Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Επικίνδυνη αποκόλληση βράχων στην περιοχή της Κάζας-ΦΩΤΟ




Επικίνδυνη πλέον για τα διερχόμενα οχήματα,σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newspull.gr,έχει γίνει η διέλευση της Π.Ε.Ο Αθηνών-Θηβών λόγω πτώσεως βράχων προερχόμενων απο  την απότομη πλαγιά  που εφάπτεται με  την Παλαιά Εθνική Οδό στην κατεύθυνση προς Θήβα και στο ύψος της ΚΑΖΑΣ.

Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια,λύση δεν έχει βρεθεί ακόμη.Συγκεκριμένα στο σημείο,γίνεται συχνά πυκνά αποκόλληση βράχων απο ψηλά και πτώση τους στον δρόμο με αποτέλεσμα ανα πάσα στιγμή να κινδυνεύουν σοβαρά όλα τα οχήματα που διέρχονται απο το σημείο.Μάλιστα παλαιότερα στο σημείο έχουν γίνει και ατυχήματα απο τον συγκεκριμένο λόγο.
Υπενθυμίζουμε οτι ο δρόμος αυτός είναι ίσως ο περισσότερο ''φορτωμένος'' με κίνηση δρόμος της δυττικής Αττικής..
Επισημαίνουμε και πάλι την σοβαρότητα του κινδύνου και μάλιστα η φωτογραφίες που τραβήξαμε τραβήχτηκαν με κίνδυνο για την ίδια μας την ζωή...το σημείο είναι πολύ απότομο και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει εάν για παράδειγμα συμβεί μια απότομη μεγάλη νεροποντή, ακόμη και δυνατός αέρας μπορεί να προκαλέσει κατολίσθηση..
Δεν υπάρχει ούτε πινακίδα προειδοποίησης για ενδεχόμενη κατολίσθηση..



Εάν γίνει ατύχημα ποιός θα αναλάβει την ευθύνη; Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να ενεργήσουν άμεσα!


Οι  σιδερένιες προστατευτικές μπάρες που τοποθετήθηκαν στο σημείο,δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να προστατέψουν τον δρόμο απο πτώσεις βράχουν που ζυγίζουν τόνους!!





Δεν ξέρουμε εάν ενδείκνυται τα πλέγματα της φωτό που ακολουθεί για το συγκεκριμένο σημείο..εμείς τα βρήκαμε στο internet και σας τα παρουσιάζουμε...




Με την κοινοποίηση του Ρεπορτάζ  μας(11/11/2017),ελπίζουμε να συμβάλλουμε στην εξεύρεση λύσης

Περισσότερα στο newspull.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε 68χρονο πεζό στη Λιβαδειά


Ένας 68χρονος,κάτοικος Λιβαδειάς, βρήκε τραγικό θάνατο, όταν χτυπήθηκε -υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες- από διερχόμενο αυτοκίνητο, στην είσοδο της Λιβαδειάς.
Στο σημείο έσπευσαν  άμεσα η Τροχαία Λιβαδειάς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε τον άτυχο άνδρα και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς.
Το περιστατικό σημειώθηκε στις  7 σήμερα το απόγευμα στην είσοδο της Λιβαδειάς,  κοντά στο ύψος του Ξενοδοχείου.
Προανάκριση για το θανατηφόρο δυστύχημα διενεργεί η Τροχαία Λιβαδειάς.
Ρεπορτάζ Παντελής Μπατσούλης
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΩΡΑ-Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό στη Λιβαδειά

Το συμβάν σημειώθηκε λίγο πριν τις 7 σήμερα το απόγευμα στη Λιβαδειά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Permisospress. διερχόμενο όχημα παρέσυρε πεζό  στην είσοδο της Λιβαδειάς  κοντά στο ύψος του Ξενοδοχείου.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής παραμένουν αδιευκρίνιστες οι συνθήκες και τα αίτια του ατυχήματος.
Στο σημείο έσπευσαν  άμεσα η Τροχαία Λιβαδειάς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε τον τραυματία και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς.
ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΕ ΛΙΓΟ
Ρεπορτάζ Παντελής Μπατσούλης

Διαβάστε Περισσότερα »

Καλλιάνος: Ερχεται βροχερή εβδομάδα με έντονα καιρικά φαινόμενα-χάρτης

Την εβδομάδα που έρχεται, ο Νοέμβριος θα αποδείξει γιατί πολλές φορές χαρακτηρίζεται ως ο πιο βροχερός μήνας του έτους, σημειώνει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Στην πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος τονίζει ότι κατά περιόδους θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα, με ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ η θερμοκρασία θα είναι σε μικρή πτώση μετά την Τρίτη.

Αναλυτικά η πρόγνωση του κ. Καλλιάνου: 

Διαδοχική διέλευση βαρομετρικών χαμηλών

Τα κύρια βαρομετρικά χαμηλά που θα προκαλέσουν αυτές τις βροχοπτώσεις και τις σποραδικές καταιγίδες σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα (κατά διαστήματα) θα είναι δύο:

- Στην αρχή της εβδομάδας, ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα γεννηθεί στη Λιβύη και η τροχιά του θα είναι βορειοανατολική, και το δεύτερο και πιο ισχυρό,

- αμέσως μετά, ένα βαρομετρικό που αναμένεται να γεννηθεί στη βόρεια Ιταλία και θα κινηθεί αργά και σταθερά κατά μήκος της Ιταλίας με αποτέλεσμα να προσεγγίσει αρκετά και την περιοχή μας. (βλ. Χάρτη)

Κατά περιόδους θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τα δύο αυτά βαρομετρικά χαμηλά, φαίνεται ότι θα είναι εμπλουτισμένα με μεγάλα ποσά υγρασίας, με αποτέλεσμα να εναποθέσουν την υγρασία αυτή με τη μορφή ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Πρόκειται για ισχυρά βαρομετρικά (ειδικά το δεύτερο της Ιταλίας) που ενδέχεται να προκαλέσουν ακόμη και πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές όπου οι βροχές θα έχουν ιδιαίτερη ένταση.

Νότιοι άνεμοι σε όλες τις περιοχές

Λόγω των κινήσεων των χαμηλών τις επόμενες ημέρες, οι άνεμοι που θα πνέουν κατά βάση στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι νότιοι. Οι εντάσεις των ανέμων δεν διαφαίνεται να ξεπερνούν τα 6-7 μποφόρ, επομένως δεν αναμένονται προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Ποσότητες σκόνης στην ατμόσφαιρα

Οι μετεωρολογικές συνθήκες (λόγω των νοτίων ανέμων) θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, ωστόσο όχι σε υψηλές συγκεντρώσεις. Λίγο πιο αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις κυρίως στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα της χώρας.

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση μετά την Τρίτη

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση από την ερχόμενη Τρίτη και στη συνέχεια, όμως, λόγω των νοτιάδων, δεν θα είναι σημαντική ώστε να αισθανθούμε κρύο η παγωνιά. Μόνο στις πολύ ορεινές περιοχές της χώρας (πάνω από τα 1800-2000 μέτρα) θα εκδηλωθούν κάποιες χιονοπτώσεις.

Η Αττική θα κάνει τα «εγκαίνια» της κακοκαιρίας τη Δευτέρα το πρωί

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, και αν ασφαλώς διατηρηθούν όπως αυτή τη στιγμή έχουν, η Αττική θα δεχθεί ισχυρές καταιγίδες τη Δευτέρα το πρωί. Φαίνεται δε, ότι οι παράμετροι αστάθειας είναι πολύ αυξημένες, με αποτέλεσμα, αν διατηρηθούν αυτά τα στοιχεία, να έχουμε πολύ δυνατό "πέρασμα" από την ευρύτερη περιοχή του νομού Αττικής από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

ΥΓ : Επειδή η συγκεκριμένη πρόγνωση είναι μεσοπρόθεσμη, ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις στα προγνωστικά στοιχεία. Όπως και να χει όμως, φαίνεται ότι η επόμενη εβδομάδα να είναι βροχερή. Το που θα εκδηλωθούν πιο έντονα φαινόμενα είναι κάτι που θα το συζητήσουμε τις επόμενες μέρες.





Διαβάστε Περισσότερα »

Αποτελέσματα-Βαθμολογία Α΄ Κατηγορίας Βοιωτίας

Βοιωτία: Πρώτη νίκη ο Πανδαυλειακός. Πεντάρες από Ολυμπιάδα, Ένωση

Στην κορυφή το Ύπατο έκανε μια ακόμη νίκη και βρίσκεται πάντα στην πρώτη θέση ενώ ακολουθεί ο Κιθαιρώνας που πέρασε από την Αλίαρτο.

Ο Πανδαυλειακός έκανε την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα και μάλιστα εκτός έδρς στο Μαυρομμάτι ενώ εντυπωσιακή ήταν η πεντάρα της Ολυμπιάδας μέσα στην Ασωπία αλλά και της Ένωσης επί του Απόλλωνα. Σταθερά ανεβαίνει το Κόκκινο που κέρδισε και τον Κυπάρισσο ενώ σημαντική νίκη πέτυχε ο Παμβαγιακός επί της Δάφνης.

Τέλος Δήλεσι και Αρματηλάτης μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις.

Α’ Κατηγορια
8η αγωνιστική

Παναλιαρτος – Κιθαιρώνας  0-2

Παμβαγιακός – Δάφνη  2-1

Ύπατο – Παρνασσός   3-0

Ένωση  Απόλλων   5-0

Μαυρομμάτι – Πανδαυλειακός  0-1

Κόκκινο – Κυπάρισσος  3-1

Ηρακλής – Ολυμπιάδα  0-5

Δήλεσι – Αρματηλάτης  1-1

 Βαθμολογία

(σε 7 αγώνες)


Ύπατο———————–30-3——-24

——————————————————

Κιθαιρώνας—————-20-2——-22

Ολυμπιάδα Οιν.———–18-8——–16

Παρνασσός—————–14-7——-16

ΠΑΟ Κοκκίνου————-20-12——15

—————————————————-

Απόλλων——————–14-12——-14

Ένωση Α.Σ.Α————–15-9——–12

Κυπάρισσος Αντ.———-9-13——10

Παναλίαρτος—————-11-13——–9

Παμβαγιακός—————-11-24——–9

Αρματηλάτης——————9-15——-8

——————————————————-

Δήλεσι————————-7-14——–8

Δάφνη Ερ.——————–9-16——–7

Πανδαυλειακός—————9-17——-6

Μαυρομμάτι——————6-20——–4

——————————————————–

Ηρακλής Ασωπίας———-7-21———3



9η αγωνιστική
Ολυμπιάδα – Κόκκινο

Απόλλων – Δήλεσι

Πανδαυλειακός – Παναλιαρτος

Δάφνη  – Ύπατο

Κιθαιρώνας – Παμβαγιακός

Παρνασσός – Κυπάρισσος

Αρματηλάτης – Ηρακλής

Ένωση – Μαυρομμάτι
stereasports.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

«Βόμβα» γεωλόγων: 5 ρήγματα στο Αιγαίο μπορούν να «δώσουν» σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ!

Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό κρύβει συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών.

Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον 20 υποθαλάσσια ηφαίστεια, αλλά μόνο ο Κολούμπος κοντά στη Σαντορίνη φαίνεται να είναι ενεργός.

Αυτό προκύπτει από νέες έρευνες ξένων και Ελλήνων γεω-επιστημόνων στην περιοχή, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Παρασκευή Νομικού, βασικό μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, εκτός από το ρήγμα της Αμοργού που ‘έδρασε' πριν περίπου 60 χρόνια και το οποίο χρειάζεται κάποιους αιώνες για να ξαναενεργοποιηθεί, τα υπόλοιπα ρήγματα μπορούν να δώσουν σεισμό, χωρίς όμως να είναι δυνατό να προσδιορισθεί χρονικά αν αυτός θα συμβεί σε μερικά χρόνια ή σε δεκάδες χρόνια.

Ο κίνδυνος τσουνάμι

Οσον αφορά τον κίνδυνο ενός μελλοντικού τσουνάμι, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η περιοχή έχει το σεισμικό δυναμικό που χρειάζεται (μέγεθος σεισμού περίπου 7), καθώς και πολλά απότομα ασταθή πρανή με μεγάλες μορφολογικές κλίσεις κατά μήκος των ρηξιγενών υποθαλάσσιων κρημνών, που μπορούν να δώσουν τσουνάμι, εφόσον ενεργοποιηθούν, όπως έγινε το 1956 με το μεγαλύτερο τσουνάμι του 20ου αιώνα στη Μεσόγειο.

Είχε προηγηθεί ο σεισμός του 1956, που προκάλεσε 53 θανάτους και πολλές καταστροφές στο νησί της Σαντορίνης και στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα τσουνάμι που είχε ύψος κύματος έως 30 μέτρων στην Αμοργό, 20 μέτρων στην Αστυπάλαια και δέκα μέτρων στη Φολέγανδρο.

Στην περιοχή αυτή του Αιγαίου υπάρχουν αρκετά υποθαλάσσια ηφαίστεια εκτός από το γνωστό Κολούμπο κοντά στη Σαντορίνη. Συγκεκριμένα, έχουν εντοπισθεί περίπου 23 υποθαλάσσιοι ηφαιστειακοί κώνοι ευθυγραμμισμένοι στα βορειοανατολικά του Κολούμπου.

Είναι όμως πολύ μικρότεροι και οι κορυφές τους βρίσκονται πολύ βαθύτερα, έτσι ώστε δεν φαίνεται να υπάρχει πρόσθετος ηφαιστειακός κίνδυνος. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία των επιστημόνων, η ηφαιστειακή δραστηριότητα περιορίζεται στον τομέα του Κολούμπου και δεν συνεχίζεται προς τους τομείς της Ανύδρου και της Αμοργού.

Μια προϊστορία 3 έως 4 εκατομμυρίων ετών

Η ενεργοποίηση των ρηγμάτων στην τεκτονική ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού και η έναρξη καταβύθισης της περιοχής άρχισε πριν από τρία έως τέσσερα εκατομμύρια χρόνια και έκτοτε συνεχίζεται με την επέκταση και τη βάθυνσή της.

Οι επιστήμονες επιδιώκουν να χαρτογραφούν με μεγάλη λεπτομέρεια τα υποθαλάσσια ρήγματα, προκειμένου να γνωρίζουν το δυναμικό τους και το μέγεθος του σεισμού που μπορούν να δώσουν. Μέχρι σήμερα ο βυθός της περιοχής ανατολικά της Σαντορίνης μελετήθηκε με το πλοίο «Αιγαίο» το 2001 και το 2006, ενώ νότια της Αμοργού χαρτογραφήθηκε από το αμερικανικό πλοίο «Marcus Langseth» το 2015. Σχετική σεισμική έρευνα είχε γίνει από το γερμανικό πλοίο «Poseidon» το 2006.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τη νέα εργασία στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Τεκτονοφυσική» (Tectonophysics) με θέμα «Επεκτεινόμενος εφελκυσμός, βύθιση και πλευρική κατάτμηση στις λεκάνες Σαντορίνης - Αμοργού κατά το Τεταρτογενές : Επιπτώσεις στα γεγονότα της Αμοργού του 1956».

Σε αυτήν παρουσιάζονται επεξεργασμένα νέα ψηφιακά στοιχεία, που αποκτήθηκαν από τις ωκεανογραφικές έρευνες, τόσο για την βαθυμετρία και την ανάλυση του αναγλύφου του θαλάσσιου πυθμένα. Αναλύονται επίσης δεδομένα σεισμικής ανάκλασης για την ανίχνευση των γεωλογικών στρωμάτων και των τεκτονικών δομών, κυρίως των ρηγμάτων στο υπόβαθρο κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα, σε βάθος πολλών εκατοντάδων μέτρων, κατά μήκος της ενεργής Τεκτονικής Ζώνης Σαντορίνης-Αμοργού, η οποία έχει συνολικό μήκος 60-70 χλμ και πλάτος 20-25 χλμ.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, διαπιστώθηκε ότι οι συνολικές μετατοπίσεις στα ρήγματα είναι της τάξης του ενός έως 2,5 χιλιομέτρων, με τη δημιουργία υποθαλάσσιων κρημνών ύψους πολλών εκατοντάδων μέτρων.

«Εντοπίσθηκαν πρόσφατοι ρηξικρημνοί με ‘άλματα' της τάξης των επτά έως εννέα μέτρων κατά μήκος της βάσης του ρήγματος της Αμοργού, αμέσως πάνω από τον σημερινό υποθαλάσσιο πυθμένα, που μαρτυρούν την ενεργοποίηση του ρήγματος κατά τον τελευταίο σεισμό μεγέθους 7,5 της κλίμακας Ρίχτερ το 1956», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Νομικού.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποια διακριτή υποθαλάσσια κατολίσθηση στη στενή περιοχή του ρήγματος, η οποία να μπορεί να ευθύνεται για το τσουνάμι που παρατηρήθηκε κατά την ίδια χρονική περίοδο με το σεισμό.

«Έχουμε πλέον καταλάβει ότι το τσουνάμι του 1956 οφείλεται στην ταχεία ενεργοποίηση -στην τεκτονική κίνηση- του ρήγματος της Αμοργού και όχι στις κατολισθήσεις, που σαφως και αυτές μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι», επισήμανε η κα Νομικού.

Την επιστημονική εργασία ‘υπογράφουν' πλην της Π.Νομικού, ο Δημήτρης Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Christian Hubscher, καθηγητής γεωφυσικής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου στη Γερμανία. Συμμετείχαν επίσης οι υποψήφιοι διδάκτορες Γ.Φαραγγιτάκης και Δ. Λαμπρίδου του ΕΚΠΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ




Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ



Με την ευκαιρία της έναρξης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ορχομενού θάθελα τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους των κατοίκων του Δήμου Ορχομενού, να εκφράσω τις ευχαριστίες μας προς τους χορηγούς του Παντοπωλείου και να εξάρω την ευαισθησία τους για τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, ευελπιστώντας πως η προσφορά τους θα βρει και άλλους πρόθυμους μιμητές.

Συγκεκριμένα ευχαριστούμε για τις χορηγίες σε τρόφιμα, είδη υγιεινής και σχολικά είδη τους:
1. Παναγιώτη Σκλήκα (ΓΛΑΡΟΣ ΑΒΕΕ, Οινόφυτα)
2. Αφοι Ακριδόπουλοι Ο.Ε. (Κυλινδρόμυλοι, Ορχομενός)
3. Γεώργιο Λούκο (Εξοπλισμός & Τροφοδοσία Χώρων Μαζικής Εστίασης, Θήβα)
4. Ηρακλή Μαρίνο (Κυλινδρόμυλος, Σχηματάρι)
5. Γεώργιο Μπόγρη (Μύλοι, Θεσπιές)
6. Χαρίτο Πετρούλια (Λεοντάρι)
7. Χρήστο Καββά (Ευρωεμπορική-Ιωνική ΕΠΕ, Θήβα)
8. Σύλβια Κανούση (σχολικά είδη, Ορχομενός)

Για τις κατασκευές τους στο Παντοπωλείο τους Ορχομένιους:
1. Κωνσταντίνο Ρέλλια και
2. Δημήτριο Παπαγιαννάκη

Τους συμπολίτες μας για τις δωρεές τους σε ρουχισμό, και φυσικά ευχαριστούμε την Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά και τον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Κωνσταντίνο Μπακομήτρο για το συνεχές έμπρακτο ενδιαφέρον τους για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Ορχομενού.

Με εκτίμηση
ο Δήμαρχος Ορχομενού
Λουκάς Υπερήφανος

Διαβάστε Περισσότερα »

Επισήμως στις περιοχές Natura ο Κορινθιακός

Ο νέος χάρτης των περιοχών Natura σε όλη την Ελλάδα 
Η αύξηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών από 28 σε 35 με παράλληλη μεγέθυνση της περιοχής ευθύνης τους, ώστε να καλύψουν όλες τις περιοχές Natura -σημερινές και μελλοντικές- είναι ο βασικός «κορμός» της πρότασης του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αναδιάρθρωση του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Το σχέδιο νόμου, που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει τη χρηματοδότηση των φορέων από τον προϋπολογισμό -προκειμένου να σταθεροποιηθεί η λειτουργία τους- με μια μεταβατική φάση καθώς το 2018 είναι αδύνατη η πρόσληψη προσωπικού.

Το σχέδιο νόμου αφορά ουσιαστικά στην αναδιάρθρωση του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών. Αιτία για τη σπουδή του υπουργείου Περιβάλλοντος να βρει μια λύση είναι η πίεση που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής της χώρας στο

Ευρωδικαστήριο. Το σχέδιο ξεκινά με την ίδρυση 7 νέων φορέων διαχείρισης και την επέκταση της αρμοδιότητας των υφιστάμενων (πλην τριών, που παραμένουν ως έχουν) ως εξής:

1. Φορέας Διαχείρισης Δάσους Δαδιάς με έδρα στη Δαδιά Έβρου. Περιλαμβάνει 7 περιοχές Natura.

2. Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου με έδρα στην Τραϊανούπολη Έβρου. Περιλαμβάνει 7 περιοχές Natura.

3. Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας με έδρα στο Πόρτο Λάγος Ξάνθης. Περιλαμβάνει 13 περιοχές Natura.

4. Φορέας Διαχείρισης Οροσειρά Ροδόπης με έδρα στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Περιλαμβάνει 7 περιοχές Natura.

5. Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης με έδρα στα Κάτω Πορόϊα Σερρών. Περιλαμβάνει 13 περιοχές Natura.

6. Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης με έδρα στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει 12 περιοχές Natura.

7. Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία –  Αλιάκμονα με έδρα στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης μετονομάζεται σε «Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου». Περιλαμβάνει 15 περιοχές Natura, καθώς επίσης και τη θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει τον Θερμαϊκό Κόλπο (από τη γραμμή αιγιαλού), από την Αλυκή Κίτρους Πιερίας έως την Επανωμή Θεσσαλονίκης.

8. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών με στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών Φλώρινας. Δεν επεκτείνεται (περιλαμβάνει 4 περιοχές Natura).

9. Φορέας Διαχείρισης  Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου με έδρα στους Ασπράγγελους Ζαγορίου Ιωαννίνων. Περιλαμβάνει 13 περιοχές Natura.

10. Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα με έδρα στην Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας. Περιλαμβάνει 20 περιοχές Natura.

11. Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδος Ιωαννίνων με έδρα στα Ιωάννινα. Δεν επεκτείνεται (περιλαμβάνει 2 περιοχές Natura).

12. Ο Φορέας Διαχείρισης Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου με έδρα στα Ιωάννινα  μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Τζουμέρκων, Περιστερίου, Χαράδρας Αράχθου και Δυτικής Θεσσαλίας». Περιλαμβάνει 12 περιοχές Natura.

13. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με έδρα στο Λιτόχωρο Πιερίας. Περιλαμβάνει 8 περιοχές Natura.

14. Φορέας Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου με έδρα στα Κανάλια Μαγνησίας. Περιλαμβάνει 13 περιοχές Natura.

15. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου - Β. Σποράδων με έδρα στην Αλόννησο Μαγνησίας. Περιλαμβάνει 4 περιοχές Natura.

16. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης με έδρα στα Λουτρά Υπάτης Φθιώτιδας. Περιλαμβάνει 8 περιοχές Natura.

17. Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού με έδρα στην Άρτα. Περιλαμβάνει 10 περιοχές Natura.

18. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου με έδρα στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας. Περιλαμβάνει 6 περιοχές Natura.

19. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου μει έδρα στη Ζάκυνθο. Περιλαμβάνει 4 περιοχές Natura.

20. Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου με έδρα στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας. Περιλαμβάνει 8 περιοχές Natura.

21. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού με έδρα στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας. Περιλαμβάνει 6 περιοχές Natura.

22. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχοινιά – Μαραθώνα» με έδρα στον Μαραθώνα Αττικής. Περιλαμβάνει 12 περιοχές Natura.

23. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Δεν επεκτείνεται (περιλαμβάνει μια περιοχή Natura).

24. Φορέας Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού με έδρα στα Καλάβρυτα Αχαΐας. Περιλαμβάνει 14 περιοχές Natura.

25. Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς με έδρα στον Λάππα Αχαΐας μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου». Περιλαμβάνει 11 περιοχές Natura.

26. Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγρότοπου Μούστου με έδρα στο Άστρος Αρκαδίας. Περιλαμβάνει 10 περιοχές Natura.

27. Ο Φορέας Διαχείρισης Καρπάθου – Σαρίας με έδρα στον Όλυμπο Καρπάθου της Δωδεκανήσου μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου». Περιλαμβάνει 29 περιοχές Natura.

28. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με έδρα στα Χανιά. Περιλαμβάνει 23 περιοχές Natura.

Οι νέοι φορείς

29. Φορέας Διαχείρισης ευρύτερης περιοχής Βόρα – Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας. Περιλαμβάνει 19 περιοχές Natura.

30. Φορέας Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου. Περιλαμβάνει 6 περιοχές Natura.

31. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας. Περιλαμβάνει 15 περιοχές Natura.

32. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου – Κυθήρων. Περιλαμβάνει 18 περιοχές Natura.

33. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων. Περιλαμβάνει 35 περιοχές Natura.

34. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορείου Αιγαίου. Περιλαμβάνει 29 περιοχές Natura.

35. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης. Περιλαμβάνει 31 περιοχές Natura.

Να σημειωθεί ότι στους φορείς διαχείρισης συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο οι υφιστάμενες 419 περιοχές Natura αλλά και οι 100 περιοχές που έχει προταθεί να ενταχθούν στο εγγύς μέλλον. Η συγκέντρωση των περιοχών Natura γύρω από έναν φορέα δείχνει να έχει γίνει με γεωγραφικά κριτήρια.

Υπάρχουν ωστόσο μερικές περιπτώσεις που ξεχωρίζουν:

-Στην Αττική, ο φορέας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά  θα έχει πλέον υπό την ευθύνη του τις περιοχές Natura στα Λεγρενά, τη Βραυρώνα, το Σούνιο, τη νησίδα Πάτροκλο καθώς και... ολόκληρο τον Υμηττό.

-Στη Βόρεια Ελλάδα, ο φορέας διαχείρισης Θερμαϊκού κόλπου περιλαμβάνει μια τεράστια παράκτια ζώνη (όλο το «δαχτυλίδι» των ακτών από τη βόρεια Πιερία έως το νομό Θεσσαλονίκης) και διαφορετικά, όχι γειτνιάζοντα οικοσυστήματα: ποτάμια, λίμνες, λιμνοθάλασσες, αλυκές, αιγιαλούς, υγρότοπους και θαλάσσιες ζώνες. Η δημιουργία του «υπερ-φορέα» δείχνει να έχει γίνει μάλλον με πολιτικά, παρά με περιβαλλοντικά κριτήρια.

-Οι φορείς των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων περιλαμβάνουν έναν μεγάλο αριθμό περιοχών, οι οποίες είναι συχνά πολύ μικρές σε έκταση και διασπαρμένες σε νησιά, νησάκια και νησίδες. Επομένως είναι αμφίβολο αν μπορούν να ενταχθούν σε ένα ενιαίο διοικητικό σχήμα παρακολούθησης και διαχείρισης ή θα ήταν καλύτερη μια διαφορετική προσέγγιση (λ.χ. να τεθούν υπό την ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή της Περιφέρειας).

-Οι περιοχές Natura του Αγίου Όρους εξαιρέθηκαν από το πλαίσιο και θα ρυθμιστούν χωριστά. Χωρίς να έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει, το ερώτημα βέβαια είναι αν ένας οποιοσδήποτε εκκλησιαστικός φορέας μπορεί και πρέπει να διαχειριστεί τέτοιου επιπέδου ζητήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Οι εργαζόμενοι

Όπως προκύπτει, όσοι απασχολούνται σήμερα στους φορείς διαχείρισης (και οι οποίοι, σημειωτέον, έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία με το πέρασμα σχεδόν μιας δεκαπενταετίας) θα διατηρηθούν με το ίδιο προσωρινό σχήμα και το 2018 (με οκτάμηνες αντί για ετήσιες συμβάσεις), με τη μισθοδοσία να καλύπτεται από το Πράσινο Ταμείο (τα λειτουργικά έξοδα και τα επιστημονικά κόστη θα μεταφερθούν στον προϋπολογισμό). Κατόπιν θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ (στον οποίο οι έχοντες ήδη εμπειρία στους φορείς θα μοριοδοτούνται). Τα διοικητικά συμβούλια των φορέων θα παραμείνουν άμισθα, όπως σήμερα.

Ο τρόπος λειτουργίας

Οι φορείς διαχείρισης, πάντως, παραμένουν και στο νέο σχέδιο νόμου ένας γνωμοδοτικός φορέας, χωρίς αποφασιστικό «λόγο» στις σημαντικές αποφάσεις για τις περιοχές που διαχειρίζονται. Αντίθετα το υπουργείο συγκεντρώνει περισσότερες αρμοδιότητες (για παράδειγμα, θα αναθέτει τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που χρειάζονται για κάθε περιοχή σε ιδιώτες μελετητές, οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν με τους κατά τόπους φορείς).

Ερωτηματικά

Ένα σημείο που δεν είχε διευκρινιστεί μέχρι πριν από λίγες ημέρες (ενδεικτικό του ότι δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για το ζήτημα αλλά συζητείται μέχρι την τελευταία στιγμή) είναι η τύχη των Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Με τον νόμο για τη βιοποικιλότητα του 2011, τα ΚΑΖ είχαν ενταχθεί κανονικά στο σύστημα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται η προστασίας τους (αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το 2012-2013 το αρμόδιο για την προστασία τους υπουργείο... «πετσόκοψε» ορισμένα από αυτά, υποστηρίζοντας ότι κακώς κάλυπταν τόσο μεγάλες περιοχές!). Προβληματική δείχνει να είναι και η περιγραφή των κατηγοριών των προστατευόμενων περιοχών, καθώς και η σχέση Εθνικών Πάρκων και περιοχών Ramsar με την υφιστάμεη κατηγοριοποίηση.

Με την αναδιάρθωση του συστήματος των προστατευόμενων περιοχών, το υπουργείο Περιβάλλοντος δείχνει να έχει δύο βασικούς στόχους: να εντάξει όλες τις Natura σε ένα πιο συγκεκριμένο προστατευτικό πλαίσιο και να λύσει το χρονίζον χρηματοδοτικό (άρα και λειτουργικό) πρόβλημα των φορέων.

Παράλληλα στα μέσα Οκτωβρίου ενέκρινε τη διενέργεια διαγωνισμού για την εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών (ΕΠΜ), σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων (για το θεσμικό κομμάτι) και σχεδίων διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura της χώρας. Ο διαγωνισμός ομαδοποιεί τις Natura σε 11 μελέτες και 23 ΕΠΜ, με γεωγραφικά κριτήρια (π.χ. μια μελέτη για τις περιοχές Natura της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων) και έχει προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ. Έτσι το υπουργείο εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσει συνολικά τα θεσμικά ζητήματα γύρω από τις προστατευόμενες περιοχές. Τα ουσιαστικά ζητήματα βέβαια βασίζονται στην εφαρμογή του νόμου και, ως εκ τούτου, τα πράγματα δεν είναι το ίδιο αισιόδοξα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Προσλήψεις 98 ατόμων στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας

Ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνει Την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά ενενήντα οκτώ (98) ατόμων για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων ή επειγουσών περιστάσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, των ΠΕΔΥ – Κέντρων Υγείας και των ΠΕΔΥ – Μονάδων Υγείας αρμοδιότητας, που εδρεύουν (σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα Α) και συγκεκριμένα τους εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, τόπος απασχόλησης ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης, αριθμού ατόμων (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Α), με τα αντίστοιχα απαιτούμενα (τυπικά και τυχόν πρόσθετα) προσόντα.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.7 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας μας στην ακόλουθη διεύθυνση: 5 η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Περιοχή Μεζούρλο, Τ.Κ. 41110, ΤΘ 2101, Λάρισα, απευθύνοντάς την στο Τμήμα Προσωπικού υπόψιν κ. Δημητρίου Πάτσιου, (τηλ. επικοινωνίας: 2413-500874). Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) ημέρες (υπολογιζόμενες ημερολογιακά) και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης της παρούσας σε τοπικές εφημερίδες ή της ανάρτησής της στο κατάστημα της υπηρεσίας μας, στα καταστήματα των υπηρεσιών μας, όπου προκηρύσσονται οι ανωτέρω θέσεις καθώς και στο χώρο ανακοινώσεων των δημοτικών καταστημάτων των Δήμων, στους οποίους αυτά εδρεύουν, εφόσον η ανάρτηση είναι τυχόν μεταγενέστερη της δημοσίευσης στις εφημερίδες. Η ανωτέρω προθεσμία λήγει με την παρέλευση ολόκληρης της τελευταίας ημέρας και εάν αυτή είναι, κατά νόμο, εξαιρετέα (δημόσια αργία) ή μη εργάσιμη, τότε η λήξη της προθεσμίας μετατίθεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα.
Δείτε την προκήρυξη εδώ. 
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα -Τα σημαντικότερα γεγονότα της 11ης Νοεμβρίου

384: Ο Σιρίκιος ανεβαίνει στον παπικό θρόνο. Είναι αυτός που θα καθιερώσει τον όρο «papa» (Πάπας).

1647: Η Μασαχουσέτη γίνεται η πρώτη περιοχή των μετέπειτα ΗΠΑ, που καθιερώνει την υποχρεωτική εκπαίδευση στα σχολεία.

1790: Οι Βρετανοί εισάγουν για πρώτη φορά χρυσάνθεμα από την Ιαπωνία.

1826: Η Ελληνική Κυβέρνηση μεταφέρει την έδρα της από το Ναύπλιο στην Αίγινα.

1867: Το βασιλικό ζεύγος Γεωργίου Α' και Όλγας, μετά την τέλεση των γάμων τους, φτάνει στην Ελλάδα με το πλοίο «Μεσολόγγιον».

1887: Οδηγούνται στην αγχόνη και εκτελούνται τέσσερις αναρχικοί ακτιβιστές, οι οποίοι είχαν καταδικασθεί σε θάνατο για το φόνο ενός αστυνομικού κατά τις ταραχές του Σικάγου το Μάιο του 1886, που οδήγησαν στην καθιέρωση της εργατικής πρωτομαγιάς.

1912: Η Συνέλευση της Σάμου με πρόεδρο το Θεμιστοκλή Σοφούλη κηρύσσει την ένωση με την Ελλάδα.

1918: Την «ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα» του 1918, τερματίζεται ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι δυνάμεις της Αντάντ και η Γερμανία υπογράφουν ανακωχή. Ο γάλλος στρατάρχης Φέρντιναντ Φος υπαγορεύει στη γερμανική αντιπροσωπεία τους όρους της ανακωχής.

1918: Την ίδια μέρα η Πολωνία κηρύσσει την ανεξαρτησία της.

1919: Ο Κεμάλ Ατατούρκ ζητάει την κήρυξη πολέμου κατά της Ελλάδας.

1938: Οι Εβραίοι υποχρεώνονται από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας να φορούν στο πέτο τους το Αστρο του Δαβίδ.

1940: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Καταναυμαχείται ο ιταλικός στόλος στον Τάραντα, με τη συμβολή ελληνικού στολίσκου αντιτορπιλικών.

- Την ίδια μέρα, το πρώτο τζιπ βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής. Είναι παραγγελία του αμερικανικού στρατού και έχει κατασκευαστεί από τον Γουίλις. Θα γράψει ιστορία στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1944: Η νέα μεταπολεμική δραχμή, ίση με 50 δισεκατομμύρια παλαιές κατοχικές δραχμές, τίθεται σε κυκλοφορία.

1947: Ο Ιωάννης Ξενάκης, καταδικασμένος σε θάνατο από το ελληνικό κράτος για τη συμμετοχή του στον ΕΛΑΣ, βρίσκει καταφύγιο στο Παρίσι.

1950: Σμήνος ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών αναχωρεί για την Κορέα, προκειμένου να λάβει μέρος στον Πόλεμο της Κορέας, υπό τις δυνάμεις του ΟΗΕ.

1951: Ο Χουάν Περόν εκλέγεται πρόεδρος της Αργεντινής για έκτη συνεχή φορά.

1952: Στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας, οι εφευρέτες Τζον Μάλιν και Γουέιν Τζόνσον παρουσιάζουν το πρώτο βίντεο.

1953: Για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής, επιστήμονες στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης εντοπίζουν με σιγουριά και φωτογραφίζουν τον ιό της πολιομυελίτιδας.

- Την ίδια μέρα γίνεται σε εργοστάσιο της Καλλιθέας η πρώτη επίδειξη τηλεόρασης στην Ελλάδα.

1962: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει την Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου.

1975: Η Αγκόλα κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία.

1976: Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σημειώνει τα πρώτα δύο επίσημα γκολ στην καριέρα του, εναντίον της Σαν Λορέντσο στο Μαρ ντελ Πλάτα.

1993: Ο πρώην σύζυγος της Χριστίνας Ωνάση, Τιερί Ρουσέλ, προσφεύγει στην ελβετική δικαιοσύνη, ζητώντας ν' αναγνωριστεί ως ο μόνος διαχειριστής και επικαρπωτής της κληρονομιάς της κόρης του Αθηνάς, έως ότου ενηλικιωθεί.

2000: Εκατόν εξήντα άνθρωποι σκοτώνονται στις Άλπεις, όταν παίρνει φωτιά ο οδοντωτός σιδηρόδρομος τη στιγμή που διέσχιζε σήραγγα.

2002: Το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, που συνέταξε ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, παραδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία. Ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης δηλώνουν ότι «το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο».

2007: Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Επανεκλέγεται ο Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 55% έναντι 38% του Ευάγγελου Βενιζέλου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιοι Δήμοι έχουν τα πρωτεία στην ανακύκλωση ελαστικών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ποιοι Δήμοι έχουν τα πρωτεία – Πόσο σημαντικό είναι για το περιβάλλον.

Τον αριθμό των ελαστικών που πηγαίνουν προς ανακύκλωση στους ΧΥΤΑ ευθύνης του, δημοσίευσε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ΑΕ.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται περιγράφουν την κατάσταση ανακύκλωσης σε 157 σημεία συγκέντρωσης σε 23 πόλεις. Συνολικά για το 2016 συγκεντρώθηκαν 187.615 ελαστικά.

Την 1η θέση σε αριθμό ελαστικών κατέχει ο Δήμος Χαλκιδέων κι ακολουθεί ο Δήμος Λαμιέων

Για τους Δήμους Δελφών, Δωρίδας,  και Καρπενησίου το ποσοστό ανακύκλωσης είναι  77,3% και το ποσοστό της  ενεργειακής αξιοποίησης 22,70%, ενώ για τους υπολοίπους Δήμους τα ποσοστά είναι 74% και 26% αντίστοιχα

Τα ελαστικά από κάθε είδους όχημα, όπως ΙΧ, φορτηγά, μοτοποδήλατα, τρίκυκλα, ελαφρά τετράτροχα καθώς και μηχανήματα έργων και γεωργικά, μετατρέπονται σε απόβλητα όταν δεν χρησιμοποιούνται άλλο.

Η ανακύκλωση ελαστικών είναι επιβεβλημένη όχι μόνο αναγκαία. Η απόρριψή τους σε ΧΥΤΑ ή έστω και η προσωρινή αποθήκευσή τους στο φυσικό περιβάλλον έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον: Αποτελεί εστία μικροβίων και μολυσματικών ασθενειών, απελευθερώνονται επικίνδυνες και ρυπογόνες ουσίες στον αέρα, το νερό και το έδαφος, αποτελούν εστία πρόκλησης πυρκαγιάς, προκαλούν αισθητική υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Τα ελαστικά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν, μετά τη χρήση τους:

– Είτε αναγομώνονται και επαναχρησιμοποιούνται.

– Είτε οδηγούνται σε τσιμεντοβιομηχανία για να χρησιμοποιηθούν ως “εναλλακτικό καύσιμο” σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις, εφόσον ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νομοθεσίας περί εκπομπών αερίων αποβλήτων που προέρχονται από καύση.

– Είτε παραδίδονται σε αδειοδοτημένες και εγκεκριμένες εγκαταστάσεις για κοπή, τεμαχισμό, κοκκοποίηση με στόχο την χρήση του ελαστικού τρίμματος ως πρόσθετου σε ασφαλτοτάπητες για δρόμους, αεροδρόμια ή άλλες εγκαταστάσεις, προαύλια σχολείων, παιδικές χαρές   προς αποφυγή ατυχημάτων.

Δείτε το σχετικό πίνακα με τα ανακυκλώσιμα λάστιχα:

Α/Α
ΔΗΜΟΙΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Α/Α ΔΗΜΟΙ ΣΗΜΕΙΑ
ΣΥΓ/ΣΗΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ
ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ
1 Αλιάρτου –Θεσπιέων 3 2.662
2 Αμφίκλειας Ελάτειας 6 3.165
3 Δελφών 6 8.232
4 Διρφύων –Μεσσαπίων 1 388
5 Δίστομου –Αράχωβας –Αντίκυρας 1 1.006
6 Δομοκού 3 3.185
7 Δωρίδος 2 895
8 Ερέτριας 2 2.716
9 Θηβαίων 11 13.602
10 Ιστιαίας - Αιδηψού 6 3.447
11 Καρπενησίου 8 6.570
12 Καρύστου 7 3.069
13 Κύμης -Αλιβερίου 15 12.609
14 Λαμιέων 22 35.664
15 Λεβαδέων 15 10.884
16 Λοκρών 7 4.936
17 Μακρακώμης 1 1.530
18 Μαντουδίου –Λίμνης –Αγίας Άννας 5 2.864
19 Μώλου- Αγ. Κωνσταντίνου 1 908
20 Ορχομενού 3 4.565
21 Στυλίδας 4 3.535
22 Τανάγρας 6 16.093
23 Χαλκιδέων 22 45.090
ΣΥΝΟΛΑ 157 187.615
Διαβάστε Περισσότερα »

Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού η 12η Νοεμβρίου-Ξενάγηση στο Κτήμα Μουσών στην Άσκρη

 Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας, συμμετέχουν μαζί με εκατοντάδες άλλα οινοποιεία της Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού και σας προσκαλούν να γιορτάσετε μαζί τους.
Οι επισκέπτες των οινοποιείων θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αμπελοοινικές περιοχές, να γνωρίσουν τους Έλληνες οινοπαραγωγούς, να απολαύσουν το τοπίο στους πανέμορφους αμπελώνες, να ξεναγηθούν στους χώρους παραγωγής, ωρίμανσης και παλαίωσης οίνων, να δοκιμάσουν νέες και παλαιωμένες σοδειές, αλλά και να ενημερωθούν για τα φρέσκα κρασιά του φετινού τρύγου που μόλις ολοκληρώθηκε.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού θεσμοθετήθηκε το 2009 και εορτάζεται κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή οινοποιείων – μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή οινοτουριστικών δικτύων.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ενημερωτική ημερίδα για το νέο συνταξιοδοτικό στη Λιβαδειά

Πραγματοποίηση ενημερωτικής ημερίδας για το νέο συνταξιοδοτικό
Ο Δήμος Λεβαδέων σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Βοιωτίας και την NN Hellas θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 18:30 στο Συνεδριακό Κέντρο “Χρήστος Παλαιολόγος” ημερίδα ενημέρωσης σχετικά με το νέο συνταξιοδοτικό.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Θήβας για την έλλειψη ύπνου στους μαθητές

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θήβας, σε συνεργασία με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Βοιωτίας, στα πλαίσια της
ενημέρωσης των μαθητών για τις επιπτώσεις από την έλλειψη ύπνου στους εφήβους, πραγματοποίησε στις 2/11/17 στον χώρο του Σ.Φ.Ε ημερίδα με συμμετοχή μαθητών από γυμνάσια και λύκεια της πόλης.

Το θέμα ανέπτυξε ο καθηγητής κύριος Δημήτρης Δικαίος και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν πολλά για την αξία του ύπνου αλλά και τις επιπτώσεις από την έλλειψή του στην υγεία τους.

Ο κύριος Δικαίος κατόρθωσε να παρουσιάσει ένα επιστημονικό θέμα μιλώντας την γλώσσα των παιδιών, γεγονός που κινητοποίησε το ενδιαφέρον τους και συνέβαλε στην επίλυση πλήθους αποριών.

Η εκδήλωση κρίθηκε επιτυχής τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τα παιδιά μας.

Πολλά συγχαρητήρια στο Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Θήβας και ιδιαίτερα στην πρόεδρό του κα Φιλιώ Πρωτόπαπα για την πρωτοβουλία τους και ευχόμαστε να υπάρξει ανάλογη συνέχεια με θέματα που αφορούν όλους μας και ιδιαίτερα τα παιδιά μας.


ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Διαβάστε Περισσότερα »

Ακόμη μία συμμετοχή της Στερεάς Ελλάδας σε διεθνή έκθεση για τον τουρισμό


Με το σύνθημα «Στη Στερεά, φυσικά!» συμμετέχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia» που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Στον εκθεσιακό χώρο της Περιφέρειας, που δημιουργήθηκε για την προβολή των τουριστικών επιχειρήσεων της Στερεάς, παρουσιάζονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες που παρέχονται στους επισκέπτες της Περιφέρειας, αλλά δίνεται και η δυνατότητα στους επιχειρηματίες του τουρισμού να έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους της διεθνούς τουριστικής αγοράς και να αναπτύξουν νέες συνεργασίες.
Το περίπτερο της Στερεάς Ελλάδας, όπου φιλοξενούνται και δήμοι της Περιφέρειας, επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης που συνεχάρη τόσο τους επιχειρηματίες του τουρισμού, όσο και τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων που συμμετέχουν στην έκθεση με τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Γιάννη Κοντζιά.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Μπακογιάννης, αναφέρθηκε στο σχέδιο της Περιφέρειας για την προώθηση του τουρισμού μέσα από τη διαρκή παρουσία και δραστηριοποίηση σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις και διοργανώσεις.

«Συνήθως η Ελλάδα περίμενε τον κόσμο να έρθει. Εμείς το γυρίσαμε ανάποδα και είπαμε ότι εμείς θα πάμε στον κόσμο. Είμαστε σε κάθε γωνιά του πλανήτη όπου υπάρχουν υποψήφιοι επισκέπτες μας. Χαίρομαι πολύ που μία τέτοιας σημασίας και κύρους έκθεση γίνεται στη χώρα μας και προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Θα με ρωτήσετε αν αυτή η προσπάθεια που κάνουμε γυρίζοντας όλο τον κόσμο, έχε αποτέλεσμα και λέω ότι όχι μόνο έχει αποτέλεσμα, αλλά έχει κατατάξει τη Στερεά Ελλάδα στην κατηγορία των σταθερών προορισμών που προτιμούνται για τις υψηλού επιπέδου υποδομές και υπηρεσίες που παρέχει» είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες σήμερα


Δείτε την πρόγνωση
Nεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στα βόρεια ηπειρωτικά, την Ήπειρο και το Ιόνιο, οι οποίες σταδιακά και έως το απόγευμα θα επεκταθούν σε όλα τα βόρεια, κεντρικά και δυτικά ηπειρωτικά, το Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο, αναμένονται σήμερα, Σάββατο.


Οι καταιγίδες στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, και το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, από το μεσημέρι και ύστερα θα είναι κατά τόπους ισχυρές, και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρές ριπές ανέμων.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

Μακεδονία, Θράκη

Πρόγνωση καιρού: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που από τα δυτικά βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 και στα ανατολικά βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Πρόγνωση καιρού: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο όπου πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Πρόγνωση καιρού: Στη Θεσσαλία λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 και σταδιακά στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Πρόγνωση καιρού: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Πρόγνωση καιρού: Αραιές νεφώσεις στα βόρεια πιο πυκνές.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και σταδιακά στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Πρόγνωση καιρού: Παροδικές νεφώσεις.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 και σταδιακά στα ανατολικά μέχρι 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: ΑΠό 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Πρόγνωση καιρού: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ