Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Τα ασφαλιστικά ταμεία θέλουν τον...Γερμανό τους

Τι προβλέπει η πρόταση του Βερολίνου που μπορεί να αποβεί σωτήρια για τα ασφαλιστικά ταμεία

Picture 0 for Τα ασφαλιστικά ταμεία θέλουν τον...Γερμανό τους
Μια πρόταση που μπορεί να διασώσει τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχουν ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια τους, επεξεργάζονται τις τελευταίες ώρες στο Βερολίνο, το οποίο μπορεί να επιμένει στην συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας, αντιλαμβάνεται όμως, ωστόσο, ότι μπορεί και να οδηγήσει στα βράχια ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η εναλλακτική πρόταση που μελετάται, προβλέπει μεν τη συμμετοχή των ιδιωτών στο εγχείρημα, εξαιρεί όμως τα ταμεία από αυτή τη διαδικασία. Κι όταν λέμε «ταμεία», δεν εννοούμε μόνο τα ελληνικά, τα οποία πάντως θα ανασάνουν βαθιά απ αυτή την εξέλιξη, αλλά και τα ευρωπαϊκά ευρύτερα, τα οποία κατά το παρελθόν είχαν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα και τώρα βρίσκονται εγκλωβισμένα σε αυτή τους την επένδυση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο τα ολλανδικά όσα και τα νορβηγικά ασφαλιστικά ταμεία, κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαν φορτώσει πολλά τέτοια χαρτιά στα χαρτοφυλάκια τους, τα οποία, τώρα, μπορεί να λειτουργήσουν ως μπούμερανγκ για την επόμενη μέρα τους.. Το ίδιο εννοείται ότι ισχύει και για τα ελληνικά ταμεία, τα οποία σε μια τέτοια περίπτωση θα βρίσκονταν 100% εκτεθειμένα. Οπότε, η γερμανική πρόταση ανακουφίζει τους πάντες κι ασφαλώς βρίσκει σύμφωνη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία εξαρχής αντιτίθεται σε μια τέτοια εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ