Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Αγίου Δημητρίου-Γιορτάζουν οι Θεσπιές



Διαβάστε Περισσότερα »

Πως θα γιορτάσει την Επέτειο του "ΟΧΙ" ο Δήμος Αλιάρτου Θεσπιέων

Πρόσκληση & Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων








Διαβάστε Περισσότερα »

Απίστευτο: Στην Εύβοια υπάρχει δρόμος με πινακίδα «προχωράτε με δική σας ευθύνη»!

Είναι ντροπή, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, που υπέγραψε την σύμβαση για την αναβάθμιση του δικτύο, με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ
Μπορεί να παραπέμπει σε Αφρική, όπου σε μεγάλο μέρος της ηπείρου οι υποδομές είναι ακόμα υποτυπώδεις, όμως συμβαίνει στην Εύβοια. Στο βόρειο μέρος του νησιού, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τις Ροβιές με τα Ήλια, υπάρχει πινακίδα που προειδοποιεί τους οδηγούς πως... «προχωρούν με δική τους ευθύνη»!


Το πρόβλημα είναι οι κατολισθήσεις που συμβαίνουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο του δρόμου και οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν γίνει αντικείμενο ενδιαφέροντος από την πολιτεία, ώστε να γίνει δυνατόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Πλέον πάντως, έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση και αναβάθμιση του συγκεκριμένου δρόμου, καθώς υπογράφηκε η σχετικά σύμβαση από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη. Το συγκεκριμένο έργο έχει ως βασικό στόχο να αποκαταστήσει την ασφαλή διέλευση κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής με παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν κατασκευές στεγάστρου και τοιχίων κατά μήκος της διαδρομής. 
Το στέγαστρο λειτουργεί ως κέλυφος προστασίας της οδού έναντι καταπτώσεων βράχων από τα ανάντη πρανή ενώ αντιστοίχως, οι τοίχοι λειτουργούν ως κατακόρυφα πετάσματα προστασίας της οδού έναντι βραχοπτώσεων.

«Είναι ντροπή να υπάρχει σήμερα δρόμος στον οποίο υπάρχει ταμπέλα που γράφει "Προχωράτε με δική σας ευθύνη", είναι ντροπή να ξεκινά για την δουλειά του ο φορολογούμενος οδηγός και να του λες, μπες στον δρόμο και αν ζήσεις, καλώς. Είναι ένα από τα έργα που κλείνουν πληγές μίας Ελλάδας που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε αλλά δυστυχώς υπάρχει ακόμα. Η πολιτική που ακολουθούμε στα θέματα της οδικής ασφάλειας και της οδοποιίας είναι επιθετική σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Κινούμαστε γρήγορα και προσπαθούμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, να δημιουργήσουμε ασφαλείς συνθήκες διέλευσης και μετακίνησης για όλους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης που αναφέρθηκε και στην χρηματοδότηση του έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: «Πολλοί πιστεύουν ότι η χρηματοδότηση από διάφορα προγράμματα είναι μία εύκολη διαδικασία αλλά δεν είναι έτσι. Γι αυτό, όπως και για όλα τα έργα που γίνονται και έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των δρόμων μας, χρειάζεται ακριβής προγραμματισμός, μελέτη και αποτύπωση της αποτελεσματικότητάς τους. Αυτό έχει γίνει και σε αυτή την περίπτωση από την ομάδα των στελεχών μας που σηκώνουν το βάρος υλοποίησης του σχεδίου που έχουμε για την αλλαγή των συνθηκών στους δρόμους της Στερεάς. Εδώ μιλάμε όμως για την Εύβοια. Για μία ευλογημένη περιοχή με απίστευτο φυσικό κάλλος που πρέπει να διαθέτει και τις ανάλογες υποδομές».
Διαβάστε Περισσότερα »

Πέθανε σε ηλικία 45 ετών ο πατήρ Γεώργιος του Αγίου Γεωργίου Λιβαδειάς

Θλίψη  στη Βοιωτία για τον χαμό του πατέρα  Γεωργίου, ο οποίος διακονούσε στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου  Βοιωτίας.
 Στις 12:00' το μεσημέρι της Τρίτης η κηδεία του π. Γεωργίου Γούλα, οποίος έφυγε σε ηλικία μόλις 45 ετών




Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πρώτη συνάντηση για την τουριστική προβολή του Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων

1η Συνάντηση για την  τουριστική προβολή του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων

Ο Δήμος Αλιάρτου - Θεσπιέων στα πλαίσια ανάδειξης της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς την οποία διαθέτει, ξεκινά διαδικασίες υλοποίησης μίας σειράς δράσεων και παρεμβάσεων με στόχο την τουριστική προβολή της περιοχής.

Ο Δήμος μας, συνδυάζει διαφορετικά μεταξύ τους και με ξεχωριστό ενδιαφέρον χαρακτηριστικά που προέρχονται τόσο από την γεωγραφική του θέση μεταξύ του Ελικώνα και της Κωπαΐδας, όσο και από την μακραίωνη και λαμπρή του ιστορία που διαπερνά όλες τις φάσεις της ιστορίας από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Η ιστορικότητα και ο πολιτισμός παράλληλα με τις φυσικές ομορφιές που κρύβουν οι τοπικές κοινότητες αποτελούν πόλο έλξης για αρκετούς επισκέπτες, στοιχεία με βάση τα οποία ο Δήμος προχωρά στο σχεδιασμό ανάπτυξης του τουρισμού της περιοχής.

Μέλημα μας αποτελεί η σωστή οργάνωση και ο σχεδιασμός μιας αποδοτικής  προβολής του Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων, προκειμένου να καταστεί τουριστικός προορισμός με ταυτόχρονη αύξηση της επισκεψιμότητας.

Στόχος μας είναι να αξιοποιηθούν και να προβληθούν οι ομορφιές και οι ιδιαιτερότητες του τόπου, οι παραδόσεις του, τα ιστορικά μνημεία, τα ήθη του, οι πολιτιστικές του δράσεις, τα τοπικά του προϊόντα και η φιλοξενία μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Αλιάρτου - Θεσπιέων διοργανώνει συνάντηση στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (κεντρική πλατεία Αλιάρτου - Πέτρινα Κτίρια) την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017, και ώρα 10.00 π.μ.

Στη συνάντηση προσκαλούνται να συμμετάσχουν όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, κτλ), ξενοδόχοι, τουριστικά γραφεία και τουριστικοί πράκτορες, παραγωγοί τοπικών προϊόντων,  τοπικοί σύλλογοι (πολιτιστικοί, γυναικών, κτλ), καθώς και  οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Είναι σημαντικό και αναγκαίο να έχουμε όλοι μας, την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, ώστε με την παρουσία μας εμπράκτως να επιδιώξουμε την τουριστική προβολή του τόπου  μας και μέσα από αυτή να  τονώσουμε την τοπική μας οικονομία.

Καλούνται λοιπόν οι επιχειρηματίες, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ενημερωτική συνάντηση να επικοινωνήσουν με το Δήμο για να δηλώσουν συμμετοχή, στα τηλέφωνα: 2268350235 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση m.leti@aliartos.gov.gr

Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες.

Ο Δήμαρχος
Γεώργιος Π. Ντασιώτης

Διαβάστε Περισσότερα »

Απάντηση στον Κόρδατζη για τα μεταφερόμενα απόβλητα από τον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας


Οι συνεντεύξεις και τα δελτία τύπου του κ. Κόρδατζη αποτελούν πάντα μια όαση ψυχαγωγίας, πηγή χαλάρωσης και διασκέδασης, για όσους έχουν στοιχειώδη έστω γνώση των ζητημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων.
Δεδομένου ότι ο κ. Κόρδατζης θα κληθεί σύντομα να αιτιολογήσει τους ισχυρισμούς του, θα κάνουμε μια μικρή προσπάθεια να τον βοηθήσουμε να καταλάβει καλύτερα το αντικείμενο με το οποίο επιμένει να ασχολείται, χωρίς να το κατέχει, και χωρίς να το κατανοεί.
Ξεκινάμε:
1. Ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ συστάθηκε και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 265 του ν. 3463/2006, 30 του ν. 3536/2007, 13 έως 17 του ν. 4071/2012, και την ΚΥΑ 2527/2009. Οποιαδήποτε απορία του κ. Κόρδατζη σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα μας, μπορεί να επιλυθεί με μια απλή ανάγνωση των διατάξεων αυτών. Στην ανάγκη, ας ζητήσει ο κ. Κόρδατζης τη βοήθεια κάποιου ειδικού.
2. Η σύσταση και λειτουργία του Φορέα μας, επιχειρήθηκε να αποτραπεί με ενέργειες αναρμόδιων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, που επί δύο έτη, με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, επεδίωξαν τη διάλυσή μας.
Όμως, με την υπ’ αρ. 3/2017 ομόφωνη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Μείζων – Επταμελής σύνθεση), με την ομόφωνη απόφαση 923/2017 του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ (Μείζων – Επταμελής Σύνθεση) και την υπ’ αρ. 134/2017 ομόφωνη γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καταδείχθηκε πανηγυρικά η νομιμότητα της σύστασης και λειτουργίας του Φορέα μας.
Ο κ. Κόρδατζης μπορεί, διαβάζοντας τις αποφάσεις αυτές, να καταλάβει ότι άλλη φορά δεν θα πρέπει να εκφέρει βιαστικά απόψεις και να διατυπώνει καταγγελίες, ιδίως για ζητήματα που δεν κατέχει.
3. Στα δύο χρόνια λειτουργίας του, ο Φορέας μας, προέβη στο κλείσιμο των 7 από τις 8 χωματερές που λειτουργούσαν στην Στερεά Ελλάδα, οι οποίες ρύπαιναν το περιβάλλον, προκαλούσαν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, και επέφεραν μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, που επιβάλει η Ε.Ε. στη χώρα μας, εξ αιτίας της παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας, που επέβαλλε το κλείσιμο των χωματερών.
Μάλιστα, για τη διασφάλιση του σκοπού αυτού, το Ελληνικό Δημόσιο εξέδωσε
Τις υπ΄ αριθ. 54658/4266, ΦΕΚ 3242/03.12.2014, τεύχος δεύτερο & 2693/111849, ΦΕΚ 1398/07.07.2015 τεύχος δεύτερο ,Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ).
Ειδικότερα, αποφασίστηκε ότι από την έναρξη ισχύος αυτών των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων :
Τα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) της 7ης Δ.Ε. του ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας που αντιστοιχούν στους Δήμους Καρπενησίου και Αγράφων Π.Ε. Ευρυτανίας θα διατίθενται στο Χ.Υ.Τ.Α. 9ης Δ.Ε. (ΧΥΤΑ Λαμίας).
Τα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) του Δήμου Λοκρών της 10ης Δ.Ε. του ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας θα διατίθενται στο ΧΥΤΑ 2ης Δ.Ε. του ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας (ΧΥΤΑ Θήβας Βοιωτίας).
Τα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) του Δήμου Αμφίκλειας−Ελάτειας Π.Ε. Φθιώτιδας της 10ης Δ.Ε. του ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας θα διατίθενται κατά 50% στο Χ.Υ.Τ.Α. της 9ης Δ.Ε. του ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας (ΧΥΤΑ Λαμίας) και κατά 50% στο Χ.Υ.Τ.Α. της 1ης Δ.Ε. του ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας (ΧΥΤΑ Λιβαδειάς).
Τα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) του Δήμου Μώλου − Αγίου Κωνσταντίνου Π.Ε. Φθιώτιδας της 10ης Δ.Ε. του ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας θα διατίθενται στο Χ.Υ.Τ.Α. της 9ης Δ.Ε. του ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας (ΧΥΤΑ Λαμίας).
Τα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) του Δήμου Δωρίδος Π.Ε. Φωκίδας της 11ης Δ.Ε. του ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας θα διατίθενται στο ΧΥΤΑ της 1ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΧΥΤΑ Ναυπάκτου).
Τα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) του Δήμου Δελφών Π.Ε. Φωκίδας της 11ης Δ.Ε. του ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας θα διατίθενται ως εξής : 50% στο ΧΥΤΑ της 1ης Δ.Ε. του ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας (ΧΥΤΑ Λιβαδειάς) και 50% στο Χ.Υ.Τ.Α. της 9ης Δ.Ε. του ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας (ΧΥΤΑ Λαμίας).
Τα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) του Δήμου Κύμης−Αλιβερίου Π.Ε. Εύβοιας θα διατίθενται στο ΧΥΤΑ Θήβας κατά το 1ο έτος και στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας κατά το 2ο έτος.
Τα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) του Δήμου Καρύστου ΠΕ Εύβοιας θα διατίθεται στο ΧΥΤΑ Θήβας κατά το 1ο έτος και στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας κατά το 2ο έτος.
Επίσης, με τις ίδιες αποφάσεις, καθορίστηκε ότι το τέλος χρήσης, ανά τόνο, των παραπάνω Χ.Υ.Τ.Α. θα είναι ίσο με το αντίστοιχο που έχει οριστεί για τα μέλη των Φορέων Λειτουργίας των αντίστοιχων Χ.Υ.Τ.Α. και δεν σχετίζεται με το ειδικό τέλος ταφής του άρθρου 43του ν. 4042/2012.
Στη συνέχεια, στο ΦΕΚ 1121/Β/12-6-2015, δημοσιεύθηκε η υπ’ αρ. 2059/83899 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, με την οποία ο  καθορισμός της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως είχε καθοριστεί με την ανωτέρω ΚΥΑ, θεωρήθηκε πλέον οριστικό σχέδιο για την Περιφέρειά μας.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας εξέδωσε επίσης, για το ίδιο θέμα τις υπ΄ αριθμ.  183/9881/22.01.2015, 435/20204/16.02.2015,1983/77703/04.05.2016,4418/188650/09.12.2016,1295/67262/15.05.2017 & 434/23431/14.02.201 αποφάσεις.
4. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τα υπ΄ αριθμ.22238/2356/26.04.2016, 48831/4396/11.10.2016, 18833/1046/11.04.2017 & 22587/2121/09/10/2017 έγγραφά του, ζήτησε από το φορέα μας να διασφαλίσει τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων που δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ, προκειμένου να μην εφαρμοστεί σε βάρος της χώρας μας η υπ’ αρ. C-378/13 απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 2-12-2014.
Το ίδιο έπραξε και Υπουργείου Εσωτερικών, με την υπ΄ αριθμ. 1188/14.11.2017 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Αποβλήτων.
Αν λοιπόν ο κ Κόρδατζης αναζητά ενόχους για δήθεν παραβίαση της νομοθεσίας, τον συμβουλεύουμε να καταγγείλει τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ενέργειας - Περιβάλλοντος, και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.
Φανταζόμαστε ότι δεν θα έχει πρόβλημα να το κάνει, αφού, όπως ο ίδιος δήλωσε, είναι ανεξάρτητος αυτοδιοικητικός, και όχι κομματικός παράγοντας. Περιμένουμε λοιπόν..
Ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. έχει πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του έναντι των δημοτών όλων των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας, έναντι του περιβάλλοντος, έναντι του συμφέροντος της χώρας μας.
Για το λόγο αυτό, και με βάση όλα τα ανωτέρω, το σύνολο σχεδόν των αποβλήτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πλην των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού, Διστόμου – Αράχοβας, Δομοκού και Σκύρου, δηλαδή τα απόβλητα των 20 από τους 25 Δήμους της Περιφέρειας, το διαχειρίζεται ο Φορέας μας, ο οποίος έχει την ευθύνη λειτουργίας των ΧΥΤΑ Λαμίας, Χαλκίδας, Θήβας και Ιστιαίας.
Καλούμε λοιπόν τον κ. Κόρδατζη να δηλώσει δημόσια ότι δεν επιθυμεί τη διαχείριση των απορριμμάτων της Στερεάς Ελλάδας στους ΧΥΤΑ της Περιφέρειας, αλλά, αντί για αυτό, προτιμά να ξανανοίξουν οι χωματερές, να ρυπανθεί το περιβάλλον, να κινδυνεύσει η δημόσια υγεία και να πληρώσουν πρόστιμα οι Έλληνες πολίτες.
5. Με τα υπ’ αρ. 241/31.01.2017 & 366/17.02.2017 έγγραφά μας, ζητήσαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να εγκριθούν 79 θέσεις μονίμου προσωπικού, που θα προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου ο Φορέας μας να καλύψει όλες τις κενές θέσεις, και να παρέχει ικανοποιητικές υπηρεσίες προς όλους τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας.
Αντί να εξαντλείται σε φραστική επαναστατική και φιλεργατική γυμναστική, ο κ. Κόρδατζης μπορεί να βοηθήσει σε κάτι. Όλο και κάποιο Υπουργό θα γνωρίζει, για να προωθήσει το αίτημα μας..
6. Ο ΧΥΤΑ της Θήβας λειτουργεί τηρώντας απολύτως την προβλεπόμενη νομοθεσία, διασφαλίζοντας και τη δημόσια υγεία, και την προστασία του περιβάλλοντος. Κανείς ποτέ δεν διαπίστωσε το αντίθετο.
Ο κ. Κόρδατζης έχει, προς το παρόν, το χρονικό περιθώριο να μας δηλώσει δημόσια, ποιος και πότε διαπίστωσε ότι ο ΧΥΤΑ Θήβας δεν τηρεί τις προϋποθέσεις νόμιμης λειτουργίας. Σύντομα όμως, γιατί το περιθώριο στενεύει…
Και αν ο ίδιος ο κ. Κόρδατζης δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι το αξίωμα που κατέχει, απαιτεί στοιχειώδη σοβαρότητα και αίσθηση ευθύνης, ας βρεθεί κάποιος από την παράταξή του να του το υπενθυμίσει. Αυτού του είδους ο ευτελισμός του δημόσιου λόγου δεν ευνόησε ποτέ κανέναν.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ  ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
   ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΩΝ ΟΤΑ              
        «Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας ΑΕ»
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Θήβα : 23/10/2017
Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόταση ψηφίσματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας για τα μεταφερόμενα στον ΧΥΤΑ Θήβας αστικά απόβλητα άλλων περιοχών



Πρόταση ψηφίσματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας
Χωρίς καμία ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας πληροφορηθήκαμε βάσει των στοιχείων που έδωσε ο Περ. Φο.Δ.Σ.Α. με ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 10.000 περίπου τόνοι επιπλέον σκουπίδια μεταφέρθηκαν από άλλες περιοχές (κυρίως από την Εύβοια) στον ΧΥΤΑ Θήβας μόνον για το Α΄ Εξάμηνο του 2017.
Με βάσει τα στοιχεία αυτά στο ΧΥΤΑ Θήβας εναποτέθηκαν το Α΄ Εξάμηνο του 2017, 24.605 τόνοι σκουπίδια, ενώ η παραγόμενη ποσότητα για το ίδιο χρονικό διάστημα από την περιοχή των Δήμων Θήβας, Αλιάρτου και Τανάγρας ήταν 14.772 τόνοι.
 Πιστεύουμε ότι το μέγεθος της μεταφοράς αυτών των μεγάλων ποσοτήτων αστικών αποβλήτων συνιστά σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση στην ήδη σοβαρά επιβαρυμένη  περιοχή μας. Ανησυχούμε ότι η συνεχιζόμενη μελλοντική συσσώρευση αστικών αποβλήτων σε τέτοιες ποσότητες από άλλες περιοχές στην Θήβα θα έχει τραγικές οικολογικές συνέπειες.
1. Κίνδυνοι έκρηξης και πυρκαγιάς, όταν αποτίθενται εύφλεκτα υλικά ή υλικά που είναι δυνατόν, με διάφορες βιολογικές διεργασίες, να δημιουργήσουν συνθήκες αυτανάφλεξης. Στην περίπτωση αυτή (της πυρκαγιάς), ο παρα¬γόμενος καπνός περιέχει κατά κανόνα αυξημένες συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών, όπως π.χ. διοξίνες και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες.
2. Μεταφορά τοξικών στερεών αποβλήτων από τον άνεμο με τη μορφή σκόνης σε επιφανειακά νερά, σε γειτονικές καλλιέργειες και ακόμη στον αέρα κατοικημένων περιοχών. Η ένταση και οι επιπτώσεις της ρύπανσης αυτού του είδους είναι δύσκολο να εκτιμηθούν.
3. Εκπομπή τοξικών και δύσοσμων αερίων τα οποία σχηματίζονται με την επίδραση χημικών ή βιολογικών παραγόντων.
4. Ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων νερών με τοξικές ουσίες που από τα στερεά απόβλητα μεταφέρονται σ’ αυτά.
Όλα αυτά συνεπάγονται σοβαρές επιπτώσεις στην Υγεία μας, στον πρωτογενή παραγωγικό τομέα, σε σημαντική ρύπανση του φυσικού μας περιβάλλοντος, στην τουριστική μας ανάπτυξη.
Όλοι σήμερα πλέον αποδέχονται ότι οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) δεν μειώνουν αυτούς τους κινδύνους.
Σήμερα με το νέο θεσμικό πλαίσιο  διαχείρισης των απορριμμάτων τον ΕΣΔΑ γίνεται υποχρεωτικό κάθε περιοχή να διαχειρίζεται τα δικά της αστικά απόβλητα πάνω στις αρχές της ανάκτησης υλικών, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση με τελικό στόχο την ελαχιστοποίηση του υπολείμματος το οποίο θα διατεθεί προς ταφή σε ΧΥΤΥ.
Για τους παραπάνω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στο μέλλον αυτού του τόπου, στους κατοίκους της περιοχής μας και στην προστασία του περιβάλλοντος αποφασίζει ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΗ η μεταφορά αποβλήτων από άλλες περιοχές. Είμαστε υπεύθυνοι να διαχειριστούμε μόνον και αυστηρά μόνον τα απόβλητα που παράγουμε στην δική μας Διαχειριστική Ενότητα  δηλ. στους Δήμους Θήβας Τανάγρας και Αλιάρτου. Άλλωστε αυτή ήταν και η δέσμευση από τον σχεδιασμό στην διαχείριση των αποβλήτων στις δικές μας υποδομές.
ΚΟΡΔΑΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ
ΘΗΒΑ 23/10/2017

Διαβάστε Περισσότερα »

Στην Φανή Παπαθωμά το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Λιβαδειάς

Την Αντιπεριφερειάρχη, Φανή Παπαθωμά, επισκέφθηκε το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Βοιωτίας, Επαρχίας Λιβαδειάς
Η συζήτηση εστιάστηκε στα καίρια αιτήματα του σωματείου και των συνταξιούχων γενικότερα και στις επαναλαμβανόμενες δράσεις,  που πραγματοποιεί το σωματείο στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

-Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

-Την άμεση απόδοση των συντάξεων – εφάπαξ – μερισμάτων

-ΕΚΑΣ

-Τα δικαιώματά τους στην υγεία

-Ότι άλλο έχει αφαιρεθεί στο ακέραιο που σε όλη τους τη ζωή πληρώσανε.

-Να καταργηθεί ο Νόμος με τις θανατηφόρες διατάξεις περί χηρείας ως απαράδεκτος.


«Σήμερα είχαμε πραγματικά μία εποικοδομητική συνάντηση, όπου ενημερώθηκα από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. , για τα πολύ σοβαρά θέματα που τους απασχολούν και αναζητήσαμε  τρόπους συνεργασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με το σωματείο, όσον αφορά τη συμμετοχή μας και την από κοινού διεκδίκηση  των δίκαιων αιτημάτων τους» τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στον Ξενοδάμειο Δρόμο στην Αντίκυρα οι Αλιαρτίστας

Συμμετοχη των Aliartistas στον Ξενοδαμειο δρομο 10χλμ που εγινε στην Αντικυρα Βοιωτιας τη Κυριακη 22 Οκτωβριου και συμμετειχαν πανω απο 150 δρομεις. Πηραν μερος και τερματισαν Αρβανιτης Δημητρης,Δριτσα Μαρια,Τριανταφυλλου Δημητρης,Αραπιτσας Γιωργος,Αργυρης Γιωργος,Βουρλος Δημητρης(μεταγραφη απο Χαλκιδα!!!)και ο νεοεισερχομενος στην ομαδα,αλλα εμπειρος σε αγωνες ειδικα ορεινους Κολοβος Βασιλης. Επομενο ραντεβου στα 10χλμ και το Μαραθωνιο της Αθηνας. Προσκαλουμε τους λατρεις του τρεξιματος,του αθλητισμου,αλλα και τους αρχαριους να συμμετασχουν μαζι μας ο καθενας με το δικο του ρυθμο!





Διαβάστε Περισσότερα »

Μια ακόμη επιτυχημένη αιμοδοσία της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής  Συσπείρωσης του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν όλους και όλες που προσήλθαν  στην αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου και πρόσφεραν αίμα από το αίμα τους, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπό μας, υπάρχει και θα υπάρχει.
Θα θέλαμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι η προσφορά τους θα αποδοθεί σε όλους όσους το έχουν ανάγκη,όπως κάναμε μέχρι σήμερα.
Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις κυρίες:Γερασίμου Αργυρώ αιματολόγο,Τσιώλη και Γαλάτου νοσηλεύτριες,τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αλιάρτου κ.Χαμπίμπη και τέλος την κ.α. Λαδογιάννη Μαρία για την ευγενική και άοκνη προσπάθειά της να στεφθεί με επιτυχία η αιμοδοσία.
Για τη Λαϊκή  Συσπείρωση Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΓΑΝΑΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα -"ΕΛΙΑ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ" στο Μάζι Αλιάρτου

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΖΙΟΥ
«Η ΚΙΣΣΟΥΣΑ»


Το Σάββατο 21/10/2017 στο Δημοτικό Σχολείο του Μαζίου πραγματοποιήθηκε Επιστημονική ημερίδα με τίτλο «ΕΛΙΑ : ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ».

Η εκδήλωση είχε τρία μέρη :
1. Καλλιεργητικές πρακτικές
2. Ελαιοτριβείο : Ορθές πρακτικές και λαθεμένες αντιλήψεις
3. Γευσιγνωσία ελαιολάδου και παρουσίαση θετικών και αρνητικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών
Με την ολοκλήρωση κάθε μέρους ακολουθούσε συζήτηση και οι ενδιαφερόμενοι έπαιρναν απαντήσεις για τυχόν απορίες τους.

Εισηγητές ήταν 4 ειδικοί από την Καλαμάτα :
Κουτσούκος Νίκος, Χημικός MSC
Κουτέλας Γιώργος, Γευσιγνώστης ελαιολάδου
Βελισσάρη Βελούδω, Τεχνολόγος τροφίμων
Παπανικολάου Άρης, Γεωπόνος

Την ημερίδα παρακολούθησαν ελαιοπαραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας.

Ο Σύλλογός ευχαριστεί τους εισηγητές καθώς και όλους όσους μας έκαναν την τιμή να έλθουν και να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια του Συλλόγου μας.


ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΕΥΓ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΓΕΩ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΥ
Διαβάστε Περισσότερα »

Γιορτάζει ο Άγιος Δημήτριος Θηβών



Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα -Τα σημαντικότερα γεγονότα της 23ης Οκτωβρίου

42: αυτοκτονεί σε ηλικία 43 ετών ο Μάρκος Ιούνιος Βρούτος, αρχηγός των συνωμοτών, που δολοφόνησαν τον Ιούλιο Καίσαρα. Τερματίζει τη ζωή του μετά την δεύτερη συντριπτική ήττα στους Φιλίππους από το στρατό των Οκταβιανού και Μάρκου Αντώνιου, όπου έχασε κάθε ελπίδα για αποκατάσταση της ρωμαϊκής Δημοκρατίας.

1385: Ο Πάπας Ουρβανός VI ιδρύει το ονομαστό πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

1641: Οι Ιρλανδοί Καθολικοί ξεσηκώνονται κατά των Άγγλων και Ιρλανδών Προτεσταντών.

1707: Συνεδριάζει για πρώτη φορά το ενωμένο Κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας.

1914: Η Μεγάλη Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και προσαρτά την Κύπρο.

1915: Τριάντα πέντε χιλιάδες γυναίκες διαδηλώνουν στη Νέα Υόρκη, διεκδικώντας δικαίωμα ψήφου.

1918: Ο ηθοποιός Τσάρλι Τσάπλιν παντρεύεται, σε ηλικία 29 ετών, τη 17χρονη Μίλντρεντ Χάρις.

1941: Γερμανικά στρατεύματα κατοχής πυρπολούν οικίες του χωριού Μεσόβουνο της Κοζάνης και εκτελούν 157 κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ήρωες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

1954: Έπειτα από πολλές συνεδριάσεις στο Παρίσι, οι σύμμαχοι, νικητές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συμφωνούν να δώσουν τέλος στην κατοχή της Γερμανίας. Την ίδια μέρα δημιουργείται η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Δυτική Γερμανία γίνεται δεκτή στο ΝΑΤΟ.

1957: Πεθαίνει ο κορυφαίος Γάλλος σχεδιαστής μόδας Κριστιάν Ντιόρ.

1959: Στην Κούβα, ο Κάστρο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι βομβαρδιστικά αεροπλάνα της επιτέθηκαν μυστικά στην Αβάνα.

1974: Συλλαμβάνονται και εκτοπίζονται στη Τζιά οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, Γ. Παπαδόπουλος, Σ. Παττακός και Ν. Μακαρέζος.

1980: Πλημμύρες και χιονοθύελλες στη Θεσσαλία σαρώνουν σκηνές των σεισμοπλήκτων.

1981: Πενήντα εννιά κρατούμενοι στις φυλακές της Τίρυνθας εξεγείρονται ζητώντας αποφυλάκιση.

2001: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Κεν Άστον, ο άνθρωπος, που επινόησε το 1966 την κίτρινη και κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο, οι οποίες πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1970. Πηγή της έμπνευσής του ήταν τα φανάρια στους δρόμους του Λονδίνου καθώς επέστρεφε σπίτι του από το επεισοδιακό ματς Αγγλίας- Αργεντινής για το Παγκόσμιο του 1966.

2002: Ποινική δίωξη για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17Ν» ασκείται σε βάρος του Γιάννη Σερίφη, τον οποίο εμπλέκουν στις απολογίες τους οι Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός και ο ξάδελφος του Παύλος Σερίφης, ο οποίος τον εντάσσει στον ιστορικό πυρήνα της 17Ν. Αποφυλακίστηκε με εγγύηση και περιοριστικούς όρους παραμονές Πρωτοχρονιάς.

2002: Τσετσένοι τρομοκράτες καταλαμβάνουν το θέατρο Μόσχας κρατώντας 700 ομήρους.

Διαβάστε Περισσότερα »

Στη Βοιωτία περιόδευσε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς-ΦΩΤΟ

Γ. Μαυρωτάς: «Στη μετεξέλιξη του προοδευτικού μεσαίου χώρου δεν πρέπει να πρωταγωνιστήσει το παρελθόν»
Περιοδεία του Γ. Μαυρωτά στη Βοιωτία
Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής με το Ποτάμι Γιώργος Μαυρωτάς επισκέφθηκε τη Βοιωτία όπου και είχε συναντήσεις με φορείς για τα προβλήματα της περιοχής καθώς και συζητήσεις με κατοίκους για τo εγχείρημα ανασυγκρότησης του προοδευτικού μεσαίου χώρου εν όψει των εκλογών της 12ης Νοεμβρίου.
Πρώτος σταθμός στην περιοδεία ήταν η Θήβα όπου ο κ. Μαυρωτάς συνοδευόμενος από το τοπικό στέλεχος του Ποταμιού Δημήτρη Μπάκα, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπύρο Νικολάου παρουσία και του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Θήβας κ. Α. Στάικο. Σε ένα ιδιαίτερα θερμό και εποικοδομητικό κλίμα, συζήτησαν τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικότερα του Δήμου Θηβαίων με κυριότερο την πολύ μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης η οποία από το 2011 έχει περικοπεί συνολικά -για όλα τα έτη- κατά 23 εκ. €. Αναδείχθηκαν τα προβλήματα στην εκτέλεση των συμβάσεων και των προμηθειών οι οποίες έχουν φρενάρει, καθώς και για την ελλιπή ενημέρωση του δήμου για τις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης. Τέλος τονίστηκε η ανάγκη για στελέχωση των δήμων και με υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τις κατάλληλες ειδικότητες ώστε να μπορούν να υλοποιούνται τα έργα ενώ έγινε αναφορά και στον επικείμενο νέο τρόπο εκλογής των αιρετών στους ΟΤΑ.
Στη συνέχεια το κλιμάκιο του Ποταμιού επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Θήβα όπου και ξεναγήθηκε στους ειδικά διαμορφωνομένους χώρους του, παρουσία της υπευθύνου της δομής κ. Κλαούντια Σαμαρά. Ο κ. Μαυρωτάς συνομίλησε με εργαζομένους στις διάφορες υπηρεσίες της δομής, είδε από κοντά τους χώρους του νηπιαγωγείου και της παροχής ιατρικών υπηρεσιών, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καθώς και τους χώρους διαμονής των προσφύγων, και δήλωσε ότι πρόκειται για μια δομή πρότυπο που πρέπει να αναδειχθεί. Σημαντική είναι βέβαια και η συνδρομή των στελεχών του στρατού στην υποστήριξη της δομής.
Επισκεπτόμενος τον ΟΑΕΔ Θήβας, είχε την ευκαιρία για μια διεξοδική συνομιλία με τις υπευθύνους του οργανισμού όπου ενημερώθηκε για τον νέο τρόπο λειτουργίας και τις υπηρεσίες συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας και επαγγελματικού προσανατολισμού, τις οποίες προσφέρει στην ευρύτερη τοπική κοινωνία. Αναδείχθηκε το πρόβλημα της ανεργίας η οποία εστιάζεται στους ανειδίκευτους πολίτες καθώς και στην έλλειψη εξειδικευμένου και πανεπιστημιακής μόρφωσης εργατικού δυναμικού στην περιοχή της Θήβας. Ο κ. Μαυρωτάς συνεχάρη τα στελέχη του ΟΑΕΔ για τη μεθοδική δουλειά που επιτελούν και συμφώνησε στην πρόταση της θεσμικής αναβάθμισης του οργανισμού με την κοινοποίηση εκ μέρους των εργοδοτών όλων των προκηρυσσόμενων θέσεων εργασίας. 
Επόμενος σταθμός στη Βοιωτία, ήταν η πρωτεύουσα του νομού, Λιβαδειά όπου και ο βουλευτής του Ποταμιού συνάντησε τη Δήμαρχο Λεβαδέων κα. Γιώτα Πούλου παρουσία των Αντιδημάρχων κ.κ. Α. Κοσκοβόλη, Χ. Κυπραίου και Σ. Καρβούνη. Έγινε ιδιαίτερη μνεία στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα, από τον Δήμο της Λιβαδειάς καθώς και για τη νέα συμμετοχή του σε πιλοτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την καταγραφή δεξιοτήτων και ικανοτήτων των προσφύγων. Ο κ. Μαυρωτάς ενημερώθηκε για την πολύ καλή πορεία του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας και των πλεονεκτημάτων του για τους απασχολούμενους αλλά και για τους δημότες. Τέλος συζητήθηκαν τα θέματα της υποχρηματοδότησης και των ημιτελών έργων όπως αυτό του κολυμβητηρίου καθώς επίσης και για προβλήματα με τους διαγωνισμούς για τους βιολογικούς καθαρισμούς.
Ακολούθησε συνάντηση με τη νομαρχιακή επιτροπή Βοιωτίας του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς όπου αναδείχθηκαν τα πολλά προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες μηχανικούς σχετικά με την υπέρμετρη φορολόγηση και τις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές. Ο Πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής του ΤΕΕ κ. Α. Παναγώτας τόνισε τα μεγάλα εμπόδια με τη γραφειοκρατία και τη χρηματοδότηση για όποιον νέο μηχανικό θέλει να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και τη σημαντική καθυστέρηση με τα έργα του νέου ΕΣΠΑ και το νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Όλα τα παρευρισκόμενα μέλη του ΤΕΕ αναφέρθηκαν στη στασιμότητα της αγοράς και ειδικά της οικοδομής δραστηριότητας, ενώ μαζί με τον κ. Μαυρωτά επεσήμαναν την ανάγκη για αξιοποίηση των κελυφών εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κτιρίων, της ενεργειακής αναβάθμισης και της επέκτασης χρήσης των νέων τεχνολογιών.   
Τέλος ο κ. Μαυρωτάς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Π. Αγνιάδη με τον οποίο συζήτησαν θέματα του εμπορικού, παραγωγικού και τουριστικού τομέα του νομού. Ο κ. Αγνιάδης στάθηκε στον μεγάλο αριθμό λουκέτων στην αγορά, την έλλειψη ρευστότητας και τη μη αξιοποίηση δυνατοτήτων και συγκεκριμένων περιοχών της Βοιωτίας. Μάλιστα μεταφέρθηκε στον κ. Μαυρωτά ο οποίος αναγνώρισε ως σημαντική ευκαιρία, τη δυνατότητα να κατασκευασθούν αθλητικά-προπονητικά κέντρα στη Βοιωτία τα οποία θα τονώσουν την απασχόληση και την επισκεψιμότητα της περιοχής.
Με τελευταίο σταθμό τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας και την ολοκλήρωση της ιδιαίτερα σημαντικής επίσκεψης και του κύκλου των επαφών που είχε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε ότι: «Τα προβλήματα της Βοιωτίας είναι λίγο-πολύ τα προβλήματα όλης της χώρας, με μια έμφαση στην έντονη αποβιομηχάνιση της περιοχής που κάποτε έσφυζε από δραστηριότητα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και αυτό το ξέρουμε στον προοδευτικό μεσαίο χώρο που αποτελεί και την ελπίδα για πολιτική σταθερότητα με βιώσιμες λύσεις και όχι ιδεολογικές αναλύσεις. Η μετεξέλιξη όμως του προοδευτικού μεσαίο χώρου δεν μπορεί να στηριχτεί στις παθογένειες του παρελθόντος αλλά αντίθετα να κυνηγήσει τις προκλήσεις του μέλλοντος χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες, με μόνη πυξίδα την επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους πολίτες, όχι με προσωρινές «ασπιρίνες» αλλά με γενναίες και τολμηρές πολιτικές προς όφελος των πολλών».










Διαβάστε Περισσότερα »

Δαίδαλος: Έρχεται το πρώτο ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό - Περιοχές υψηλού κινδύνου

Βροχές, καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι και χαλαζοπτώσεις - Μέχρι την Πέμπτη θα διαρκέσει η κακοκαιρία - Για κίνδυνο πλημμυρών προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος - Ποιες είναι οι περιοχές υψηλού κινδύνου
Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, ο Δαίδαλος θα επηρεάσει τη χώρα από σήμερα Δευτέρα μέχρι και τις πρωϊνές ώρες της Πέμπτης 26/10. Πιο συγκεκριμένα:


Σήμερα, βροχές και καταιγίδες αναμένονται καταρχάς στα δυτικά και αργότερα μέσα στην ημέρα στα βόρεια, ενώ αργά το βράδυ ισχυρά φαινόμενα αναμένονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Την Τρίτη 24/10, ισχυρά φαινόμενα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ από μεσημέρι, ο στροβιλισμός του Δαιδάλου πάνω από τη χώρα μας θα προκαλέσει ισχυρά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Την Τετάρτη 25/10, ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τις κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, με βελτίωση στα δυτικά και βόρεια.

Την Πέμπτη 26/10 και καθώς ο Δαίδαλος θα έχει μετακινηθεί προς τα νότια, έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν κυρίως στην Κρήτη.

Αναλυτικότερα για σήμερα, περιμένουμε σημαντική μεταβολή του καιρού. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται τις πρωινές ώρες στη Δυτική και Βορειοδυτική χώρα, φαινόμενα που σταδιακά θα επηρεάσουν τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές και από τις απογευματινές ώρες θα επεκταθούν στο Αιγαίο. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και θα συνοδευτούν από ενισχυμένους ανέμους, ενώ είναι πιθανό να εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις. Τονίζεται ότι τις βραδινές ώρες ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν τα ανατολικά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, τις Ανατολικές Κυκλάδες, την Κρήτη και ιδιαίτερα την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα θα εκδηλωθεί πρόσκαιρη έντονη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 6 έως 20 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 24 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 8 έως 25, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 12 έως 23 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 27 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 24 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι σταδιακά σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ, αλλά το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς με ίδιες εντάσεις. Στο Νότιο Αιγαίο θα νοτιοδυτικοί άνεμοι με ίδιες εντάσεις αρχικά έως 5 μποφόρ και σταδιακή ενίσχυση στα 6 με 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ, και στα βόρεια πελάγη τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ. Πολύ ενισχυμένο δυτικό ρεύμα αναμένεται να επικρατήσει στον Κορινθιακό κόλπο, με εντάσεις που θα αγγίξουν και τα 8 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν, με πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρης βροχής ή καταιγίδας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ, αλλά το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς και θα ενισχυθούν τοπικά σε ισχυρούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 24 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 16 έως 23 βαθμούς.

Για κίνδυνο πλημμύρων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. Όπως αναφέρει:

ΠΡΟΣΟΧΗ : ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό είναι καθ'οδόν προς την περιοχή μας και από αύριο (Δευτέρα) το πρωί θα αρχίσει να επηρεάζει πρώτα την βορειοδυτική Ελλάδα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες αλλά και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Πολύ γρήγορα, μέσα στη Δευτέρα, οι ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν αρχικά τα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας και προς το τέλος της ημέρας και περιοχές των Κυκλάδων, της Κρήτης αλλά και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΑ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης, οι βροχές θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας, σχεδόν το μεγαλύτερο αν εξαιρέσουμε τις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της ανατολικής Πελοποννήσου όπου εκεί τα φαινόμενα θα είναι πολύ εξασθενημένα, τοπικού χαρακτήρα και μικρής χρονικής διάρκειας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και των Δωδεκανήσων διότι εκεί οι καταιγίδες θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΝΟΤΙΟΤΕΡΑ

Με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η Τετάρτη θα ξημερώσει με άστατο καιρό σε μεγάλο μέρος της επικράτειας (πλην των δυτικών τμημάτων που κατά βάση εκεί ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση), όμως από το βράδυ της ίδιας ημέρας και στη συνεχεία (μέχρι την Πέμπτη) οι περισσότερες βροχές και οι καταιγίδες θα εκδηλώνονται κυρίως σε τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, των Σποράδων, της ανατολικής Πελοποννήσου αλλά και στα περισσότερα νησιωτικά τμήματα του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου. Ίσως τοπικά το βράδυ της Τετάρτης παραμείνουν λίγες βροχές στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στο ΒΑ Αιγαίο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΤΠΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Φαίνεται ότι η κακοκαιρία θα μας αποχαιρετήσει από το μεσημέρι-απόγευμα της Πέμπτης και τα όποια φαινόμενα, μέχρι και την Παρασκευή, θα επηρεάζουν μόνο την Κρήτη όπου εκεί ο καιρός θα συνεχίσει για άλλη μια ημέρα να είναι φθινοπωρινός και «Βρετανικού τύπου».

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι των Επτανήσων, όπου κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της Δευτέρας θα ενισχυθούν σημαντικά οι άνεμοι στο Ιόνιο (έως 7-8 μποφόρ) αλλά και οι κάτοικοι του Αιγαίου και της Ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου από το μεσημέρι της Τετάρτης θα εισέλθει από τα βόρεια ένας ισχυρός βοριάς που θα αγγίζει και τα 8 μποφόρ τοπικά.
Επίσης, σε πολλές περιοχές της χώρας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των ισχυρών καταιγίδων, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να ενισχύονται ξαφνικά και οι άνεμοι σε αυτά τα τμήματα.

ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ

Φαίνεται ότι, ειδικά από την Τρίτη έως και την Πέμπτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σχεδόν σε όλη την Ελλάδα κατά 6-8°C κατά μέσο όρο σε σχέση με τις θερμοκρασίες του Σαββατοκύριακου. Όχι ότι θα επικρατήσει ιδιαίτερο κρύο που θα θυμίζει χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες αλλά όπως και να έχει η πτώση της θερμοκρασίες θα είναι αισθητή. Αυτό σημαίνει ότι θα εκδηλωθούν και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας πάνω από τα 1500-1600 μέτρα και στα ορεινά της κεντρικής Ελλάδας πάνω από τα 1800-1900 μέτρα.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ

Στον χάρτη που σας έχω επισυνάψει μαζί το κείμενο μου, σας δίνω τις περιοχές που δίνουν υποψηφιότητα για να εκδηλωθούν τα πιο ισχυρά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της 4ήμερης κακοκαιρίας. Έτσι λοιπόν, μέσα σε αυτές τις 4 ημέρες (και ειδικά τη Δευτέρα και την Τρίτη), θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα οι κάτοικοι των παρακάτω νομών (η περιφερειών) ώστε σε περίπτωση που θα εκδηλωθούν σε τοπικό επίπεδο πολύ ισχυρά φαινόμενα, τουλάχιστον να αποφύγετε τις πλημμύρες:

- Επτάνησα
- Θεσπρωτίας
- Ιωαννίνων
- Άρτας
- Πρέβεζας
- Δυτικά Καστοριάς
- Δυτικά Κοζάνης
- Δυτικά Γρεβενών
- Δυτικά Τρικάλων
- Δυτικά Καρδίτσας
- Δυτικά Ευρυτανίας
- Αιτωλοακαρνανίας
- Αχαΐας
- Ηλείας
- Μεσσηνίας
- Δυτικά Αρκαδίας
- Δυτικά Λακωνίας
- Πέλλας
- Ημαθίας
- Κιλκίς
- Θεσσαλονίκης
- Σερρών
- Δράμας
- καβάλας
- Ξάνθης
- Ροδόπης
- Έβρου
- Νησιά ανατολικού Αιγαίου
- Δωδεκάνησα
- Δυτική και νότια Κρήτη


Η ΑΤΤΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΙΔΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Κατά τη διάρκεια της επερχόμενης κακοκαιρίας, θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή και τοπικές καταιγίδες σε περιοχές της Αττικής, αλλά όπως όλα δείχνουν, ούτε η ένταση των βροχοπτώσεων, ούτε και η διάρκεια τους θα προβληματίσουν. Αν κάπου εκδηλωθούν πολύ ισχυρά φαινόμενα θα είναι σε πολύ τοπικό επίπεδο, που και πάλι το θεωρώ σχεδόν αδύνατο. Άρα λοιπόν, ναι μεν θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα βροχές αλλά χωρίς να μας δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα. Βέβαια, πάντα ο καιρός έχει τον τελευταίο λόγο.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ