρχαίες γραπτές πηγές, το ιερό αυτό υπήρξε από τα σημαντικότερα της Εύβοιας. Η ύπαρξή του είναι γνωστή από το 10ο βιβλίο του έργου του Ρωμαίου γεωγράφου Στράβωνα. Από τον 19ο αιώνα, οι αρχαιολόγοι προσπάθησαν να εντοπίσουν το συγκεκριμένο ιερό, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, παρά τις πολλές υποθέσεις, εξαιτίας της λανθασμένης ένδειξης της απόστασης στο κείμενο του Στράβωνα. Όπως ορθά απέδειξε ο καθ. Ντένις Κνέπφλερ, ιστορικός και επιγραφικός στο Πανεπιστήμιο του Νοοϊσατέλ στην Ελβετία και στο Collège de France, το Ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος δεν βρισκόταν σε απόσταση 7 στάδια (δηλ. 1,5 χλμ.) από την πόλη της Ερέτριας, όπως αναφέρει ο Στράβων, αλλά σε απόσταση 60 στάδια (δηλ. 11 χλμ.)» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.




Διαβάστε Περισσότερα »

Ανάβαση στα Κούκουρα



Διαβάστε Περισσότερα »

Παιδικοί Σταθμοί: Δεύτερη ευκαιρία να βρουν θέση 10.000 παιδιά



Στην αναδιανομή περίπου 10.000 μη χρησιμοποιηθέντων vouchers για την εξασφάλιση θέσης σε παιδικό σταθμό, προχωρά η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και...
Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), έπειτα από σχετική εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση.

Οι ωφελούμενοι γονείς, που ενώ είχαν όλα τα δικαιολογητικά, δεν έλαβαν voucher τον Ιούνιο, επειδή εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός, καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για την συμμετοχή στην αναδιανομή των μη χρησιμοποιηθέντων vouchers.

Η αναδιανομή θα γίνει με βάση αυστηρά τη μοριοδότηση που έλαβαν όλοι τον Ιούνιο, με την απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν εξασφαλίσει θέση σε παιδικό σταθμό δημόσιο ή ιδιωτικό.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι μέχρι της 27 Σεπτεμβρίου 2017 και για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμβουλευτούν την ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (http://www.eetaa.gr/).

Η ΕΕΤΑΑ εκτιμά ότι με βάση τα περσινά δεδομένα, όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιανομής, ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων παιδιών μπορεί να προσεγγίσει τις 100.000, ενώ έχουν ήδη καλυφθεί όλοι οι αιτούντες, που ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και το 95% των ΑμΕΑ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ημερίδα Υγείας από τον Ιατρικό Σύλλογο Θήβας


Διαβάστε Περισσότερα »

Mε το "Μένγκελε" από το ΘΗΠΕΘΕ ολοκληρώνονται τα Πινδάρεια στη Θήβα



Στα πλαίσια των  "Πινδαρείων 2017",το ΘΗΠΕΘΕ παρουσίαζει το έργο του Θ. Τριαρίδη
"Μένγκελε" την Κυριακή 24 Σεπτέμβρη, στο "Υπόγειο του πρώτου"( 1ο Λύκειο Θήβας) , στις 9 το βράδυ
ΤΗΛ. ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ: 6944227563 //6978014134


Υπόθεση έργου: Δυο άγνωστοι μεταξύ τους επιβάτες στο κουπέ ενός τρένου. Ένας άντρας(διοικητικός υπάλληλος μιας δημόσιας υπηρεσίας) και μια γυναίκα(υποψήφια διδάκτορας της Νεότερης Ιστορίας). Νυχτερινό δρομολόγιο. Μια ξαφνική διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος θα μετατρέψει μια τυπική συζήτηση σε ένα παιδικό παιχνίδι ρόλων. Ο άντρας θα παραστήσει το Γιόζεφ Μένγκελε, τον αρχιβασανιστή γιατρό του Άουσβιτς και η γυναίκα την Εσθήρ, την εγγονή μιας Εβραίας που επέζησε. Πού μπορούν να φτάσουν τα πρόσωπα αυτά «παίζοντας» ένα τέτοιο παιχνίδι;
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία-σκηνικό-φωτισμοί: Λάζαρος Παπαδόπουλος
Μουσική επιμέλεια-ήχοι: Greg Pap- G. Dop
Κοστούμια: Έμη Μπαρώνα
Κούκλες: Θοδωρής Κορόζης

Διανομή: Μ: Αντώνης Φωτιαδης
Ε: Νίνα Μάρα 
Διαβάστε Περισσότερα »

Τραγικό τροχαίο με δύο νεκρούς σμηνίτες στη Βόνιτσα

Οι δύο άντρες ηλικίας 19 και 25 ετών επέβαιναν σε ΙΧ που συγκρούστηκε με φορτηγό σε σημείο καρμανιόλα της εθνικής οδού Αμφιλοχίας - Βόνιτσας
Τραγικό θάνατο στην άσφαλτο βρήκαν δύο νέοι άνθρωποι το πρωί της Πέμπτης. Το δυστύχημα συνέβη στην εθνική οδό Αμφιλοχίας - Βόνιτσας, στα Παλιάμπελα, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο νέοι άντρες, συγκρούστηκε με φορτηγό.
Νεκροί είναι δύο σμηνίτες της Αεροπορίας, ένας 19χρονος και ένας 25χρονος, που και οι δύο επέβαιναν στο ΙΧ, ενώ ένας ακόμη τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις νέοι γυρνούσαν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ακτίου. Το Ι.Χ. συγκρούστηκε σφοδρά με φορτηγό, σε ένα σημείο καρμανιόλα, στο οποίο ουκ ολίγοι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ ακόμη περισσότεροι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι συνθήκες της σύγκρουσης δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, ενώ φωτογραφίες από το σημείο δείχνουν το ΙΧ αυτοκίνητο να έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές.
Για το τροχαίο δυστύχημα εξέδωσε ανακοίνωση και η Πολεμική Αεροπορία:
«Σήμερα, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017, τρεις (3) Σμηνίτες του Αεροπορικού Αποσπάσματος Αγρινίου, που είχαν εξέλθει από την Μονάδα στις 09:30, επιβαίνοντας σε ΙΧ όχημα, ενεπλάκησαν σε τροχαίο δυστύχημα στα Παλιάμπελα Βόνιτσας.
Οι δύο εξ΄αυτών , ο ένας 25 χρονών και ο άλλος 19 χρονών είναι νεκροί, ενώ ο τρίτος, 20 χρονών, νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Λευκάδας με κάταγμα στο χέρι, χωρίς να διατρέχει κανέναν άλλον κίνδυνο.
Τα αίτια του δυστυχήματος διενεργούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες».
 sinidisi.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Συγχαρητήρια Επιμελητηρίου Βοιωτίας για τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Προσήλιο

Μετά τις σημαντικότατες
αρχαιολογικές ανακαλύψεις, που πραγματοποιήθηκαν στο Προσήλιο του Δήμου Λεβαδέων, το Επιμελητήριο Βοιωτίας, ως θεσμικός εκπρόσωπος της βοιωτικής επιχειρηματικής κοινότητας, αισθάνεται την ειλικρινή ανάγκη να συγχαρεί την επιστημονική ομάδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και της Βρετανικής Σχολής Αθηνών για την εξαιρετική εργασία τους και να τους ευχαριστήσει δημόσια, καθώς μας έδωσαν την πολύτιμη δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα και να επανεκτιμήσουμε την ιστορική πορεία  του τόπου μας.

Όπως πληροφορηθήκαμε, τα αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούν εξαιρετικό δείγμα  λαξευτών τάφων, οι οποίοι ανήκουν στην μυκηναϊκή περίοδο και φαίνονται να συνδέονται με τον πολιτισμό των Μινυών του Ορχομενού.

Επιθυμούμε παράλληλα να συγχαρούμε την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς για την ενδεδειγμένη και σοβαρή στάση τους, οφείλουμε όμως να σημειώσουμε και την υποχρέωση όλων μας, όπως αναδείξουμε και προστατεύσουμε το νέο αυτό κόσμημα της Βοιωτίας.

Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Αγνιάδης
Διαβάστε Περισσότερα »

Χωρίς γήπεδο ο Αμβρυσσέας Διστόμου, έγινε ο …τσιγγάνος της Γ’ Εθνικής…


Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ακόμα σε ποια έδρα θα παίξει, ως Γ’ ΕΘΝΙΚΗ, ο Αμβρυσσέας Διστόμου, ο οποίος  μεχρι τωρα έχει μετατραπεί σε …ομάδα-τσιγγάνο, αλλάζοντας 3 γήπεδα για προπόνηση και χωρίς να έχει παίξει καθόλου για προετοιμασία στην φυσική του έδρα, μέσα στο Δίστομο!!!

Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές Δευτέρα η προπόνηση των παικτών του Αμβρυσσέα έγινε στο Γήπεδο του οικισμού της Αλουμίνιον της Ελλάδας στα Άσπρα Σπίτια (φυσικό χόρτο), χθες Τρίτη τους φιλοξένησαν στο γήπεδο του ΠΑΟΚ Κυριακίου ( φυσικό χόρτο) και σήμερα Τετάρτη έχει προγραμματισμένη προπόνηση στο Δημοτικό Γήπεδο Δίστομου (πλαστικό τερέν)! Στο Κυριακι έχει ξαναπάει το Δίστομο, ενώ στα Άσπρα Σπίτια προετοιμάζεται φυσικά η τοπική Ένωση, ενώ φήμες θέλουν να ζητά το εν λόγω γήπεδο ως έδρα και ο Κυπάρισσος Αντίκυρας, μέχρι να φτιάξει το δικό του γήπεδο, που πάντως προχωρά.

Ο Δήμος Λαμίας το τελείωσε!

Στο Δημοτικό Γήπεδο του Διστόμου ωστόσο, παρόλο που ο Αμβρυσσέας στέφθηκε Πρωταθλητής Βοιωτίας από τις 22 Απριλίου (!), επί 5 ολόκληρους μήνες δεν έχει μπει ούτε ένα πετραδάκι! Αντίθετα η Λαμία, που είχε περισσότερες απαιτήσεις υποδομών ως Α’ ΕΘΝΙΚΗ, έφτιαξε το Δημοτικό της Γήπεδο και ήδη η ομάδα του Τενέ, άρχισε να παιζει στην φυσική της έδρα. Ο Δήμαρχος όμως Λαμίας κ. Νίκος Σταυρογιάννης είχε πάρει το θέμα » προσωπικά» και τα έργα στο Δημοτικό Γήπεδο  ξεκίνησαν από τις 2 Μαΐου, …πριν βγει Πρωταθλήτρια της Β΄’ Εθνικής η Λαμία- συνέδραμε βέβαια με ενίσχυση και η Περιφέρεια!

 Η κατάσταση με την προετοιμασία της ομάδας του Διστόμου- που έχει κάνει αξιόλογες μεταγραφές-  έχει προκαλέσει, όπως ειναι φυσικό, δυσαρέσκεια στους παίκτες και στην τεχνική ηγεσία, οι οποίοι ωστόσο βλέπουν τις προσπάθειες της Διοίκησης  και του Προέδρου της κ Ηλία Καβαλαγιού, να πείσει τον Δήμο Διστόμου, Αραχωβας Αντικυρας να λύσει το θέμα. Οι φίλαθλοι της ευρύτερης περιοχής, που περιμένουν πως και πως την έναρξη του Πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής  για να δουν αξιόλογες ομάδες, ανησυχούν ότι ο δημοφιλής Αμβρυσσέας ίσως καταλήξει στο Γήπεδο της ΕΠΣΒ στον Αγιο Σπυριδωνα, αν υπάρξει …συνωστισμός  και δεν αντέξει το χόρτο στο γηπεδο της Παραλίας Διστόμου.

Αναβλητική τακτική από Δημο Δ.Α.Α.

Για το γηπεδο Διστόμου το σχέδιο(;) προέβλεπε προετοιμασία για ριζική ανακαίνιση για την επόμενη περίοδο με χρηματοδοτηση από Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και Περιφέρεια και ένα αναγκαίο ρετούς  με »αναζωογόνηση» του τάπητα, νέες συναρμολογούμενες εξέδρες, τουαλέτες, μικροπεριφράξεις κλπ. Ωστόσο, μας είπαν  αγανακτισμενοι φίλαθλοι, μεχρι τωρα οι υπηρεσίες του Δήμου Δ.Α.Α. δεν έχουν κάνει τίποτα στην πράξη για το ρετουσάρισμα ώστε με τις ελάχιστες προδιαγραφές να μπορεί να συμμετάσχει ο Αμβρυσσέας στην φυσική του έδρα, κοντά στους φιλάθλους του. Και ας έχει εξηγήσει η Διοίκηση ότι αυτο είναι σημαντικό για το Διστομο όχι μόνο για την απόδοση της ομάδας αλλά και για λόγους που σχετίζονται με την  Μνήμη των σφαγιασθέντων , με επισκέψεις φιλάθλων στο Μαυσωλείο και το Μουσειο Θυμάτων Ναζισμού. <<Από εβδομάδα σε εβδομάδα και από νέα χωροθέτηση σε νέα λύση πάει το θέμα των εξεδρών και των άλλων έργων>>, λένε οι φίλαθλοι για την αναβλητική τακτική του Δήμου και των υπηρεσιών του, παρά τις πιέσεις και άλλων φορέων της Μαρτυρικής κωμόπολης.. Φημολογείται δε ότι και καποιες εξέδρες 150 θέσεων που μπήκαν πέρυσι δεν έχουν πληρωθεί…

Στο παρα-ένα, πάλι υποσχέσεις!

Αυτές τις ημερες από τον Δήμο και τις τεχνικές υπηρεσίες του δόθηκε η υπόσχεση ότι την προσεχή …Τρίτη θα ξεκινήσουν τα έργα! ΔΗΛΑΔΗ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ  ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Γ’ ΕΘΝΙΚΗΣ! Βέβαια αυτά έχουν ξαναειπωθεί πολλες φορές , αλλα ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ!
Οπότε τα ερωτηματικά ειναι όχι μόνο βάσιμα, αλλα και ανησυχητικά!Δυστυχώς για τον Αμβρυσσέα.
stereasports.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Ποια επιδόματα «απορροφήθηκαν» από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Τα επιδόματα ένδειας, σχολικής διαρροής, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας και απροστάτευτων τέκνων μεταφέρθηκαν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), διότι τα κριτήρια χορήγησης σε όλες τις περιπτώσεις ήταν χαμηλότερα από τα κριτήρια χορήγησης του ΚΕΑ, διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με δήθεν κατάργηση των επιδομάτων αυτών, που είδαν το φως της δημοσιότητας, ύστερα από ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή στην Κομισιόν και απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου Μαριάν Τισέν.

Όπως επισημαίνουν πιο ειδικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Επίδομα απροστάτευτων τέκνων: Κάθε παιδί έπαιρνε 44,02 ευρώ μηνιαίως. Σήμερα τα παιδιά αυτά παίρνουν 50 ευρώ επιπλέον των 50 ευρώ του ΚΕΑ.

Επίδομα ένδειας: Το έδιναν οι δήμοι με δικές τους ad hoc διαδικασίες, ήταν με εισοδηματικά κριτήρια χαμηλότερα εκείνων του ΚΕΑ. Οι όποιοι δικαιούχοι ήδη ήταν δικαιούχοι στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης 2015-2016 και μετά στο ΚΕΑ.

Επίδομα σχολικής διαρροής: Το ποσό ήταν 25 ευρώ το μήνα για 5.000 δικαιούχους και οι διαδικασίες χορήγησης δεν ήταν καλές. Στο ΚΕΑ προβλέπεται η υποχρεωτική παρακολούθηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και γι’ αυτό τα νοικοκυριά ενισχύονται με 50 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί, σε συνδυασμό με μια σειρά μέτρων γενικότερα για το παιδί.

Το επίδομα νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας αφορούσε 5.000 άτομα και δινόταν για 5 μήνες επί 75 ευρώ μηνιαίως προκειμένου να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ. Οι προϋποθέσεις απόδοσής του ήταν περίπλοκες. Με το ΚΕΑ και τα προγράμματα Youth Guarantee οι δικαιούχοι έχουν καλυφθεί.

Σήμερα το ΚΕΑ χορηγείται σε 614.000 άτομα.

Οικογενειακά επιδόματα: Υπενθυμίζεται ότι δεν θα γίνει καμιά περικοπή στο συνολικό ποσό των 650.000.000 ευρώ, που πληρώνει κάθε χρόνο ο ΟΓΑ για τα οικογενειακά επιδόματα. Αντίθετα, όπως είναι γνωστό, προβλέπονται 260.000.000 ευρώ επιπλέον των 650 εκατ. για το 2019 στα αντίμετρα, έτσι ώστε να ενισχύσουμε σημαντικά τον χαμηλότερο προϋπολογισμό για το παιδί και την οικογένεια σε όλη την ΕΕ.

Νέος ΟΓΑ: Η δημιουργία Ενιαίας Αρχής Διαχείρισης και Απονομής των Προνοιακών Επιδομάτων έχει στόχο να απονέμονται, πλέον, τα προνοιακά επιδόματα με τρόπο ενιαίο, απόλυτα διαφανή, αδιάβλητο και αντικειμενικό και να πληρώνονται όλοι οι δικαιούχοι του ιδίου προνοιακού επιδόματος ταυτόχρονα και σε μηνιαία βάση, ώστε να πάψει επιτέλους η αγωνία και ταλαιπωρία του πολίτη για το πότε θα μπορέσει να πάρει το επίδομα που του έχει εγκριθεί. Στόχος είναι, επίσης, να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις σε υπηρεσίες και φορείς και βεβαίως να σταματήσει η ταλαιπωρία, σωματική και ψυχική, που αυτές συνεπάγονται.

Η Ενιαία Αρχή Διαχείρισης και Απονομής Προνοιακών Επιδομάτων θα υποστηριχθεί από το τμήμα του ΟΓΑ που δεν ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ και που με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο διαθέτει, πλέον, σημαντική εμπειρία στην απόδοση προνοιακών επιδομάτων.

Διαβάστε Περισσότερα »

Απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων και πεζών στα δάση του Δήμου Θηβαίων

Περιοχή Δήμου Θηβαίων : Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών λόγω κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς μέχρι 21/9


Με την υπ' αριθ. 206367/770/20-9-2017 απόφαση της Αντιπεριφερειάρχου της Π.Ε. Βοιωτίας κας Φανής Παπαθωμά και λαμβανομένου υπόψη τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π. (κατηγορία κινδύνου 4) που ισχύει για την Πέμπτη 21/9/2017, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  η  κίνηση και η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών από την 12η βραδινή της 20ης Σεπτεμβρίου, ημέρα Tετάρτη, έως και την 12η βραδινή της 21ης Σεπτεμβρίου, ημέρα Πέμπτη, στις  ακόλουθες περιοχές του Δήμου Θηβαίων:

Δάσος Μοσχοποδίου
Δάσος Αγίας Τριάδας
Δάσος Κιθαιρώνα

Της ανωτέρω απαγόρευσης εξαιρούνται οι διατηρούντες ποιμνιοστάσια, γεωργικές εκτάσεις καθώς και οι ιδιοκτήτες και οι κινούμενοι προς τα καταστήματα που βρίσκονται στις αναφερθείσες περιοχές.
Οι ομάδες περιφρούρησης θα καταγράφουν τους εισερχόμενους και εξερχόμενους πολίτες στις ανωτέρω περιοχές.
Συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199. 
Διαβάστε Περισσότερα »

Καιρός: Πέφτει αισθητά η θερμοκρασία από σήμερα, έρχονται νεφώσεις και βροχές

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ
Σποραδικές βροχές και καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα φαινόμενα που κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επεκταθούν σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, περιμένουμε σήμερα Πέμπτη.


Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων καταιγίδων κυρίως στην Ανατολική Στερεά και στην Εύβοια.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Τις βραδινές ωστόσο ώρες, στο Βορειοδυτικό Αιγαίο θα επικρατήσει Βαρδάρης με εντάσεις 7 έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ και κατά περιόδους τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Πολύ ενισχυμένοι δυτικοί άνεμοι θα πνέουν στην περιοχή του Κορινθιακού, με τις εντάσεις τους κατά περιόδους να φτάνουν τα 8 μποφόρ.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για ολόκληρη τη χώρα:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ στα δυτικά.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία μέχρι 6 μποφόρ. Το βράδυ στα ανατολικά θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στις βορειότερες περιοχές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα νότια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και βαθμιαία τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στα νότια έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες που σταδιακά από το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και στα νότια έως 6 μποφόρ. Από τη νύχτα βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΘΗΝΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά. Βελτίωση τη νύχτα.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα στη Βοιωτία

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, πολύ αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Πέμπτη για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία)
- Περιφέρεια Αττικής

- Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία)
- Περιφέρεια Κρήτης (Χανιά)



Η Γενική Γραμματεία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ