Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Τύμπανα πολέμου στην κορεατική χερσόνησο..




«Εφτασε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς με τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές» διαμηνύει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, θέτοντας σε ετοιμότητα τους πυραύλους για χτυπήματα στον νότο και σε αμερικανικές βάσεις στον Ειρηνικό.



 Την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ απογειώνουν δύο «αόρατα» μαχητικά πάνω από τη Νότια Κορέα, στο... πλαίσιο των κοινών ασκήσεων με τη Σεούλ. Προετοιμασίες πολέμου ή εκατέρωθεν επιδείξεις ισχύος για την εξασφάλιση ενός ισχυρού διαπραγματευτικού χαρτιού σε μία ενδεχόμενη επανάληψη των εξαμερών διαπραγματεύσεων;


Καταιγιστικές εξελίξεις

Γεγονός είναι ότι το θερμόμετρο στην κορεατική χερσόνησο έχει ανέβει επικίνδυνα... Από τον Φεβρουάριο, όταν η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε την τρίτη πυραυλική δοκιμή, προκαλώντας τη σκληρή αντίδραση -και κατ' επέκταση την επιβολή κυρώσεων- του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εκτοτε, οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές...

Σε απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, η Βόρεια Κορέα ακυρώνει τη συνθήκη εκεχειρίας του 1953, κλείνει το «κόκκινο τηλέφωνο» με τη Σεούλ και προειδοποιεί τις ΗΠΑ με προληπτικά πλήγματα. Με αποκορύφωμα ίσως χθες, όταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης με αξιωματικούς του στρατού, τις πυραυλικές μονάδες της χώρας να βρίσκονται σε επιφυλακή για επίθεση κατά αμερικανικών βάσεων στην ενδοχώρα των ΗΠΑ, στον Ειρηνικό -περιλαμβανομένων Χαβάης και Γκουάμ- αλλά και στη Ν. Κορέα.

«Έντονη δραστηριότητα παρατηρείται στις μετακινήσεις οχημάτων και στρατευμάτων στις τοποθεσίες όπου βρίσκονται πύραυλοι μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας της Βόρειας Κορέας», ανέφερε το νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, προσθέτοντας ότι «βρίσκονται σε ετοιμότητα από τις 26 Φεβρουαρίου, οπότε υπάρχει περίπτωση όντως να εκτοξεύσουν πυραύλους».

«Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έκρινε ότι έχει έρθει η ώρα να ξεκαθαριστούν οι λογαριασμοί με τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, εν μέσω της κατάστασης που επικρατεί», ανέφερε από την πλευρά του το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Β. Κορέας KCNA. Ηταν η απάντηση στην απογείωση των βομβαρδιστικών αεροσκαφών Stealth που αποφάσισε η Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των κοινών ασκήσεων με τη Σεούλ, σε μία από τις σπάνιες επιδείξεις ισχύος απέναντι στην Πιονγιάνγκ.

Ο Λευκός Οίκος άλλωστε δεν έμεινε σιωπηλός μπροστά στις απειλές της Πιονγιάνγκ... «Οι Βορειοκορεάτες πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, διαμηνύοντας ότι «οι ΗΠΑ λαμβάνουν πολύ σοβαρά τις προκλήσεις». Στον αντίποδα, η Ρωσία -διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ-, συνέστησε ψυχραιμία, σε ένα μήνυμα όμως με σαφή αποδέκτη τις ΗΠΑ, καταδίκασε οποιαδήποτε «μονομερή ενέργεια» και προειδοποίησε ότι «η κατάσταση μπορεί πολύ απλά να βγει εκτός ελέγχου».

Ουδέτερη η Κίνα
Ουδέτερη στάση επέλεξε να τηρήσει ο μοναδικός ίσως σύμμαχος της Πιονγιάνγκ, η Κίνα, απευθύνοντας έκκληση για «κοινές προσπάθειες» εκτόνωσης της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο.

Πού μπορεί όμως να οδηγηθεί η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο; Οι περισσότεροι αναλυτές φαίνεται να συμφωνούν στο ότι πολύ δύσκολα η Πιονγιάνγκ θα ρισκάρει να ξεκινήσει έναν πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες, υπενθυμίζοντας ότι η Βόρεια Κορέα έχει επανειλημμένως εκτοξεύσει απειλές προς τη Ν. Κορέα και τις ΗΠΑ -απειλές που αποδείχτηκαν απλώς σκληρή ρητορική. Και παραπέμπουν στην κοινή οικονομική ζώνη Βορρά - Νότου που αποφέρει περί τα 2 δισ. δολάρια ετησίως και που η Πιονγιάνγκ διατηρεί ανοιχτή (παρά τις πολεμικές ιαχές). Από την άλλη, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται για το που μπορεί να φτάσει ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας προκειμένου να δώσει το στίγμα του.../Της Ντίας Ζάβρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ