Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Εξαιρετική η 1η Γιορτή "Ελιά και Λάδι" στο Νεοχώρι-Δείτε βίντεο και φωτογραφίες


Με  μεγάλη προσέλευση κόσμου, που σηματοδότησε και την επιτυχία της, πραγματοποιήθηκε   η 1η  Γιορτή "Ελιά και Λάδι" την Κυριακή  στην  πλατεία του Νεοχωρίου,που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Νεοχωρίου οι "ΕΝΝΕΑ ΜΟΥΣΕΣ" και η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας.

Η  πρόεδρος  κ.α. Βαλμά  Όλγα  και τα   μέλη του Δ.Σ.του Συλλόγου μετά το καλωσόρισμα,ευχαρίστησαν  όλους όσους  τίμησαν με την παρουσία τους και την συμμετοχή τους στη γιορτή.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κ.α. Φανή Παπαθωμά,τον Δήμαρχο Αλιάρτου Θεσπιέων κ.Ντασιώτη,  τον βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ κ.Θηβαίο και την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γυναικών Βοιωτίας κ.α. Πανταζή.
Η Γιορτή "Ελιά και Λάδι" περιελάμβανε ενδιαφέρουσες ομιλίες, από τον Γεωπόνο Ξενοφώντα Γείτονα,Σπύρο Μαρτζούκο,ιδιοκτήτη του Ελαιοτριβείου Pure-Olea,Γιώργο Βαρθαλάμη τεχνολόγο τροφίμων,Ελαιοτριβείο Βαρθαλάμη και Γιώργο Βαλμά ιδιοκτήτη του Οικολογικού Ελαιοτριβείου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων κ.Γιαννακόπουλος,ο αντιδήμαρχος κ.Μαλέσης οι πρόεδροι των Τ.Κ. Νεοχωρίου κ.Στάθης,Θεσπιών κ.Χατζής, Τανάγρας κ.Μπελεγράτης και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Σταμούλης και Γεροπέτρος.
Επιστολή για καλή επιτυχία της εκδήλωσης που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί έστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς κ.Μπακομήτρος.
Ακολούθησαν χορευτικά από τον "ΔΗΜΟΦΙΛΟ" Θεσπιών και την Άσκρη.

Στη συνέχεια προσφέρθηκε  δωρεάν φαγητό, προβατίνα με μακαρονάδα μαγειρεμένη από τους καταπληκτικούς μάγειρες του Συλλόγου Εθίμων και Παραδόσεων "Αγία Παρασκευή" Ακραιφνίου και ακολούθησε γλέντι  με ζωντανή μουσική.
Η ελιά αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πρωτογενούς παραγωγής στην τοπική κοινωνία και στην ευρύτερη περιοχή,  ενώ δεν είναι τυχαίο ότι χρόνο με τον χρόνο ολοένα και περισσότεροι ασχολούνται με τη δενδρώδη αυτή καλλιέργεια.
Συγχαρητήρια στον Σύλλογο Γυναικών Νεοχωρίου,για την εξαιρετική εκδήλωση- μετά την επιτυχία της, η γιορτή είναι προφανές ότι θα γίνεται πλέον κάθε χρόνο!!!

Ο Σύλλογος Γυναικών Νεοχωρίου οι "ΕΝΝΕΑ ΜΟΥΣΕΣ" ευχαριστεί όλους όσους παραβρέθηκαν στην 1η  γιορτή "Ελιά και Λάδι" που έγινε στο χωριό μας,ευχόμαστε  τα επόμενα χρόνια να γίνει θεσμός για την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή.
Ευχαριστούμε την Περιφερειακή Ενότητα  Βοιωτίας για την συνδιοργάνωση,τον Δήμο Αλιάρτου Θεσπιέων,για την βοήθειά του,τους ομιλητές μας,όλους τους χορηγούς,στα κρέατα,στο λάδι,κ.κ. Κώστα Μαλέση, Πέππα Νικόλαο,Στάθη Απόστολο,Βαρθαλάμη Αναστάσιο,Κλεφτογιάννη Χάρη,Γεώργιο Α. Βαλμά,τους μάγειρες του Ακραιφνίου  που έφτιαξαν το φαγητό αφιλοκερδώς,την Γεωργία Μελισσάρη  για τα ξύλα,τον φούρνο της Αντιγόνης στο Καπαρέλλι για την προσφορά του,τα χορευτικά Άσκρης και Θεσπιών,τους Συλλόγους Μαζίου,Θεσπιών ,Άσκρης και Λεονταρίου,τα παιδιά του χωριού μας και τέλος το  ειδησεογραφικό  blog .Permisospress, για την στήριξη -κάλυψη και προβολή της εκδήλωσης.
Με Τιμή
Η Πρόεδρος και το Δ.Σ.Όλες οι φωτογραφίες ΕΔΩ



Διαβάστε Περισσότερα »

Εκδήλωση Μνήμης για τον Αθ. Κοκκίνη, γιατρό στην περιοχή Διστόμου για 40 χρόνια!



-Με την στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Λιβαδειάς


<<ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ, ο γιατρός μας>>: Με αυτο τον τίτλο ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου διοργανώνει την Κυριακή 29 Οκτωβρίου  εκδήλωση μνήμης για τον επί 40 χρόνια γατρό στο Δίστομο και την γύρω περιοχή και τ.Δημαρχο Διστόμου Αθανασιο Κοκκίνη.

Θα μιλήσουν η Δρ Δήμητρα Σκαύδη-Κοκκίνη, ο Δρ Λουκάς Αθ.Κοκκίνης, δικηγόρος, η Γιώτα Φουντά, ιατρός και Δημ. Σύμβουλος και η Μαρία Τρομπούκη, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λιβαδειάς.Θα προβληθεί και βίντεο με μαρτυρίες κατοίκων.

Ο αείμνηστος Αθανάσιος Κοκκίνης για πάρα πολλα - και δύσκολα -χρόνια ήταν ο μοναδικος γιατρός όχι μονο στο Δίστομο αλλα και στην γυρω περιοχή προσφεροντας ιατρικες υπηρεσίες και στους κατοικους του  Στειρίου, του Κυριακίου, της Παραλίας Διστόμου, της Αντυκυρας, της Δαυλειας,της Δεσφίνας, της Αράχωβας- ακομα και από άλλα μέρη καθώς η φήμη του ειχε διαδοθεί.Ιδίως τις δεκαετίες '50, '60, '70 που δεν υπήρχε ΕΣΥ και Κεντρα Υγείας...

Η εκδήλωση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Διστόμου και ωρα 7 μ.μ. και πραγματοπείται με την ευγενή στηριξη του Ιατρικού Συλλόγου Λιβαδειάς.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στο γήπεδο του Υψηλάντη ο ποδοσφαιρικός αγώνας Παναλίαρτος-Α.Ο. Υπάτου

Κλειστό θα είναι το επόμενο χρονικό διάστημα το Δημοτικό Στάδιο Αλιάρτου,λόγω εργασιών που γίνονται στο γήπεδο.
Ο Παναλίαρτος θα φιλοξενηθεί στο γήπεδο του Υψηλάντη  και θα αναμετρηθεί το Σάββατο,με τον Α.Ο.Υπάτου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Γεωτρύπανο στον Κορινθιακό για σεισμολογικές έρευνες

Το πλοίο-γεωτρύπανο Fugro Synergy, στο οποίο επιβαίνουν ξένοι και Έλληνες γεωεπιστήμονες, μόλις ξεκίνησε να κάνει τεκτονικές και παλαιοκλιματολογικές έρευνες στον Κορινθιακό κόλπο, οι οποίες θα διαρκέσουν σχεδόν οκτώ εβδομάδες, έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Το πλοίο θα ανασύρει γεωλογικά δείγματα (πυρήνες), κάνοντας γεωτρήσεις σε τρία διαφορετικά σημεία στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού, σε βάθος έως 750 μέτρων κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Οι πυρήνες αυτοί θα προέρχονται από εναπόθεση ιζημάτων ηλικίας ενός έως δύο εκατομμυρίων ετών, αποτελώντας έτσι γεωλογικά «αρχεία» για τη γεωλογική και την κλιματολογική ιστορία του Κορινθιακού.

Αφού πέρασε κάτω από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και παρέμεινε για λίγο διάστημα στο λιμάνι της Κορίνθου, το εξειδικευμένο πλοίο γεωτεχνικών ερευνών "DV Fugro Synergy" ξεκίνησε για την αποστολή του μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι έρευνες γίνονται στο πλαίσιο της «Αποστολής 381» του Διεθνούς Προγράμματος Ανακάλυψης των Ωκεανών (IODP), με επιστημονικά υπεύθυνες τις καθηγήτριες Λάιζα ΜακΝιλ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον και Ντόνα Σίλινγκτον του Γεωπαρατητηρίου Lamont-Doherty του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Η διεθνής επιστημονική αποστολή θα φωτίσει τις τεκτονικές διαδικασίες ταφρογένεσης που λαμβάνουν χώρα στον Κορινθιακό κόλπο, μια από τις πιο ενεργές σεισμικά περιοχές της Ευρώπης. Η διάνοιξη των υποθαλάσσιων τάφρων (ταφρογένεση) είναι βασική γεωλογική διαδικασία με την οποία δημιουργούνται πολλές νέες λεκάνες στο βυθό των θαλασσών. Ταυτόχρονα, αποτελούν ενεργές ζώνες με μεγάλο δυναμικό για την πρόκληση σεισμών.

Ένα τέτοιο «εργαστήριο» της φύσης, το οποίο μάλιστα είναι εύκολα προσβάσιμο λόγω του σχετικά μικρού βάθους του, αποτελεί ο Κορινθιακός, γι' αυτό προσελκύει το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον. Από γεωλογική άποψη, η τάφρος του Κορινθιακού, κατά μήκος της λεκάνης του κόλπου, είναι πολύ νέα, καθώς σχηματίζεται εδώ και περίπου πέντε εκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές θα εστιάσουν τις μελέτες τους σε τέσσερις τομείς: στις δυνατότητες της τάφρου να «δώσει» μελλοντικούς σεισμούς, στον τρόπο και στην ταχύτητα που εξελίσσεται διαχρονικά η γεωλογική δομή της τάφρου και πώς αυτή αλλάζει με κάθε νέα σεισμική δραστηριότητα, καθώς επίσης στον τρόπο που το επιφανειακό τοπίο μεταβάλλεται μετά τις εκάστοτε τεκτονικές και κλιματικές αλλαγές. Ακόμη, θα επιχειρηθεί η ανακατασκευή του αρχαίου κλίματος στον Κορινθιακό και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τα προηγούμενα έως έως δύο εκατομμύρια χρόνια.

Η συμπλήρωση του παζλ

Η αποστολή σχεδιαζόταν επί πολλά χρόνια από πολλούς επιστήμονες. Όπως δήλωσε η ΜακΝιλ, «οι ερευνητές εργάζονται στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου εδώ και πολλές δεκαετίες, εξετάζοντας ιζήματα και ίχνη ενεργών ρηγμάτων που είναι ορατά στην ξηρά, καθώς επίσης χρησιμοποιώντας τη θαλάσσια γεωφυσική για να απεικονίσουν τη λεκάνη της τάφρου και τη δομή της κάτω από το βυθό.

Όμως υπάρχουν ακόμη πολύ λίγες πληροφορίες για την ηλικία των ιζημάτων και για το περιβάλλον της τάφρου κατά τα τελευταία ένα έως δύο εκατομμύρια χρόνια. Με τις γεωτρήσεις μας, ελπίζουμε να ανακαλύψουμε αυτό το σημαντικό κομμάτι του παζλ. Θα μας βοηθήσει να ξετυλίξουμε την αλληλουχία των γεγονότων, καθώς η τάφρος εξελίσσεται και -πράγμα σημαντικό- να δούμε πόσο γρήγορα ολισθαίνουν τα ρήγματα, τα οποία συχνά προκαλούν καταστροφικούς σεισμούς».

Από την πλευρά της, η Σίλινγκτον ανέφερε ότι «η αποστολή θα παρέχει πληροφορίες-κλειδιά που λείπουν σήμερα, σχετικά με την χρονική εξέλιξη και την ταχύτητα της δραστηριότητας των ρηγμάτων στην τάφρο της Κορίνθου. Αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για την κατανόηση των ρηγμάτων και των φυσικών κινδύνων σε αυτή τη ζώνη, αλλά θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε και άλλες ενεργές και αρχαίες τάφρους ανά τον κόσμο».

Μετά τις επιτόπιες υποθαλάσσιες έρευνες, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων θα ακολουθήσει η ανάλυση των γεωλογικών δειγμάτων που θα έχουν συλλεχθεί, η οποία θα γίνει στη διάρκεια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2018, στο Κέντρο Θαλάσσιων Περιβαλλοντικών Ερευνών MARUM του Πανεπιστημίου της Βρέμης της Γερμανίας, όπου θα μεταφερθούν οι πυρήνες που έχουν ανασυρθεί από το υπέδαφος.

Από ελληνικής πλευράς, στην επιστημονική ομάδα που διεξάγει τις έρευνες και θα αναλύσει στη συνέχεια τα στοιχεία, συμμετέχουν ερευνητές από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (ο ιζηματολόγος Σπύρος Γεωργίου και η μικροπαλαιοντολόγος Μαρία Γεραγά), από το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών (η μικροπαλαιοντολόγος Κατερίνα Κούλη), από το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ στα Χανιά (ο πετροφυσικός Γιώργος Μίχας), καθώς επίσης η ελληνίδα ιζηματολόγος Σοφία Πεχλιβανίδου από το Τμήμα Γεωπιστημών του νορβηγικού Πανεπιστημίου του Μπέργκεν.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δήμος Λεβαδέων: Έναρξη του Κέντρου Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων STEM & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Πρόσκληση στην εκδήλωση για την έναρξη του προγράμματος του Κέντρου Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων STEM & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο  Δήμος Λεβαδέων σας προσκαλεί στην εκδήλωση για την έναρξη του προγράμματος του Κέντρου Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων STEM & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
με Ανοιχτό Υλικό (Open Hardware) και Ανοιχτό Λογισμικό (Open Software) του Δήμου Λεβαδέων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 και ώρα  11: 00 π.μ.  στο Επιμελητήριο Βοιωτίας.
Στην εκδήλωση θα γίνει ενημέρωση των γονέων για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες  του προγράμματος, θα παρουσιαστεί το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των τμημάτων, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα νέων εγγραφών για μαθητές που δεν παρακολουθούν το πρόγραμμα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
10:30 : Προσέλευση κοινού
11:00 : Χαιρετισμοί
11:20 : “Η αξία του προγράμματος STEM”  από τον κ. Αθανάσιο Κακαρούντα, Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Κέντρου STEM.
11:40 : “Παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Κέντρου” από τον Δρ. Κων/νο Καλοβρέκτη, Συντονιστή από την ΑΣΠΑΙΤΕ Λιβαδειάς και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Κέντρου STEM.
12:00 : Εμπειρίες συμμετεχόντων του προγράμματος
12 :20 : Βραβεύσεις
Στην εκδήλωση θα τιμηθεί για την προσφορά του το σώμα εθελοντών του προγράμματος.

Διαβάστε Περισσότερα »

Δικαστική απόφαση-σταθμός -Ανοίγει τον δρόμο για κοινή επιμέλεια τέκνων


Τον δρόμο της συνεπιμέλειας ανοίγει απόφαση που έλαβε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Σε συζήτηση ασφαλιστικών μέτρων, το Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε την εναλλαγή των γονέων στην επιμέλεια τέκνων, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκτεταμένη εφαρμογή της κοινής επιμέλειας και από τους δύο γονείς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου (αριθμός 7121/2017), προβλέπεται ότι προσωρινά -και μέχρι την εκδίκαση της κύριας απόφασης- η επιμέλεια των τέκνων θα ασκείται εναλλακτικά, τους ζυγούς μήνες από τον πατέρα και τους μονούς από τη μητέρα, με δικαίωμα επικοινωνίας κάθε φορά από τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια κατά το διάστημα αυτό.



Διαβάστε Περισσότερα »

Συγχαρητήρια Δημάρχου Λεβαδέων στον ΑΚΟΛ

Η Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Σωτήρης Καρβούνης συγχαίρουν τον
Αθλητικό Κολυμβητικό Όμιλο Λιβαδειάς, ο οποίος κατέλαβε την 46η θέση πανελλαδικά επί συνόλου 328 σωματείων και τη 2η θέση ανάμεσα σε όλους τους συλλόγους της Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας, σύμφωνα με την αξιολόγηση των αθλητικών σωματείων για το 2016-2017 από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
Η υψηλή αυτή κατάταξη του ΑΚΟΛ σε πανελλήνιο αλλά και περιφερειακό επίπεδο αποδεικνύει τη σημαντική και συστηματική δουλειά που γίνεται από τους αθλητές και τις αθλήτριες, τους προπονητές και από τη διοίκηση του Ομίλου για την προαγωγή του αθλητισμού στην πόλη μας.
Ευχόμαστε στον ΑΚΟΛ να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.  
Διαβάστε Περισσότερα »

Επίσκεψη Νίκου Θηβαίου σε Αράχωβα και Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

«Επίσκεψη Νίκου Θηβαίου σε Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και Αράχωβα»

Ο βουλευτής Βοιωτίας, Νίκος Θηβαίος, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού εν όψει της χειμερινής περιόδου και να ξεναγηθεί από τον διευθυντή κ. Κώστα Ξυπόλητο στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, στα «Κελάρια» και στη «Φτερόλακα». Μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, σήμερα κατασκευάζονται χιονοπαγίδες, ο αναβατήρας «Οδυσσέας» είναι έτοιμος προς χρήση και τα service των υπόλοιπων αναβατήρων προχωρούν κανονικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Θηβαίος συναντήθηκε στην Αράχωβα με αντιπροσωπεία τοπικών ξενοδόχων, με τους οποίους συζήτησε τις προοπτικές και τις προκλήσεις της χειμερινής περιόδου. Ιδιαίτερος λόγος έγινε για τους τρόπους προβολής της Αράχωβας και του ΧΚΠ στην κατεύθυνση προσέλκυσης οργανωμένου τουρισμού.

Ο βουλευτής δεσμεύτηκε να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησης για τέτοιου είδους προγράμματα, είτε μέσω της Περιφέρειας, είτε μέσω του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Από το γραφείο του βουλευτή Βοιωτίας, Νίκου Θηβαίου


Διαβάστε Περισσότερα »

Μαθητές από την Ζακυνθο στο Δίστομο, για ένα μάθημα κατά του πολέμου!


Από την Ζάκυνθο και με επικεφαλής την Διστομίτισα δασκάλα τους των Αγγλικων Γενοβεφα Παπανικολάου (του Τάσου Χρηστιά), επισκεφθηκαν το Μαυσωλείο και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, 67 μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου με έξι συνολικά εκπαιδευτικούς, για να τιμήσουν με τον τρόπο αυτό την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου!
Καθηλωμένα τα παιδιά,είδαν το βίντεο με τις μαρτυρίες των επιζώντων στην αίθουσα προβολών, παρακολούθησαν την ξενάγηση στις αίθουσες με τις φωτογραφίες των 228 θυμάτων της Σφαγής και άκουσαν το χρονικό μέσα από το σύνολο των ντοκουμέντων που συνθέτουν την έκθεση- όλα στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που είχαν διαμορφωσει οι δάσκαλοί τους. Ακουσαν, με τον τρόπο που πρέπει, οτι αναμεσα στους άμαχους σφαγιασθέντες ηταν και 57 παιδια και εφηβοι , απο λιγων μηνών μωρά μεχρι 17 ετων...Ηταν γεροι και εγκυες, γιαγιάδες και άρρωστοι,κατάκοιτοι...
Δεν ήταν η πρώτη επίσκεψη σχολειου από την Ζάκυνθο αυτή τις προάλλες- πέρυσι ήταν εδω το 6ο Δημοτικο Σχολειο. Φέτος όμως το σχολειο από το ομορφο νησι του Ιονίου ηταν το 3ο και ειχε ως Αρχηγό της εκπαιδευτικής εκδρομης - που περιελάμβανε το Βαγονετο στην Αμφισσα και το Μοναστήρι του Οσιου Λουκά διπλα μας- την επί 24 χρόνια καθηγητρια Αγγλικων στην Ζακυνθο,την Διστομίτισα Γενοβεφα.Παπανικολάου:<<Ηταν μια επιθυμία πολλών χρόνων να οργανώσω αυτή την εκδρομή, και να φερω τους μαθητές μου εδώ,>> μας ειπε συγκινημενη.<< Συνδυάσαμε την επετειο της 28ης Οκτωβριου με την επίσκεψη στο Μαρτυρικό Διστομο,για να δουνε τα παιδια και να συζητήσουμε τις συνέπειες του Πολέμου και του Ναζισμού. Και ακόμα για να δουνε τα παιδια τι σημαινει ακριβως πόλεμος,που τον ακουνε καθε μερα πως συμβαινει δίπλα και γυρω μας και δεν δινουμε την σημασια που πρέπει>>.

Και τα εκπαιδευτηρια Γιαννόπουλου
Η πρωττοβουλία των εκπαιδευτικών από την Ζακυνθο ήταν εξαιρετική - και δεν ειναι η μονη. Τις προάλλες ηταν εδω για αντιστοιχο λογο το 3 Γυμνασιο/Λυκειο Γλυφαδας και την Πέμπτη ερχονται για να κανουν εδω την γιορτη της 28ης Οκτωβριου, τα ιδιωτικα εκπαιδευτηρια Γιαννόπουλου: Εχουν ετοιμάσει, με την βοήθεια μελών του Μουσειου, του Πολιτισμικου Συλλόγου και του Προέδρου του Τοπικου Συμβουλίου Διστόμου, μια πολυωρη εκδήλωση με βιωματικά στοιχεία και δρασεις τοσο στο χωρο του Μαυσωλειο οσο και με περιξγηση Μνημης στην κωμοπολή μας και φυσικα ξεναγηση στο Μουσειο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα -Τα σημαντικότερα γεγονότα της 24ης Οκτωβρίου

1648: Υπογράφεται στο Μίνστερ η Συνθήκη της Βεστφαλίας, μεταξύ της Γαλλίας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με την οποία τερματίζεται ο Τριακονταετής Πόλεμος. Με τη συνθήκη αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία και η ουδετερότητα της Ελβετίας.

1857: Ιδρύεται το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο, η αγγλική Σέφιλντ.

1922: Άγγλοι και Τούρκοι συμπλέκονται στην Κωνσταντινούπολη. Οι Σύμμαχοι αποδεικνύονται ανίσχυροι να επιβληθούν. Παραβιάζεται εντελώς η συμφωνία των Μουδανιών. Οι Τούρκοι σφαγιάζουν Έλληνες αξιωματικούς αιχμαλώτους.

1929: «Μαύρη Πέμπτη» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αρχή του οικονομικού «κραχ» στις ΗΠΑ, που θα συγκλονίσει τον κόσμο. Κατατρομαγμένοι επενδυτές δίνουν εντολές στους χρηματιστές τους να πωλήσουν σε οποιαδήποτε τιμή. Ο πανικός οδηγεί στην αναγκαστική εκποίηση 19.000.000 μετοχών. Μέσα σε λίγες ώρες χάνεται επενδυμένη υπεραξία 23 δισ. δολαρίων. Μέσα στη μέρα κλείνουν 50.000 επιχειρήσεις.

1945: Τίθεται σε ισχύ ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών. (Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ). Ο όρος «Ηνωμένα Έθνη» είναι αμερικανικής εμπνεύσεως και συγκεκριμένα του προέδρου Ρούζβελτ, ο οποίος αναφερόταν κατ' αρχάς στις συμμαχικές δυνάμεις κατά του Άξονα. Έπειτα από διαβουλεύσεις τριών ετών, στις 24 Οκτωβρίου του 1945, τα Ηνωμένα Έθνη μετεξελίχθηκαν σε μια «παγκόσμια ένωση κρατών ταγμένη στην προώθηση της συνεργασίας στο διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και την ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ισότητα.

1961: Η Μεγάλη Βρετανία εγγυάται την αυτονομία της Μάλτας, στο πλαίσιο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

1963: Η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες».

1969: Ο Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Μπάρτον προσφέρει ένα διαμαντένιο 69 καρατίων αξίας 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

1970: Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ του άλματος επί κοντώ με 5.49 μ. στο στάδιο Καραϊσκάκη. Το ρεκόρ θα αντέξει για 22 χρόνια ως πανελλήνιο και θα το καταρρίψει το 1992 ο Χρήστος Παλάκης με 5.52 μ. Για πρώτη φορά ένας Έλληνας αθλητής γίνεται κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ.

1982: Ο Δημήτρης Μπέης εκλέγεται δήμαρχος Αθηναίων, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

1963: Η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες». Είναι ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το παγκοσμίως ανώτερο βραβείο πνευματικής προσφοράς. Έως σήμερα ακολούθησε μόνο ο Οδυσσέας Ελύτης, το 1979.

1970: Ο Έλληνας αθλητής Χρήστος Παπανικολάου με επίδοση 5,49 μ στο άλμα επί κοντώ κερδίζει το παγκόσμιο ρεκόρ.

1973: Τελειώνει ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΒΑΓΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.Λ. ΘΗΒΑΣ

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΒΑΓΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.Λ. ΘΗΒΑΣ»

Με την με αριθ. πρωτ. 3943/25-09-2017 (ΑΔΑ:6Ψ297ΛΗ-Θ5Τ) Απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστα Μπακογιάννη, εντάχθηκε για χρηματοδότηση με το ποσό των 3.431.423,68 ευρώ, η Πράξη με τίτλο: «Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης Οικισμού Βαγίων και προσαγωγή στην Ε.Ε.Λ. Θήβας» (MIS 5008909) στο Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» στον άξονα προτεραιότητας 14 «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων (ΤΣ)» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής. Δικαιούχος της χρηματοδότησης και αρμόδιος φορέας για την υλοποίησή της είναι η Δ.Ε.Υ.Α.Θ..

Μετά  την με Αρ. Πρωτ. 109323/10-10-2017 (ΑΔΑ: Ω6ΟΚ465ΧΙ8-Ω04) Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας  και Ανάπτυξης με την οποία εγκρίνεται για ένταξη στο ΠΔΕ 2017 στη ΣΑΕ 275/1 η παραπάνω Πράξη και την λήψη της με αρ. πρωτ. 4168/13-10-2017 Διατύπωσης θετικής γνώμης από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή ΕΥ∆/ΕΠ-ΠΣΕ για την δημοπράτηση του έργου με τίτλο: «Δίκτυο προσαγωγής λυμάτων του οικισμού Βαγίων στην Ε.Ε.Λ. Θήβας» (3ο υποέργο της Πράξης), προϋπολογισμού 2.200.000,00 €,  η Δ.Ε.Υ.Α.Θ. προέβη άμεσα στην λήψη της με Αριθμό 234/17-10-2017 Απόφασης του ΔΣ της ΔΕΥΑΘ για τη διενέργεια διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου κατασκευής του έργου με ανοικτή διαδικασία.

Στις 19/10/2017 δημοσιεύθηκε η Προκήρυξη του διαγωνισμού ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 21/11/2017 ημέρα Τρίτη, στα γραφεία της Επιχείρησης. Το έργο συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο της ενταγμένης Πράξης στο Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» από το Ταμείο Συνοχής.

Τέλος, η Δ.Ε.Υ.Α. Θήβας, τηρώντας τους προβλεπόμενους κανόνες δημοσιότητας για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποβλέπει στην ενημέρωση των άμεσα ωφελούμενων κατοίκων του οικισμού Βαγίων από την κατασκευή του έργου καθώς και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της ασφαλούς διάθεσης των λυμάτων του οικισμού,  με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα στην Εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία.         

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΘ


Αλέκος Στάικος
Διαβάστε Περισσότερα »

Εγκαίνια των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Ορχομενού

Πρόσκληση για τα εγκαίνια των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Ορχομενού (Κέντρο Κοινότητας & Κοινωνικό Παντοπωλείο).
Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017, 12 το μεσημέρι στα Πέτρινα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Διώξεις των αγωνιστών που αντιστέκονται στα πολεμικά σχέδια και τις επεμβάσεις σε βάρος των λαών καταγγέλλει η Ε.Α.Κ.Π.

           
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Καταγγέλλει τις διώξεις των αγωνιστών που αντιστέκονται στα πολεμικά σχέδια και τις επεμβάσεις σε βάρος των λαών
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ
ΣΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών καταγγέλλει τις διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος διαδηλωτών που κινητοποιήθηκαν στην περιοχή της Κοζάνης, ενάντια στη διέλευση της νατοϊκής φάλαγγας που συμμετείχε στη άσκηση «Noble Jump» του ΝΑΤΟ, στη Ρουμανία.
Ανάμεσα στους αγωνιστές που διώκονται είναι και ο συνάδελφος – συναγωνιστής, στέλεχος της Ε.Α.Κ.Π. στην Κεντρική Μακεδονία, Μελιόπουλος Γιώργος, που συμμετείχε με την ιδιότητα του Δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Βέροιας.
Η δίωξη αυτή, στρέφεται ενάντια στο αναφαίρετο δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει, κατά των πολεμικών σχεδιασμών και των επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών. Γίνεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. και που στόχο έχουν να καταργήσουν τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των λαών.
Είναι γνωστός ο ρόλος του ΝΑΤΟ με τις δολοφονικές επιθέσεις του ενάντια στους λαούς, τον διαμελισμό των κρατών, τη μη αναγνώριση συνόρων (όπως των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο, που αμφισβητεί η Τουρκία), την οργάνωση πραξικοπημάτων (όπως της απριλιανής χούντας το 1967 στην πατρίδα μας), τη διχοτόμηση της Κύπρου.
Είναι γνωστή η στάση των  κυβερνήσεων Ν.Δ. -  ΠΑ.ΣΟ.Κ., της σημερινής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., αλλά και των άλλων κομμάτων που συμφωνούν, με την εκχώρηση στρατιωτικών υποδομών στο ΝΑΤΟ και την εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας στα επεμβατικά - δολοφονικά του σχέδια ενάντια σε άλλους λαούς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την άμυνα της χώρας μας.
Οι πυροσβέστες όπως και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του λαού, προέρχονται από το λαό και αποτελεί ηθική υποχρέωση τους η προστασία του από τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του.       
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα να αγωνιζόμαστε και να διαδηλώνουμε ενάντια στο ΝΑΤΟ και σε όσους προετοιμάζουν σχέδια πολέμου, βάζοντας σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή και την ασφάλεια μας.
Στηρίζουμε την αγωνιστική στάση του συναγωνιστή συναδέλφου μας, όπως και όλων των ένστολων συναδέλφων που συμμετέχουν στους αγώνες του λαού μας.
Καταδικάζουμε το φακέλωμα όσων αγωνίζονται ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στην επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών.
Καλούμε  όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφάλειας, να καταδικάσουν αυτές τις διώξεις και να απαιτήσουν την παύση τους. 
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσουν εδώ και τώρα, όλες οι διώξεις των αγωνιστών, που δεν ανέχονται την παρουσία των ΝΑΤΟικών στην πατρίδα μας.
Για  την  Ε.Α.Κ.Π.
H Εκτελεστική Γραμματεία
.     
Διαβάστε Περισσότερα »

Από τις 26 Οκτωβρίου η θεώρηση των Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το 2017

Θεώρηση  Δελτίων  Μετακίνησης  ΑμεΑ  για  το  έτος  2017
Η Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι σύμφωνα με την αριθμ. Δ24β/Γ.Ποικ48112/1116/17-10-2017 διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η θεώρηση των Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2017 αρχίζει στις 26-10-2017 και λήγει στις 30-11-2017
Η θεώρηση θα πραγματοποιείται τις εργάσιμες ημέρες, από 9:00 έως 14:00 στα γραφεία των Δ/νσεων  Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π) των Δήμων

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ