Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Ερχονται αλλαγές στα διπλώματα οδήγησης -Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Οι παραστάσεις και το νέο σύστημα εξετάσεων για τα διπλώματα οδήγησης αλλάζει.

Σύμφωνα με το άρθρο 219 του πολυνομοσχεδίου οι εξετάσεις αλλάζουν και θα γίνονται με τη χρήση του internet και άλλων τεχνολογικών μέσων.

Τι αναφέρει το άρθρο 219

«Για τη διασφάλιση της συνέχειας της εκτέλεσης του έργου της δοκιμασίας των προσόντων και της συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών, την εξυπηρέτηση των υποψηφίων, την προάσπιση της οδικής ασφάλειας, τη διαφύλαξη των εσόδων του Κράτους, και μέχρι την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς διενέργειας εξετάσεων, το οποίο αποσκοπεί στον πλήρη, αξιόπιστο και αξιοκρατικό έλεγχο των ικανοτήτων των υποψηφίων οδηγών και οδηγών μέσω ανέπαφων μηχανισμών, ήτοι με τη χρήση διαδικτυακών και τεχνολογικών μέσων, προβλέπεται μέχρι την 30η Απριλίου 2018, οπότε θα αρχίσει η εφαρμογή του νέου συστήματος, η εξακολούθηση της διενέργειας του έργου αυτού, όπως πραγματοποιείτο μέχρι την 31.12.2017, συνακολούθως, δε, το σύστημα αμοιβής στους εξεταστές υποψηφίων οδηγών και οδηγών, και στα ελεγκτικά όργανα του εν λόγω έργου (Σ.Ε.Ε.Υ.Μ.Ε.). Με την προτεινόμενη διάταξη, από την 30η Απριλίου το έργο θα εκτελείται εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών και εντός του χρόνου που καλύπτεται από την προβλεπόμενη από την νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση».

Εξάλλου, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, περιγράφοντας το νέο τρόπο εξετάσεων, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ένα control system, για τον έλεγχο της όλης διαδικασίας των εξετάσεων με στόχο ο εξεταστής να βρίσκεται σε απόσταση από τον εξεταζόμενο.

Παράλληλα θα ελέγχεται ηλεκτρονικά όλη η διαδικασία πριν τις εξετάσεις, δηλαδή, στα υποχρεωτικά μαθήματα που πρέπει να κάνει ο υποψήφιος για το δίπλωμα.

Σκοπός είναι να εξαλειφθεί το φαινόμενο της έκδοσης διπλωμάτων με χρηματισμό του εξεταστή.

Με την ψηφιοποίηση των σχολών οδήγησης θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος των μαθημάτων για την πιστοποίηση των υποχρεωτικών ωρών διδασκαλίας μέσω συστήματος που θα ελέγχει την παρουσία των εκπαιδευόμενων στον χώρο διδασκαλίας.



Διαβάστε Περισσότερα »

Βρέθηκε νεκρός άνδρας με τραύμα στο κεφάλι στην Αρκίτσα

Η σορός του εντοπίστηκε έξω από το αυτοκίνητό του που ήταν σταθμευμένο στην περιοχή του οικισμού Τριανταφυλλιά
Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζουν οι αστυνομικές υπηρεσίες της Φθιώτιδας που ερευνούν τις συνθήκες θανάτου ενός άνδρα, το πτώμα του οποίου βρέθηκε στις 4 το απόγευμα νεκρός έξω από το αυτοκίνητό του που ήταν σταθμευμένο στην περιοχή του οικισμού Τριανταφυλλιά στην Αρκίτσα.


Ένας κάτοικος του οικισμού που είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο του, ειδοποίησε την Αστυνομία όταν βρήκε τον άτυχο άνδρα πεσμένο έξω από ένα τζιπ μάρκας Opel ασημί χρώματος με ξένες πινακίδες και ερευνάται αν πρόκειται για τον ιδιοκτήτη του.


Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του άνδρα που βρέθηκε νεκρός στις 4:00' το απόγευμα της Τετάρτης στον οικισμό Τριανταφυλλιά της Αρκίτσας.

Όπως αναφέρει το lamiareport.gr, πρόκειται για 55χρονο Γερμανό υπήκοο που διέμενε στον παραλιακό οικισμό Κέδρος της Αρκίτσας και βρισκόταν σε διάσταση με τη σύζυγό του που διαμένει στην Σκάλα Αταλάντης.

Μάλιστα η τελευταία δήλωσε στους αστυνομικούς ότι τον αναζητούσε από την Τρίτη (9/1) κι ότι ετοιμαζόταν να καταγγείλει την εξαφάνισή του στις αρχές.

Ο άνδρας βρέθηκε 300 περίπου μέτρα από τον οικισμό Τριανταφυλλιά μέσα σε ελαιώνα, πυροβολημένος στο κεφάλι και στο στήθος πιθανότατα από κυνηγετικό όπλο, έξω από το αυτοκίνητό του, που ήταν κλειδωμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πτώμα του παρουσίαζε σημάδια ακαμψίας, στοιχείο που δείχνει ότι ίσως είχε πυροβοληθεί από την προηγούμενη ημέρα.

Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικοί του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών, της Ασφάλειας Λαμίας και του ΑΤ Αταλάντης, καθώς και αξιωματικοί της Διεύθυνσης Φθιώτιδας με επικεφαλής τον Αστυνομικό Διευθυντή Αστέριο Μαντζιώκα, που διεξάγουν την έρευνα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Στον Τόσκα εκπρόσωποι του Δήμου Θηβαίων για τον καταυλισμό των ΡOMA στο Πυρί

Εκπρόσωποι του Δήμου Θηβαίων στον Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το θέμα των ΡΟΜΑ 

Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Τόσκα συναντήθηκαν ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου και μέλη της διαπαραταξιακής συντονιστικής επιτροπής, που συστάθηκε με σκοπό την παρακολούθηση των ενεργειών που απαιτούνται για την κατάργηση του καταυλισμού των ΡOMA στη συνοικία Πυρί της Θήβας, την Τρίτη 9/1/2018.

Στη συνάντηση εκ μέρους του Υπουργείου συμμετείχαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ.  Αναγνωστάκης και ο Διευθυντής του γραφείου του Υπουργού κ. Μάρκου. Από τα μέλη της Επιτροπής συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Δ. Θηβαίων κ.κ. Ανδρέας Χατζησταμάτης και Σωτήρης Δρένιος,  οι Επικεφαλής της Μείζονος και Ελάσσονος Μειοψηφίας κ.κ. Σταμάτης Χαλβατζής και Γιώργος Κατσέλης αντίστοιχα και ο εκπρόσωπος των κατοίκων Πυρίου κ. Νίκος Φουτρής.

Σκοπός της συνάντησης ήταν και η δια ζώσης, πλέον, ενημέρωση του Υπουργού, μετά και από σχετικό έγγραφο του Δημάρχου, για την αύξηση της εγκληματικότητας και παραβατικότητας των ΡΟΜΑ στην περιοχή και τις ενέργειες του Δήμου, ώστε ο καταυλισμός να καταργηθεί, εντός χρονικού διαστήματος 6 μηνών και να κατεδαφιστούν άμεσα όλες οι αυθαίρετες κατασκευές, όσων διαβιούν παράνομα στον καταυλισμό και δεν είναι δημότες στο Δήμο Θηβαίων, με τη συμβολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην οποία ανήκει και η αρμοδιότητα. Παράλληλα ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε τον Υπουργό για τη συνεργασία με την Ειδική Γραμματέα ΡΟΜΑ κα Γιάντσιου, ώστε να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου οι ΡΟΜΑ-δημότες Θηβαίων, στο πλαίσιο επανένταξης τους στην κοινωνία.

Ο κ. Δήμαρχος ζήτησε ακόμα από τον κ. Υπουργό, την ένταση διενέργειας της αστυνόμευσης και των αστυνομικών ελέγχων για το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη απομάκρυνση του οικισμού, με την παρουσία μόνιμης αστυνομικής δύναμης καθώς και την ενίσχυση του προσωπικού του Α.Τ. Θηβών, επισημαίνοντας και την αναγκαιότητα επανασύστασης της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Θηβών.

Ο κ. Χαλβατζής τόνισε, επίσης, στον κ. Υπουργό ότι η κατάσταση διαχρονικά στον καταυλισμό είναι εκτός ελέγχου, έχουν δημιουργηθεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα από την κατανάλωση νερού και ότι πλέον δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα της Θήβας αλλά της πολιτείας. Ο κ. Κατσέλης αναφέρθηκε στην επιδοματική πολιτική που ευνοεί τέτοιες καταστάσεις, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα των ΡΟΜΑ είναι δυσβάστακτο και εκρηκτικό. Ο Αντιδήμαρχος κ. Χατζησταμάτης μίλησε για άβατο στον καταυλισμό.

Ο κ. Υπουργός, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την απαράδεκτη κατάσταση στον καταυλισμό και τα συσσωρευμένα προβλήματα, αφού έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τον Δήμαρχο και έχει λάβει όλες τις σχετικές επιστολές του, αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και  δήλωσε ότι θα βοηθήσει τη Θήβα στην επίλυση αυτής της χρονίζουσας κατάστασης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και θα συμβάλει με σχεδιασμό επιχειρήσεων στο επόμενο διάστημα, για την πάταξη της εγκληματικότητας. Επιπλέον, ο Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης ενημέρωσε ότι έχει αυξηθεί, στο πλαίσιο του δυνατού, η αστυνομική δύναμη στην περιοχή και ότι υπάρχει θέληση για επίλυση του προβλήματος.


Διαβάστε Περισσότερα »

Στην Digea ο Δήμαρχος Θηβαίων για το τηλεοπτικό σήμα σε Δομβραίνα,Ξηρονομή και Μουρίκι

Στην Digea ο Δήμαρχος Θηβαίων για το τηλεοπτικό σήμα Τ.Κ. Μουρικίου, Ξηρονομής και Δομβραίνας

Με τον Γενικό Διευθυντή  της Digea κ. Νίκο Μαστοράκη και την Commercial & Marketing Director  κα Ιωάννα Κολιάδου συναντήθηκε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, στις 9 Ιανουαρίου 2018 στα γραφεία της εταιρείας, στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσης στο θέμα της κάλυψης τηλεοπτικού σήματος κρατικών και ιδιωτικών σταθμών στις Τοπικές Κοινότητες Ξηρονομής, Δομβραίνας, Μουρικίου και οικισμού Πλατανάκι.

Οι εν λόγω περιοχές έχουν μερική ή καθόλου κάλυψη, ακόμα και μετά την ψηφιακή μετάβαση της Digea στην περιοχή του Δήμου Θηβαίων. Ειδικότερα, σ' αυτές λειτουργούσαν στο παρελθόν αναλογικοί αναμεταδότες που είχαν εγκατασταθεί από τους Καποδιστριακούς Δήμους, οι οποίοι πλέον δεν λειτουργούν, μετά από παύση λειτουργίας τους από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την εγκατάσταση σταθμών συμπληρωματικής κάλυψης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου και της Digea και επιβεβαιώθηκε ότι θα συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα και να αποκτήσουν οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών επαρκή κάλυψη τηλεοπτικού σήματος, ώστε να μη στερούνται την ψυχαγωγία και την ενημέρωση στη σύγχρονη εποχή της ψηφιακής κοινωνίας. 

Διαβάστε Περισσότερα »

Πέντε Σύλλογοι της Δ.Ε. Πλαταιών πάνε Μπάνσκο



Διαβάστε Περισσότερα »

Προσλήψεις 17 ατόμων στο Γενικό Νοσοκομείο Θήβας

Aνακοινώνεται η πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 17 ατόμων για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών περιστάσεων για τις ανάγκες φύλαξης και καθαριότητας του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας.

Ειδικότητες:

ΔΕ Φυλάκων

ΥΕ
Καθαριστών/στριών

Διαβάστε Περισσότερα »

Πότε πληρώνονται τα προνοιακά επιδόματα στο Δήμο Θηβαίων

Ανακοίνωση Δήμου Θηβαίων για τα προνοιακά επιδόματα Νοεμβρίου -Δεκεμβρίου

Ο Δήμος Θηβαίων γνωστοποιεί στους δημότες του, δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, ότι τα  επιδόματα του διμήνου Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου 2017 θα πιστωθούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την Παρασκευή 12/1/2018.

Η Κοινωνική και η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Θηβαίων με αγαστή συνεργασία και έντονο το αίσθημα ευθύνης και σεβασμού απέναντι στα άτομα με αναπηρία, συνεχίζουν να ενεργούν με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και άμεσα όλες τις διαδικασίες, προκειμένου να καταβάλλονται, εντός των καθορισμένων προθεσμιών, τα επιδόματα στους δικαιούχους και ως εκ τούτου ο Δήμος Θηβαίων να συγκαταλέγεται στους πρώτους Δήμους πανελλαδικά που καταβάλλει επιδόματα χωρίς καθυστερήσεις.

Διαβάστε Περισσότερα »

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού -Ερχονται καταιγίδες και χιόνια

Πρόσκαιρη επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Τετάρτης, και από τα νοτιοδυτικά.

Κύρια χαρακτηριστικά:

Α. Ισχυρες βροχες και καταιγιδες που θα επηρεάσουν:

1. Απο τις βραδινες ωρες τα νησια του Ιονιου (κυριως τα νοτιοτερα), την πελοποννησο και κατα τη διαρκεια της νυχτας πιθανον την κεντρικη και την ανατολικη Στερεα.

2. Μεχρι τις βραδινες ωρες της Πεμπτης (11-01-18) τα νησια του βορειου και ανατολικου Αιγαιου και τα Δωδεκανησα.

Β. Παροδικες χιονοπτώσεις (πανω απο τα 1000 μετρα) στα ορεινα της Ηπειρου, της δυτικής Μακεδονιας και της δυτικης Στερεας.

Νέα επιδείνωση του καιρου αναμενέται την Παρασκευή (12-01-2018)
απο τα δυτικα με κυρια χαρακτηριστικα:

Α. Τις ισχυρες βροχες και καταιγιδες που θα επηρεασουν:

1. Την Παρασκευη (12-01-18) τα νησια του Ιονιου και βαθμιαια τη δυτικη Στερεα, την Πελοποννησο και απο τις βραδινες ωρες την υπολοιπη Στερεα, την Ευβοια, τη Θεσσαλια, τις Σποραδες και την κεντρικη Μακεδονια.

2. Το Σαββατο (13-01-18) την κεντρικη και ανατολικη Μακεδονια, τη Θρακη, τη Θεσσαλια, τις Σποραδες, τη Στερεα (κυριως την ανατολικη), την Ευβοια, τις Κυκλαδες, τα νησια του βορειου και ανατολικου Αιγαιου, τα Δωδεκανησα και την Κρητη.

Β. Τις πυκνες χιονοπτωσεις σε ολα τα ορεινα καθως και σε περιοχες:

1. Της ηπειρου και της δυτικης μακεδονιας (πανω απο τα 700 μετρα) απο τις βραδινες ωρες της παρασκευης.

2. Της Μακεδονιας, της Θεσσαλιας, της Στερεας (με ενδεικτικο υψομετρο 400-600 μετρα) το Σαββατο.

Γ. Τους θυελλώδεις βορειους βορειοανατολικούς ανέμους (8 και πιθανον 9 μποφορ) στο Αιγαίο το Σάββατο.

Επισημαίνεται ότι παρά την σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων την Κυριακή οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας μέχρι και την Τρίτη (16-01-18).




Διαβάστε Περισσότερα »

Internet υψηλών ταχυτήτων σε 9 οικισμούς του Δήμου Θηβαίων



Πρόσβαση σε νέες ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων θα έχουν πλέον εννέα (9) οικισμοί του Δήμου Θηβαίων καθώς ολοκληρώθηκε το έργο “Rural Broadband”, που αφορά την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, που δίνει τη δυνατότητα στους δημότες και τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε γρήγορο internet με συνδέσεις VDSL και ταχύτητες έως 50Mbps.

Αναλυτικότερα, οι κάτοικοι  Αμπελοχωρίου,  Λουτουφίου,  Ελλοπίας,  Χωστίων, Σαραντίου, Αγ. Νικολάου, Αλυκής ,  Αγ. Βασιλείου και Λιβαδόστρας μπορούν πλέον να απευθυνθούν στους παρόχους υπηρεσιών λιανικής internet για να αποκτήσουν τις νέες υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων.

Το έργο Rural Broadband-Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε αγροτικές “Λευκές περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας” της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε., σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, μέσω των εταιρειών ΟΤΕ RURAL North και ΟΤΕ RURAL South, και αφορά την ανάπτυξη ενός δικτύου οπτικών ινών σε 2.260 “λευκούς” οικισμούς, χωρίς ευρυζωνική πρόσβαση, με σκοπό τη χονδρική διάθεση ευρυζωνικών υπηρεσιών σε παρόχους λιανικής.

Ο Διευθυντής της ΟΤΕ RURAL South κ. Γιώργος Σταθόπουλος, απέστειλε επιστολή στον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπύρο Νικολάου, με την οποία τον ενημέρωσε για την ολοκλήρωση των εργασιών και τον ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία προκειμένου να ολοκληρωθούν ταχύτερα οι εργασίες στην περιοχή.  Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, οι διαθέσιμες υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων αναμένεται να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών στις εν λόγω περιοχές και να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες για επικοινωνία, ψυχαγωγία και συνδεσιμότητα, ενισχύοντας και την τοπική επιχειρηματικότητα μέσω της απρόσκοπτης πρόσβασης σε αγαθά της ψηφιακής εποχής.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο "ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ" Θεσπιών κόβει τη βασιλόπιτα


Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόσκληση στη Χοροεσπερίδα του ΣΔΥΜ Θήβας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Σ.Δ.Υ.Μ  ΘΗΒΑΣ

       Το  Δ.Σ του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μαραθωνοδρόμων Θήβας  ‘’Σ.Δ.Υ.Μ  ΘΗΒΑΣ’’ σας προσκαλεί  στον ετήσιο χορό, που περιλαμβάνει την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και την βράβευση των αθλητών που αγωνίστηκαν και διακρίθηκαν την χρονιά που πέρασε.
Η χοροεσπερίδα μας αυτή έχει προγραμματιστεί για τo Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2017  στις 21:00μμ στην αίθουσα    "Memoris Events Hall"   στην οδο Αγίου Αθανασιου & Ελ Αλαμέιν στο Πυρί Θήβας.
    Στα πλαίσια αυτής της διοργάνωσης η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.

                                                                                        Με εκτίμηση
                                                                     Το Δ.Σ του

Σ.Δ.Υ.Μ  Θήβας
ΤΗΛ.ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ:
6932909013 (ΣΚΟΥΡΤΑΝΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
6932353151 (ΚΟΦΙΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ)
6974774655 (ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ)

Διαβάστε Περισσότερα »

Καθαρή έξοδος με… πατερίτσες του Οικονομολόγου Θωμά Κιούση

Καθαρή έξοδος με… πατερίτσες
Του Θωμά Κιούση*
Εδώ και καιρό καλλιεργείται η προοπτική της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια. Επανειλημμένες δηλώσεις μας προϊδεάζουν ότι  σε λίγους μήνες τελειώνουν τα δύσκολα, λύνονται τα δεσμά που περιορίζουν τη χώρα και θα επιτρέψουν την εφαρμογή ενός άλλου προγράμματος που θα μας θυμίζει ένδοξες εποχές του παρελθόντος. Ήδη εξαγγέλλονται παροχές, μοιράζονται απλόχερα διαβεβαιώσεις. Κάτι σαν να αρχίζει το ξέφρενο πάρτυ…
Αξιοσημείωτη είναι η αντίφαση όταν τα ίδια στελέχη που καταγγέλλουν τις πρακτικές του παρελθόντας ότι έφεραν τη χώρα σε αυτά τα χάλια, επικαλούνται τις ίδιες ή έστω αντίστοιχες πρακτικές ως τη διέξοδο από τη λαίλαπα των μνημονίων.
Η προοπτική της «καθαρής εξόδου» ως μιας νέας εκδοχής του success story, δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση αλλά και την προσδοκία, ότι σε λίγους μήνες, τον προσεχή Αύγουστο, τελειώνουν μαζί με το μνημόνιο οι υποχρεώσεις και η εποπτεία για τη χώρα.
Η έξοδος όμως δε θα είναι ανέφελη. Δε θα είναι περίπατος στο δάσος σε δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα.
Θα τελειώσουν ίσως οι φυσικές επισκέψεις από την τρόικα, τα μαύρα κουστούμια, οι κάμερες. Οι υποχρεώσεις και η εποπτεία θα συνεχίσουν όμως να υπάρχουν σε ένα περιβάλλον πιο αυστηρό επί της ουσίας.
Στην πραγματικότητα η προσοχή όλων θα είναι στραμμένη πάνω μας και τα περιθώρια ελιγμών θα είναι πολύ περιορισμένα.
Όταν από τα περίπου 330 δις χρέος, τα 280 δις προέρχονται από τους «συμμάχους» και από αυτά τα 250 δις από τους ευρωπαίους εταίρους, τι περιμένουμε να αλλάξει στην ουσία; Μέχρι να αποπληρωθεί ένα ποσοστό της τάξης του 80% αυτών των δανείων, η εποπτεία θα είναι αυστηρή από την πλευρά τους. 
Πλέον, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση την περίοδο μετά τα μνημόνια, θα είναι μόνο μέσα από τις δικές μας δυνάμεις και το πρόσωπο προς τα έξω που θα έχουμε χτίσει. Οι αγορές να μας δανείζουν δηλαδή χωρίς να φοβόνται ότι θα χάσουν τα χρήματα τους με το σκεπτικό ότι βάλαμε «μυαλό», κάναμε τις αναγκαίες προσαρμογές και μπορούν να μας εμπιστευτούν και πάλι.
Η εικόνα της φερεγγυότητας (πιστοληπτική ικανότητα) της χώρας όμως, παρά τη μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα, είναι ακόμα πολύ χαμηλή.
Με παλαιοκομματικού χαρακτήρα εξαγγελίες πώς θα μας εμπιστευθούν ή μήπως νομίζουμε ότι με κάποιο τρόπο θα τους ξεγελάσουμε;
Επίσης, την ώρα που διαμορφώνεται η ρητορική και καλλιεργείται η προοπτική της καθαρής εξόδου, η χώρα έχει υπογράψει τη μετά το μνημόνιο μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, έχει υπογράψει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις με το μεσοπρόθεσμο, αλλά και για πολλά χρόνια μετά το μνημόνιο, έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από φέτος μέχρι το 2022. Το θέμα των τραπεζών παραμένει ανοιχτό, θα εξεταστεί εκ νέου η χρηματοοικονομική τους υγεία και η δυνατότητα πρόσβασής τους στη φθηνή χρηματοδότηση μέσω της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας. Το ΔΝΤ θα αποφανθεί αν είμαστε στο «σωστό» δρόμο και αν χρειάζονται … προσαρμογές.
Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους παραμένει ανοιχτό, ενώ οι προβλέψεις για ανάπτυξη με το φτωχό 2% το 2018 εντείνουν τις ανησυχίες. Για να αλλάξει η κατάσταση προς το θετικότερο, χρειαζόμαστε στην ουσία διπλάσια ποσοστά.
Η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί εγκλωβισμένη σε στασιμότητα της οικονομίας χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση χρέους και χωρίς την πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση που ήταν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των μνημονίων.
Η έξοδος από τα μνημόνια αποτελεί αναμφίβολα θετική εξέλιξη. Χρειαζόμαστε τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Η επερχόμενη έξοδος μετά από 8,5 χρόνια, αρκεί από μόνη της να καταστήσει το 2018 ένα έτος ξεχωριστό. Ταυτόχρονα το καθιστά και κρίσιμο. Ίσως το πιο κρίσιμο της τελευταίας δεκαετίας. Γιατί οι εξελίξεις και οι χειρισμοί θα καθορίσουν της προοπτικές της οικονομίας και κατά συνέπεια της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Η «καθαρή έξοδος» δε χρειάζεται όμως να αποτελέσει επικοινωνιακό υποκατάστατο της «περήφανης διαπραγμάτευσης» του 2015, με τα γνωστά τότε αποτελέσματα. Είναι ανησυχητικό ότι δεν επιλέγουμε τη σύνεση, αλλά θριαμβολογίες που μπορεί να αποδειχθούν στο τέλος πολύ πρόωρες.
Η πραγματική επιτυχία είναι η διαδικασία απεμπλοκής από τα μνημόνια, να αποτελέσει ορόσημο, να είναι η ευκαιρία για πάρει μπροστά η οικονομία να ξεφύγουμε από το τέλμα.
Σταδιακά θα δρέψουμε τους καρπούς της εξόδου και χρειάζεται προσοχή πώς θα προχωρήσουμε.
Το θέμα είναι μαθαίνουμε από τα λάθη μας;
* Οικονομολόγος, δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων

Διαβάστε Περισσότερα »

Την Πρωτοχρονιάτικη πίτα κόβει ο Σύλλογος Γυναικών Αλιάρτου



Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλάζει πάλι ο καιρός, έρχονται βροχές και καταιγίδες

Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Μετά το απόγευμα στα δυτικά και νότια θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες με βαθμιαία ανατολική επέκταση. Ανεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί στο Ιόνιο και βαθμιαία το Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.



Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και από τη νύχτα στις υπόλοιπες περιοχές. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα η ομίχλες κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ανεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 03 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις και βαθμιαία τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο, ενώ από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, κυρίως της Ηπείρου και της Στερεάς. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 06 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια. Από το βράδυ και από τα νότια οι βροχές θα ενταθούν και θα σημειωθούν καταιγίδες κυρίως στη Στερεά και την Πελοπόννησο πιθανώς τοπικά ισχυρές. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και σταδιακά από το απόγευμα στα νότια νότιοι 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 07 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες, ενώ από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες πιθανώς τη νύχτα τοπικά ισχυρές. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 που βαθμιαία θα στραφούν σε νοτίους νοτιοανατολικούς 4 με 6 και τοπικά μέχρι 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 09 έως 18 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες τη νύχτα. Σταδιακά τα φαινόμενα θα ενταθούν. Περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 που βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 4 με 6 και από το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 10 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το βράδυ, ενώ τη νύχτα θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα η ομίχλες κυρίως τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και σταδιακά από το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 10 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το βράδυ. Περιορισμένη ορατότητα η ομίχλες κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ανεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 07 έως 12 βαθμούς κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

«Κάτω τα ξερά σας από την απεργία – Είναι εργατικό δικαίωμα» Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε Θήβα και Χαλκίδα

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ  ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ - ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζεται για νέο γύρο επίθεσης, που είναι ήδη συμφωνημένος όχι μόνο με τους δανειστές, αλλά και με τη μεγαλοεργοδοσία, αφού υπηρετούν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά της.
Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης». Σε αυτά περιλαμβάνονται η διάταξη για την παρεμπόδιση της απεργίας, με την  οποία  η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει στο «γύψο» τους αγώνες και τη δράση των συνδικάτων, καθώς και άλλα μέτρα ενάντια σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους. Περιλαμβάνεται επίσης η μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ μιας νέας παρτίδας από πρώην ΔΕΚΟ.
Όσο και αν ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι υπάρχει «φως στο τούνελ» για το λαό, η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Η «μετά μνημονίων» εποχή που υπόσχεται περιλαμβάνει όλα τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα των μνημονίων και ακόμα περισσότερα.
Μάρτυρας αυτής της «ανάπτυξης» είναι η κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη βιομηχανική ζώνη της περιοχής. Αυτή η «ανάπτυξη» πατάει πάνω στην κακοπληρωμένη εργασία, στην εντατικοποίηση, στην επέκταση του σύγχρονου δουλεμπόριου μέσω των λεγόμενων «εργολάβων», στο καθημερινό σακάτεμα των εργατών που στοιχίζει ακόμα και ζωές. Έτσι μεγαλώνουν τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών.Κι αυτό γιατί η ανάκαμψη που υπόσχονται βασίζεται στην ένταση της εκμετάλλευσης, στην εφαρμογή και επέκταση παντού όλων των αντεργατικών ανατροπών.
Οι σχεδιασμοί της συγκυβέρνησης για το χτύπημα της απεργίας επιβεβαιώνουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους βιομήχανους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Όλοι αυτοί απαιτούν σιγή στους χώρους δουλειάς για να μπορούν να εδραιώσουν και να μεγαλώνουν την κερδοφορία τους. Φοβούνται ότι η διογκούμενη και δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των εργατών θα φέρει νέες μεγαλύτερες αντιδράσεις και γι’ αυτό προσπαθούν να βάλουν νέα εμπόδια.
Η Διοίκηση του Συνδικάτου αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Παρασκευή 12 Γενάρη, όταν η κυβέρνηση φέρει το πολυνομοσχέδιο στη βουλή για να το ψηφίσει μαζί με τη ΝΔ, όπως δηλώνουν τα στελέχη τους. Φυσικά δε μας εκπλήσσει η στάση τους αφού αποτελεί μόνο τη συνέχεια προηγούμενων ετών όπου έχουν φέρει και  ψηφίσει δεκάδες αντεργατικά νομοσχέδια ρημάζοντας κυριολεκτικά  τη ζωή μας.
Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Θήβας (ΠΑΣΚΕ-ΣΑΕΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) που αποτελούν τον πιο εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής μας.  Οι δυνάμεις αυτές σφύριζαν αδιάφορα στην πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για απεργιακή κινητοποίηση, την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου έκτρωμα που βάζει στον πάγο το δικαίωμα στην απεργία.
Σε αυτό τον αγώνα καλούμε όλους τους συναδέλφους να μπουν μπροστά, να επικοινωνήσουν μαζί μας και να οργανωθούν στο κλαδικό συνδικάτο, να αποφασίσουν τη σύγκρουση με αυτή την πολιτική της Κυβέρνησης και των Βιομηχάνων, να υπερασπιστούν την ίδια τους τη ζωή. Καλούμε όλα τα σωματεία στον κλάδο να πάρουν αποφάσεις για απεργία μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Να προετοιμάσουν όλες τις δυνάμεις τους και για αυτήν τη μάχη, σε αυτό θα κριθούμε όλοι μας. Ξεσηκωμός παντού να μην περάσει το έκτρωμα. Μαζικά απαντάμε όλος ο κλάδος, με το ΠΑΜΕ, με απεργιακή κινητοποίηση, την ημέρα ψήφισης του εκτρώματος να μπλοκάρουν τα πάντα.
ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΓΕΝΑΡΗ
ΘΗΒΑ 18:30
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ 18:30
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑ 18:30
ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΑΘΗΝΑ 12:00
ΟΜΟΝΟΙΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΓΕΝΑΡΗ
ΣΤΗ ΘΗΒΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΣΤΙΣ 18:30, ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 18:00

Διαβάστε Περισσότερα »

Σκοτώθηκε 49χρονος σε τροχαίο με αγριογούρουνο στα Καμένα Βούρλα


Το ζώο βρισκόταν χτυπημένο μέσα στην Εθνική Οδό…

Τραγικό δυστύχημα με θύμα έναν 49χρονο επιχειρηματία από την περιοχή των Καμένων Βούρλων, σημειώθηκε λίγο πριν τις 9:00' το βράδυ της Τρίτης 9 Ιανουαρίου.

Ο άτυχος άνδρας ταξίδευε για Αθήνα με ένα ακόμη άτομο, όταν στο ύψος της γέφυρας της Αρκίτσας, το αυτοκίνητό του έπεσε πάνω σε αγριογούρουνο, που βρισκόταν στη μέση της εθνικής οδού, χτυπημένο από προηγούμενο όχημα.

Από την πρόσκρουση ο 49χρονος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, που χτύπησε στο στηθαίο, εκσφενδονίζοντάς τον στην άσφαλτο. Δυστυχώς ο τραυματισμός του ήταν θανάσιμος. Τραυματίστηκε επίσης και ένα ακόμη άτομο που ταξίδευε μαζί του.

Πάνω στο σκοτωμένο αγριογούρουνο έπεσαν στη συνέχεια ακόμη δύο - τρία αυτοκίνητα, αφού δεν φαινόταν μέσα στο σκοτάδι και από τύχη δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο σημείο έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν και άλλα τροχαία με αγριογούρουνα, τουλάχιστον 3-4 ακόμη, ευτυχώς χωρίς να έχει υπάρξει σοβαρός τραυματισμός.

Η είδηση του θανάτου του 49χρονου έπεσε σαν βόμβα στην τοπική κοινωνία των Καμένων Βούρλων και σε όλη τη Φθιώτιδα, σκορπίζοντας μεγάλη θλίψη, αφού πρόκειται για έναν πολύ γνωστό και αγαπητό άνθρωπο με έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα, με τους οικείους του να μην μπορούν να πιστέψουν πως έχασαν τόσο άδικα τον άνθρωπό τους.

Για το δυστύχημα προανάκριση ενεργεί το Α΄ ΤΤ Αυτοκινητοδρόμων Φθιώτιδας.
lamiareport.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ