Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Μείωση 5% και στο τσεκ του 2013 μετά από πρόταση της Κομισιόν

Από αυτή την περικοπή θα εξαιρεθούν οι αγρότες που λαμβάνουν λιγότερα από 5.000 ευρώ το χρόνο σε άμεσες ενισχύσεις.Κατά 5% θα μειωθούν οι άμεσες ενισχύσεις το Δεκέμβριο του 2013, αν γίνει πραγματικότητα μια πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία οι αγρότες θα καλύψουν τις τρύπες του κοινοτικού προϋπολογισμού. Η πρόταση της Κομισιόν, προβλέπει μείωση για τις άμεσες ενισχύσεις μόλις κάτω από το 5% (4,98%) για όλες τις άμεσες ενισχύσεις - ή μια συνολική μείωση ύψους 1,471.400.000 δισ. ευρώ. Η πρόταση αυτή αφορά τις αιτήσεις για άμεσες ενισχύσεις του 2013, που θα υποβληθούν από τους αγρότες το Μάιο του 2013, και καταβάλλονται συνήθως από τον Δεκέμβριο του 2013 (από τον προϋπολογισμό του 2014), αλλά δεν θα ισχύσουν για τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία (και την Κροατία).
Από αυτή την περικοπή θα εξαιρεθούν οι αγρότες που λαμβάνουν λιγότερα από 5.000 ευρώ το χρόνο σε άμεσες ενισχύσεις.
Από αυτή την περικοπή θα εξαιρεθούν οι αγρότες που λαμβάνουν λιγότερα από 5.000 ευρώ το χρόνο σε άμεσες ενισχύσεις.
Με τις προβλέψεις για τις δαπάνες της ΚΑΠ που αφορούν τις άμεσες ενισχύσεις και την κοινή οργάνωση των αγορών να είναι υψηλότερες από το προσωρινό ανώτατο όριο για το 2014 που συμφωνήθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε στα τέλη Μαρτίου πρόταση «δημοσιονομικής πειθαρχίας» για να διασφαλιστεί ότι οι δαπάνες θα παραμείνουν εντός των ορίων του προϋπολογισμού.
Το πλαίσιο, που ιδρύθηκε το 2003, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί, απαιτεί από την Κομισιόν να υποβάλει πρόταση πριν από το τέλος του Μαρτίου για τη θέσπιση γραμμικής μείωσης των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ανώτατο όριο για το λεγόμενο πρώτο πυλώνα για το προσεχές έτος δεν θα ξεπεραστεί.
Αυτή η απόφαση ακολουθεί τη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (7-8 Φεβρουαρίου) να μειώσουν τον προϋπολογισμό του 2014-2020 κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να δημιουργηθεί και ένα αποθεματικό για νέες κρίσεις στην αγορά (αξίας 425 εκατ. ευρώ) στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΚΑΠ και όχι από ένα ειδικό αποθεματικό, όπως είχε αρχικά προταθεί από την Επιτροπή. Σύμφωνα με τον κανονισμό, η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013. Αν δεν εγκριθεί, η Επιτροπή έχει την εξουσία να καθορίσει το ποσοστό αναπροσαρμογής.
Η Επιτροπή θα επικαιροποιήσει τις προβλέψεις της για τις δαπάνες των άμεσων ενισχύσεων και την κοινή οργάνωση των αγορών για το 2014 το φθινόπωρο, ως συνήθως, και, εάν είναι απαραίτητο, θα προτείνει αναπροσαρμογή του ποσοστού της δημοσιονομικής πειθαρχίας, το οποίο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Συμβούλιο, την 1η Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ