Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Μνημόνιο Συνεργασίας Ευρωπαϊκού Οργανισμού Clean Sky – Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας



Υπογραφή MoU μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Clean Sky και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) υπογράφηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Clean Sky και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο των προγραμμάτων ESIF (Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία). Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζεται η ανταγωνιστικότητα των  αεροναυπηγικών βιομηχανιών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  και των φορέων έρευνας και καινοτομίας.

Το MoU υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης και ο Executive Director του Clean Sky 2 Joint Undertaking Mr. Tiit Jurimae, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.

Τους υψηλούς προσκεκλημένους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος της ΕΑΒ κ. Ζαχαρίας Γκίκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γεώργιος Μαζαράκος και ο Αντιπρόεδρος κ. Χαραλάμπος Παπασπύρος.

Ακολούθησε σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων κατά την οποία παρουσιάσθηκαν το αντικείμενο και οι στόχοι της συνεργασίας, ενώ έγινε αναφορά εκ μέρους της ΕΑΒ στις δραστηριότητες και τις μελλοντικές της επιδιώξεις στον τομέα της αεροναυπηγικής.

Πρόεδρος της ΕΑΒ τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Clean Sky – του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού προγράμματος Έρευνας & Καινοτομίας στο χώρο της Αεροναυπηγικής – που προσφέρει στρατηγικής σημασίας ευκαιρίες στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της αεροναυπηγικής βιομηχανίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ερευνητικών φορέων της περιφέρειας.

O Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία που κατατάσσει την Στερεά Ελλάδα ανάμεσα στις 16 ευρωπαϊκές περιφέρειες που έχουν θέσει σε προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής. «Τελικός στόχος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι να εκσυγχρονιστεί και να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές περιφέρειες που πρωτοπορούν με τη χρήση νέων τεχνολογιών και θέτουν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα στην καρδιά της αναπτυξιακής τους πολιτικής. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που συνεργάζεται με το Clean Sky 2, το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προϋπολογισμού 4 δις ευρώ, υιοθετώντας πράσινες τεχνολογίες στην αεροναυπηγική βιομηχανία.   Η συμμετοχή μας σε αυτό το σημαντικό πρόγραμμα δείχνει ότι δεν κάνουμε αόριστες αναφορές στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη . Έχουμε στόχευση και στρατηγική για τη Στερεά, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα».

Ο Executive Director του Clean Sky 2 JU, κ. Tiit Jurimae παρουσίασε το πρόγραμμα του Clean Sky και αναφέρθηκε στις ευοίωνες προοπτικές που διανοίγονται με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας.

Διαβάστε Περισσότερα »

SKI 4ALL - 2ήμερη Χιονοδρομική εκδήλωση στον προαύλειο χώρο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Βοιωτίας

                                                         

H Π.Ε. Βοιωτίας και ο Ελληνικός  Χιονοδρομικός Ορειβατικός  Σύλλογος (Ε.Χ.Ο.Σ.) Λιβαδειάς, συνδιοργανώνουν Χιονοδρομική Εκδήλωση, σε συνεργασία με τη σχολή SNOWPORT, η οποία συμμετέχει επίσημα στην παγκόσμια καμπάνια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας (F.I.S) “bring children to the snow” και έχει εκπονήσει το  πρόγραμμα SKI4ALL -  FIS SNOWKIDZ .
«Σκοπός μας είναι η διάδοση και ανάπτυξη του αθλήματος της χιονοδρομίας, αλλά και να προσφέρουμε στη νεολαία και στην κοινωνία γενικότερα διεξόδους μέσα από τον αθλητισμό.
Όσοι παρευρεθούν θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν ski σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα (θα χρησιμοποιηθεί αντί χιονιού ειδικός πιστοποιημένος πλαστικός τάπητας),
Επαγγελματίες εκπαιδευτές, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, θα βοηθήσουν παιδιά και ενήλικες να δοκιμάσουν τα πρώτα τους βήματα πάνω στα σκι με απόλυτη ασφάλεια.
Η εκδήλωση θα έχει διάρκεια 3 ώρες κάθε ημέρα (Σάββατο 25 Νοέμβρη από τις 6:30 το απόγευμα και την Κυριακή 26 Νοέμβρη από τις 11:00 το πρωί ) και η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους.
Σας περιμένουμε όλους μικρούς και μεγάλους, σ΄ αυτή την  ιδιαίτερα καινοτόμα και διαδραστική εκδήλωση, που θα σας ενθουσιάσει και θα σας εμπνεύσει να ασχοληθείτε με τη χιονοδρομία που προσφέρει πέρα από την άθληση , επαφή με τη φύση και το βουνό, κοινωνικότητα και ψυχική ανάταση» τόνισε στις δηλώσεις της η  Αντιπεριφερειάρχης, Φανή Παπαθωμά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ψήφισμα για την προστασία των ποιμνίων των κτηνοτρόφων του Δήμου Λεβαδέων από επιθέσεις λύκων ή αγριόσκυλων



Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων κατά την συνεδρίασή του, την Δευτέρα 13-11-2017, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:
“Οι κτηνοτρόφοι του Δήμου μας, των οποίων τα αιγοπρόβατα-βοοειδή βόσκουν στους ορεινούς όγκους του Παρνασσού και του Ελικώνα καθώς και σε χαμηλότερα υψόμετρα, αντιμετωπίζουν τα τελευταία 10 έτη σοβαρότατο πρόβλημα από τις επιθέσεις λύκων ή αγριόσκυλων, που επιτίθενται στα κοπάδια τους, καταγράφοντας παράλληλα και κρούσμα επίθεσης σε κτηνοτρόφο.
Υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων, αλλά και μαρτυρίες κυνηγών για μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των λύκων ή αγριόσκυλων σε όλη την Π.Ε. Βοιωτίας με αποτέλεσμα την κατασπάραξη των κοπαδιών και την μείωση του ζωικού κεφαλαίου σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Η επιβεβλημένη ανάγκη των κτηνοτρόφων για προστασία των κοπαδιών από τις επιθέσεις, τους εξαναγκάζει σε μεγάλη αύξηση των δαπανών για αγορά ζωοτροφών ή 24ωρη εργασία. Παράλληλα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ δεν καλύπτουν το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που προκαλείται λόγω του ότι πολλά ζώα δεν είναι δυνατό να ανευρεθούν ή ψοφούν τραυματισμένα μετά από κάποιο διάστημα ή επηρεάζονται κατά την κύηση – γαλακτοπαραγωγή.
Καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία και αρμόδιους φορείς όπως προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, ζητώντας επιπλέον την εφαρμογή παλαιοτέρων αποφάσεων ( 102154/6535-23-11-2006 και 102155/Υ6536/23-11-2006 του Υ.Α.Α.& Τ. ) με παράλληλη καταγραφή του πληθυσμού των λύκων - αγριόσκυλων με μέριμνα για την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους, ώστε να προστατευτούν οι κτηνοτρόφοι παραγωγοί και η κτηνοτροφία στην περιοχή μας. ”
Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΝΝΕΔ Βοιωτίας : Συγκέντρωση ειδών ανάγκης στους πλημμυροπαθείς της Δ. Αττικής σε Λιβαδειά και Θήβα

Με στόχο την προσφορά στους ανθρώπους που το έχουν περισσότερο ανάγκη αλλά και την ευαισθητοποίηση όλων μας, η ΟΝΝΕΔ Βοιωτίας συνεχίζει την δράση της «ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ» με σκοπό την παροχή βοήθειας στους πληγέντες από τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκεντρώνουμε ξηρά τροφή, που δεν χρειάζεται μαγείρεμα, όπως κονσέρβες και έτοιμα γεύματα, εμφιαλωμένα νερά, είδη προσωπικής φροντίδας και υγιεινής ( χαρτικά, σαπούνια, σαμπουάν, πάνες, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες κτλ).
Ως νέοι, οφείλουμε να συμβάλλουμε στο να απαλύνουμε τον πόνο των συνανθρώπων μας, μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες, που ας μην ξεχνάμε συνέβησαν πολύ κοντά στον νομό μας.

Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η δράση μας απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, άλλωστε στην κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη δεν χωρούν  ‘’χρώματα’’ .


Σημεία και ώρες συγκέντρωσης:


Λιβαδειά: Σάββατο 25 Νοεμβρίου, 8:30πμ – 12:30μμ, γραφεία ΝΟΔΕ - ΟΝΝΕΔ Βοιωτίας  ( Φίλωνος 7, Β’ όροφος).

Θήβα: Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, 8:30πμ – 12:30μμ, στην αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου (οδός Πινδάρου).



Νομαρχιακή Οργάνωση
ΟΝΝΕΔ Βοιωτίας

Διαβάστε Περισσότερα »

Η μεγάλη συμμαχία της Στερεάς Ελλάδας για τον Τουρισμό


Με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσο και στελέχη αυτού συναντήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης με αντικείμενο την ανάπτυξη των συνεργασιών και τη χάραξη κοινής στρατηγικής για την ανάπτυξη του τουρισμού και την προώθησή του.

Ο κ. Μπακογιάννης, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ για την άψογη συνεργασία, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ήδη έχει αναλάβει η Περιφέρεια για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων τουρισμού σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις και για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Στερεάς Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Τόνισε ότι η Στερεά, ως αναδυόμενη τουριστική δύναμη, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και η πορεία που θα ακολουθήσει θα πρέπει να συναποφασιστεί από τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους και όλους τους φορείς που ασχολούνται με το αντικείμενο. «Η Στερεά Ελλάδα πρέπει να εμφανίζεται και να προωθείται στον κόσμο με ένα πρόσωπο, μία στρατηγική και έναν στόχο. Να πείσουμε τους υποψήφιους επισκέπτες μας και τη διεθνή τουριστική αγορά, ότι προσφέρουμε ένα προϊόν υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών» είπε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη της συνάντησης.

Κατά τη συνάντηση ο περιφερειάρχης ανέπτυξε το σχέδιο της Περιφέρειας για τον τουρισμό λέγοντας ότι βασικό στόχο αποτελεί η σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και την αγροδιατροφή και επισήμανε ότι «αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί όταν όλοι γίνουμε μία δυνατή ομάδα που θα λαμβάνουμε κοινές αποφάσεις. Όταν γίνει αυτό, μόνο θετικά αποτελέσματα στην οικονομία μας θα δούμε και θα είμαστε η πρώτη περιφέρεια που ανοίγεται στην διεθνή αγορά με απαιτήσεις για ένα μεγάλο μερίδιό της».

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Υψηλάντης θρηνεί την ξαφνική απώλεια του Παπά-Θωμά Μπαλατσού

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Υψηλάντη,  από το άκουσμα της είδησης για τον ξαφνικό θάνατο, του ιδιαιτέρως αγαπητού, Ιερέα  π. Θωμά Μπαλατσού, σε ηλικία 52 ετών.
Ο θάνατος του ιερέα οφείλεται πιθανόν σε ανακοπή.
Γεννημένος το 1965 στη Χαιρώνεια,πατέρας ενός ανήλικου παιδιού,έγινε ιερέας και τοποθετήθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Υψηλάντη,κερδίζοντας αμέσως την εκτίμηση και την συμπάθεια της τοπικής κοινωνίας.
Η Νεκρώσιμος ακολουθία  θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή   στις 3 το μεσημέρι  στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Υψηλάντη, ενώ η ταφή θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη  Χαιρώνεια.
 

Καλό Παράδεισο Πάτερ Θωμά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα 20 θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων




Σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε στην 15η Τακτική Δημόσια συνεδρίαση του
Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 18:00 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης.
Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
1 Περί έγκρισης πρακτικών 14ης/2017 συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου.(Εισηγητής Κος
Πρόεδρος)
2 Περί της σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Δήμου
Αλιάρτου - Θεσπιέων , για την εκτέλεση του έργου :΄΄Εκσυγχρονισμός - Βελτίωση
Υφιστάμενης Οδοποιίας στον Οδικό Άξονα Ευαγγελίστριας - Πέτρας.(Εισηγητής Κος
Βαρουξής)
3 Περί της αποδοχής του ποσού των 200.000,00ευρώ , που αφορά το έργο:
΄΄Εκσυγχρονισμός - Βελτίωση Υφιστάμενης Οδοποιίας στον Οδικό Άξονα Ευαγγελίστριας -
Πέτρας.(Εισηγητής Κος Βαρουξής)
4 Περί της έγκρισης παράτασης του έργου ΄΄ΔΙΚΤΥΑ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΑΛΙΑΡΤΟΥ΄΄.(Εισηγητής
Κος Βαρουξής)
5 Περί της έγκρισης Πρωτοκόλλου Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου
΄΄ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΓΕΦΥΡΑΣ΄΄.(Εισηγητής Κος Βαρουξής)
6 Περί της αποδοχής και έγκρισης προγραμμάτων Άθληση για όλους (ΠΑγΟ), περιόδου 2017-
2018.(Εισηγήτρια Κα Λέτη)
7 Περί της έγκρισης του Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας
Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων, για την αντιμετώπιση φυσικών & τεχνολογικών
καταστροφών.(Εισηγήτρια Κα Λέτη)
8 Περί της τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος έτους 2017.(Εισηγητής Κος Αραπίτσας)
9 Περί των αναμορφώσεων προϋπολογισμού οικ. έτους 2017.(Εισηγητής Κος Αραπίτσας)
10 Περί έγκρισης της υπό αριθ. 120/2017 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής που αφορά την
παρακολούθηση Γ΄ Τριμήνου 2017.(Εισηγητής Κος Αραπίτσας)
11 Περί της έγκρισης Πρωτοκόλλου Παραλαβής Υπηρεσιών .(Εισηγητής Κος Αραπίτσας)
12 Περί της σύναψης συμπληρωματικής Προγραμματικής Σύμβασης Παροχής Υποστηρικτικών
Υπηρεσιών με το ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.(Εισηγητής Κος Δήμαρχος)
13 Περί έγκρισης ΤΑΦΕ έτους 2017.(Εισηγητής Κος Γλύκος)
14 Περί της παραχώρησης κτηρίου για την στέγαση του παραρτήματος της ομάδας διασώσεως,
παράρτημα Αλιάρτου.(Εισηγητής Κος Πρόεδρος)
15 Περί της γνωμοδότησης για μεταβολές σχολικών μεταβολών Α/θμιας και Β/θμιας
Εκπαίδευσης για το σχολ.έτος 2018-2019.(Εισηγητής Κος Πρόεδρος)
16 Περί έγκρισης της υπό αριθ.13/2017 απόφασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής , που αφορά
την κοπή ή κλάδεμα δένδρων.(Εισηγητής Κος Πρόεδρος)
17 Περί της έγκρισης της υπό αριθ.15/2017 απόφασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής , που
αφορά την παραχώρηση χώρου στον Σύλλογο Γυναικών Αλιάρτου.(Εισηγητής Κος Πρόεδρος)
18 Περί ορισμού επιτροπής για καταστροφή αντικειμένων του Δήμου Αλιάρτου -
Θεσπιέων.(Εισηγητής Κος Πρόεδρος)
19 Περί της αποδοχής και κατανομής ΣΑΤΑ /2017(β΄ δόση), ποσού
58.290,00ευρώ.(Εισηγητής Κος Αραπίτσας)
20 Περί της αποδοχής του ποσού των 105.869,05 , που αφορά ΚΑΠ μηνός
Σεπτεμβρίου.(Εισηγητής Κος Πρόεδρος)
Ο Πρόεδρος του
Δημοτικού Συμβουλίου


ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

















Διαβάστε Περισσότερα »

Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το θανατηφόρο τροχαίο στη Θήβα-Νεκρός 19χρονος


Στο πένθος έχει βυθιστεί το Αμπελοχώρι και ολόκληρη η Θήβα.
Σφοδρότατη ήταν η σύγκρουση του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο 19χρονος απο το Αμπελοχώρι Θηβών, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα. (Δείτε τη σχετική μας ανάρτηση ΕΔΩ)
Ένας νεκρός και τρεις ελαφρά τραυματίες είναι ο απολογισμός του τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε χθες το βράδυ  στις 8:15’στο κατηφορικό σημείο στο δρόμο προς την Ελευσίνα,στο ύψος του Στρατοπέδου Θηβών.
Στις 8:15' το βράδυ, στο 45ο χλμ Ελευσίνας - Θηβών, κοντά στο στρατόπεδο, ένα αυτοκίνητο, που οδηγούσε 23χρονος Αλβανικής υπηκοότητας, συγκρούστηκε μετωπικά με αυτοκίνητο που οδηγούσε 47χρονος από την Καλλιθέα Θηβών.

Από τη σφοδρή σύγκρουση σκοτώθηκε ένας 19χρονος,  ο οποίος ήταν συνοδηγός του πρώτου αυτοκίνητου, ενώ τραυματίστηκε ένας ακόμη 18χρονος επιβάτης,  καθώς επίσης και ο 23χρονος Αλβανός που ήταν και ο μοιραίος οδηγός.

Ο 47χρονος οδηγός του άλλου αυτοκινήτου τραυματίστηκε ελαφρά.
Συλλυπητήρια και κουράγιο στην οικογένειά του.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ
Παντελής Μπατσούλης
















Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Δήμος Λεβαδέων στο πλευρό του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας Αττικής


Ο Δήμος Λεβαδέων και η ΔΕΠΟΔΑΛ ΑΕ θέλοντας να σταθούν έμπρακτα δίπλα στον δοκιμασμένο από τις πρόσφατες πλημμύρες Δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας  Αττικής, απέστειλαν δύο (2)  μηχανήματα έργου ώστε να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν. 
Διαβάστε Περισσότερα »

Μονοήμερη Προσκυνηματική εκδρομή στις Ἱερές Μονές Εισοδίων Θεοτόκου Μαρκοπούλου καί Ὁσίου Ἐφραίμ Νέας Μάκρης


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΡΗΓΙΝΟΥ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ


Μονοήμερη Προσκυνηματική ἐκδρομή
στίς Ἱερές Μονές
Εἰσοδίων Θεοτόκου Μαρκοπούλου
καί Ὁσίου Ἐφραίμ Νέας Μάκρης

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017
Ἀναχώρηση ἀπό τό Ζάππειο 8 π.μ.

Δηλώσεις συμμετοχῆς στόν  Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Ρηγίνου (22610 80088) καί στό ταξιδιωτικό γραφεῖο ORION TRAVEL (22610 26501-502) 
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα -Τα σημαντικότερα γεγονότα της 23ης Νοεμβρίου

602: Ο Φωκάς εκθρονίζει τον Μαυρίκιο και γίνεται αυτός αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1644: Ο Άγγλος ποιητής Τζον Μίλτον εκδίδει το φυλλάδιο «Αρεοπαγιτικά» για την ελευθερία του Τύπου.

1803: Οι αντιπρόσωποι των Ιόνιων Νησιών σε ειδική συνέλευση ψηφίζουν νέο Σύνταγμα. Τα Επτάνησα αναγνωρίζονται ως ενιαίο κράτος με ολιγαρχική κυβέρνηση. Την εκτελεστική εξουσία ασκεί η Γερουσία. Η κληρονομική αριστοκρατία καταργείται. Επιβάλλεται η χρήση της ελληνικής γλώσσας σε όλους τους τομείς του κράτους.

1826: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, επιτίθεται στην Αράχωβα εναντίον των Τουρκαλβανών υπό τον Μουσταφάμπεη και πετυχαίνει σημαντική νίκη. Οι απώλειες των Τούρκων είναι 1.300 περίπου νεκροί και 200 αιχμάλωτοι. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο ίδιος ο Μουσταφάμπεης. Με τα κομμένα κεφάλια τους στήνεται αψίδα.

1828: Δύναμη 3.000 περίπου Ελλήνων υπό τον Κίτσο Τζαβέλα κατατροπώνει τους 4.500 Τούρκους του Καριοφίλ Μπέη στο Καρπενήσι και τους τρέπει σε άτακτη φυγή με κατεύθυνση τα Άγραφα.

1837: Εκδίδεται νόμος «Περί Τύπου» στην Ελλάδα και θεσπίζονται ποινές για τους παραβάτες.

1863: Αρχίζει η Μάχη της Τσατανούγκα, από τις σπουδαιότερες του Αμερικανικού Εμφύλιου.

1867: Τρεις Ιρλανδοί εθνικιστές εκτελούνται στο Μάντσεστερ, επειδή σκότωσαν έναν αστυνομικό. Θα μείνουν στην ιστορία ως οι «Μάρτυρες του Μάντσεστερ».

1869: Καθελκύεται στο Νταμπάρτον της Σκωτίας το ιστιοφόρο Cutty Sark, ένα από τα τελευταία που ναυπηγήθηκαν και το οποίο σώζεται μέχρι τις μέρες μας.

1889: Το πρώτο τζουκ-μποξ τοποθετείται σ' ένα σαλούν του Σαν Φρανσίσκο.

1897: Ο αφροαμερικανός εφευρέτης Τζον Λι Λαβ ανακαλύπτει και πατεντάρει την ξύστρα μολυβιών.

1903: Ο περίφημος Ιταλός τενόρος Ενρίκο Καρούζο κάνει το ντεμπούτο του στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης. Ερμηνεύει το ρόλο του δούκα στον «Ριγκολέτο» του Τζουζέπε Βέρντι.

1904: Τελετή λήξης των 3ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στον Άγιο Λουδοβίκο (St Louis) των ΗΠΑ. Ένα χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα, στην άρση βαρών από τον Περικλή Κακούση.

1909: Οι αδελφοί Ράιτ ιδρύουν εταιρεία για την εμπορική κατασκευή αεροσκαφών.

1916: (ν.ημ.) Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η επαναστατική κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας και της Βουλγαρίας.

1936: Εκδίδεται το πρώτο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού «Life».

1964: Το Βατικανό καταργεί τα λατινικά από επίσημη γλώσσα της ρωμαιοκαθολικής λειτουργίας.

1976: Ελικοφόρο αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας τύπου YS-11A συντρίβεται κοντά στην Κοζάνη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 50 επιβαίνοντες.

1980: Σεισμός 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τις νότιες περιοχές της Ιταλίας. Ολόκληρα χωριά ισοπεδώνονται και οι νεκροί ξεπερνούν τους 3.000.

1981: Καταργείται στα ελληνικά σχολεία το πολυτονικό σύστημα και καθιερώνεται το μονοτονικό. Ψιλές, δασείες και περισπωμένες εξαφανίζονται.

1989: ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και Συνασπισμός συμφωνούν και ο Ξενοφών Ζολώτας σχηματίζει την οικουμενική κυβέρνησή του. Την ίδια μέρα, πραγματοποιείται στο κινηματοθέατρο Παλλάς η πρώτη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι.

1994: Ισόβια συν 21 χρόνια επιβάλλει το Κακουργιοδικείο της Κορίνθου στον Μανώλη Δουρή, για το βιασμό και τη δολοφονία του 7χρονου γιου του. Στις 25 Φεβρουαρίου του 1996 ο Μανώλης Δουρής, επιβάλει στον εαυτό του την «ποινή του θανάτου».

1996: Η Ελληνίδα «Μις Ελλάς» Ειρήνη Σκλήβα κατακτά τον παγκόσμιο τίτλο ομορφιάς Μις κόσμος στην Ινδία. Αντιδράσεις από τον Ινδικό λαό για την διοργάνωση των καλλιστείων.

1999: Ο Λεωνίδας Σαμπάνης κερδίζει δύο αργυρά μετάλλια στην κατηγορία των 62 κιλών και η Ιωάννα Χατζηιωάννου το χάλκινο στο ζετέ των 63 κιλών, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που διεξάγεται στο ΣΕΦ.

2000: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει το Ελληνικό Δημόσιο για παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία του έκπτωτου μονάρχη Κωνσταντίνου ντε Γκρέτσια, αναφορικά με τη δήμευση της περιουσίας του.

2003: Ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρνάτζε εγκαταλείπει την εξουσία, υπό την πίεση των οπαδών της αντιπολίτευσης, «για να αποφευχθεί η αιματοχυσία στη χώρα».

2005: Το γερμανικό κοινοβούλιο εκλέγει την Άνγκελα Μέρκελ στο αξίωμα του καγκελάριου της Γερμανίας. Είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, και πρώτος πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας που υπήρξε καγκελάριος της επανενωμένης Γερμανίας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Οι τρεις πληρωμές για τις συντάξεις μέχρι τα Χριστούγεννα- Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς


Πυκνές είναι οι πληρωμές που περιμένουν οι συνταξιούχοι και θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Μάλιστα οι πληρωμές, τακτικές και έκτακτες, αφορούν όλους τους συνταξιούχους, ενώ κατά πληροφορίες στις τακτικές πληρωμές των συντάξεων θα ενσωματωθούν και νέες συντάξεις που εκδίδονται για πρώτη φορά.

Μέχρι τα Χριστούγεννα, δηλαδή μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών οι συνταξιούχοι θα πάρουν δύο συντάξεις, εκ των οποίων η μία θα είναι ενισχυμένη με τα αναδρομικά, ενώ όσοι δικαιούνται, θα πληρωθούν και το κοινωνικό μέρισμα.
Οι πληρωμές για τις συντάξεις

Νωρίτερα η καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου 2018

Για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, η καταβολή των συντάξεων του μηνός Ιανουαρίου 2018 αναμένεται να γίνει νωρίτερα από τις καθιερωμένες ημερομηνίες και συγκεκριμένα πριν τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2018 θα καταβληθούν στους δικαιούχους από τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ, στις 19 Δεκεμβρίου 2017 και στις 21 Δεκεμβρίου 2017 από το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα ταμεία
Σύνταξη Δεκεμβρίου με αναδρομικά

Με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου θα πληρωθούν 315 εκατ. από το σύνολο του μερίσματος για την επιστροφή της παρακράτησης των εισφορών υγείας σε συνταξιούχους.

    Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλους τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων
    Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2017 στις 29 Νοεμβρίου 2017 ημέρα Τετάρτη
    Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2017 στις 29 Νοεμβρίου 2017 ημέρα Τετάρτη
    Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2017 στις 29 Νοεμβρίου 2017 ημέρα Τετάρτη
    Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2017 στις 01 Δεκεμβρίου 2017 ημέρα Παρασκευή
    Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2017 στις 01 Δεκεμβρίου 2017 ημέρα Παρασκευή
    Το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Δεκεμβρίου 2017 στις 04 Δεκεμβρίου 2017 ημέρα Δευτέρα

Με τη σύνταξη Δεκεμβρίου, θα πιστωθεί η εφάπαξ επιστροφή των διαφορών στις εισφορές υγείας. Πρόκειται για εισφορές υγείας που κρατούνταν παρανόμως εδώ και μια πεντατία.

Το συνολικό κόστος εκτιμήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο σε 315 εκατ. ευρώ. Οι επιστροφές αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων, όμως περίπου 1,9 εκατ. από αυτούς δεν θα καταλάβουν μεγάλη διαφορά στη σύνταξή τους, καθώς θα πάρουν κατά μέσο όρο το ποσό των 10 ευρώ. Τις υψηλότερες επιστροφές, που δίδονται στο πλαίσιο του κοινωνικού μερίσματος, θα λάβουν όσοι εισέπρατταν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ μεικτά (αρχικό ποσό) και είχαν υποστεί τις απανωτές μνημονιακές περικοπές του 2011 και του 2012. Οσο μεγαλύτερο ήταν το «ψαλίδι» των μνημονιακών νόμων 2011 και 2012 τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το μέρισμα.

Τα ποσά επιστρέφονται άτοκα στους δικαιούχους, εφάπαξ με τη σύνταξη του μηνός Δεκεμβρίου 2017.

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι:

    1,9 εκατομμύριο συνταξιούχοι λαμβάνουν έως 1.000 ευρώ σύνταξη και θα τους επιστραφεί μέσο ποσό 10 ευρώ.
    436.924 συνταξιούχοι λαμβάνουν από 1.000 έως 1.500 ευρώ σύνταξη και θα τους επιστραφεί μέσο ποσό 181,22 ευρώ.
    228.807 συνταξιούχοι λαμβάνουν από 1.501 έως 2.000 ευρώ σύνταξη και θα τους επιστραφεί μέσο ποσό 463,9 ευρώ.
    93.579 συνταξιούχοι λαμβάνουν από 2.001 έως 3.000 ευρώ σύνταξη και θα τους επιστραφεί μέσο ποσό 1.011,3 ευρώ.
    1.967 συνταξιούχοι λαμβάνουν από 3.001 έως 4.000 ευρώ σύνταξη και θα τους επιστραφεί μέσο ποσό 1.195,45 ευρώ.
    1.158 συνταξιούχοι λαμβάνουν από 4.001 ευρώ και πάνω σύνταξη και θα τους επιστραφεί μέσο ποσό 2.320,04 ευρώ.

Κοινωνικό μέρισμα

Όσοι συνταξιούχοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, δηλαδή επί της ουσίας οι συνταξιούχοι που θα πάρουν μικρά ποσά αναδρομικών της τάξης των 10 ευρώ και ταυτόχρονα δεν έχουν καταθέσεις και πληρούν τα κριτήρια για την ακίνητη περιουσία, θα πληρωθούν κοινωνικό μέρισμα. Θα πρέπει να κάνουν αίτηση στο www.koinonikomerisma.gr όταν ανοίξει η σχετική εφαρμογή.

Ειδικότερα, για τη χορήγηση του «κοινωνικού μερίσματος» το ετήσιο εισόδημα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει:

- τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος

- τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη

- τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο

- τα 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη

- τα 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο

- τα 22.550 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη

- τα 27.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα.

Περιουσιακά κριτήρια:

α) Ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

β) Κινητή περιουσία:

- Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού ή/ και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος. Για τα νοικοκυριά με περισσότερα του ενός μέλη, το όριο των 9.000 ευρώ θα πολλαπλασιάζεται για κάθε επιπλέον μέλος πέραν του ενός, με τρόπο που θα προσδιοριστεί στην εφαρμοστική υπουργική απόφαση.

Διαβάστε Περισσότερα »

Καλύτερος ο καιρός σήμερα -Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα, με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις, περιμένουμε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017. Ομίχλες θα σχηματιστούν σε αρκετές περιοχές τις πρωινές και βραδινές ώρες, ενώ παγετός θα εκδηλωθεί νωρίς το πρωί στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε πεδινά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -5 έως 14 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από -1 έως 16, στην Κεντρική Ελλάδα από 0 έως 16 βαθμούς, στην Ήπειρο από 2 έως 17, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 5 έως 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 20,στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 17 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και στις Σποράδες από 6 έως 17 βαθμούς και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου από 7 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι τόσο στο Αιγαίο, όσο και στο Ιόνιο, θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελούν, το Κρητικό πέλαγος όπου θα επικρατήσει δυτικό ρεύμα με εντάσεις έως 5 μποφόρ, και η θαλάσσια περιοχή από τη Ρόδο έως το Καστελόριζο όπου θα επικρατήσουν δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 5 με 6 μποφόρ.
Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια, ενώ τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 20 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 έως 16 βαθμούς, αλλά περιφερειακά οι ελάχιστες θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερες.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ