Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Αδήλωτα εισοδήματα 5 δισ. εντοπίστηκαν σε 13.500 από τους 54.000 καταθέτες του εξωτερικού

Αδήλωτα εισοδήματα 5 δισ. εντοπίστηκαν σε 13.500 από τους 54.000 καταθέτες του ε

Εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν περίπου 13.500 φορολογούμενοι για τους οποίους το ΣΔΟΕ εντόπισε αναντιστοιχία ύψους πέντε δισ. ευρώ ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και στις καταθέσεις που έβγαλαν στο εξωτερικό.

Πρόκειται για το 25% της περίφημης λίστας των 54.000 καταθετών που έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα είπε χτες στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, οι έλεγχοι στα 54.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα έβγαλαν «λαβράκι» καθώς περίπου 13.500 καταθέτες δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα εισοδήματα αυτά από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν κάνει στο παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» τα αδήλωτα ποσά ανέρχονται συνολικά στα 5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι καταθέσεις των 54.000 της λίστας ανέρχονται στα 7 δισ.!

Γι' αυτό το λόγο, η Εφορία θα στείλει τις επόμενες μέρες επιστολή με την οποία θα καλεί αυτούς τους 13.500 φορολογουμένους να υποβάλλουν νέα συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Η επιστολή θα αναφέρει αναλυτικά το ποσό της απόκλισης μεταξύ των δηλωθέντων και των καταθέσεων ανά έτος και θα δίνει προθεσμία 15 ημερών. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνδέονται σε ειδική online φόρμα, όπου θα κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις για κάθε έτος που παρουσιάζουν απόκλιση τα εισοδήματά τους από τις καταθέσεις τους.

Στη συνέχεια, θα επιβάλλεται φόρος με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με τους συντελεστές που ίσχυαν την χρονιά που απέκρυψαν τα εισοδήματα αυτά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει στη διασταύρωση στοιχείων για την λίστα με όσους Έλληνες αγόρασαν ακίνητα στο Λονδίνο τη διετία 2009-2011. Όπως είπε ο κ. Μαυραγάνης, οι υπηρεσίες θα προχωρήσουν σύντομα στον καταλογισμό φόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ