Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του Οσίου Λουκά του Στειριώτου


            Μνήμη Οσίου Λουκά του Στειριώτου


Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε στο Βασιλομονάστηρο της Ρούμελης η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Λουκά του Στειριώτου. Το εσπέρας της 6ης Φεβρουαρίου τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, με τη σεπτή παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερωνύμου. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ελασσώνος κ.Βασιλείου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.Αθηναγόρα, Ζακύνθου κ.Διονυσίου, Θηβών και Λεβαδείας κ.Γεωργίου και των Θεοφ. Επισκόπων Αβύδου κ. Κυρίλλου και Διαυλείας κ. Γαβριήλ. Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβ.Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στον τιμώμενο Όσιο Λουκά και ευχήθηκε στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως έξι χρόνων από την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, έτη πολλά, υγεία, μακροημέρευση και δύναμη στο δύσκολο έργο του.

Κατόπιν το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Κηφισίας κ. Κύριλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά του μοναχισμού και του Οσίου Λουκά στον σύγχρονο κόσμο.

Μετά το τέλος του εσπερινού στο αρχονταρίκι της Μονής εδόθη το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα.

Στη λιτή μοναστηριακή τράπεζα που ακολούθησε ο Σεβ.Ποιμενάρχη μας εξέφρασε και πάλι στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο την ευγνωμοσύνη του και του έδωσε μια εικόνα, αντίγραφο της εφέστιας εικόνας του Οσίου Λουκά λέγοντας του χαρακτηριστικά: «Θα θέλαμε Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα να καταθέσουμε ολόκληρη την καρδιά μας, με πολλή υιική αγάπη, βαθύτατο σεβασμό και ευγνωμοσύνη δια όσα πράξατε και συμβάλατε για να σταθεί και να ζωντανέψει η Ιερά Βυζαντινή και Βασιλική Μονή Οσίου Λουκά, για να προσφέρει την αύρα του Θεού, την ειρήνευση και ενίσχυση σε όλους τους προσκυνητές, ιδιαίτερα στη δύσκολη εποχή μας. Ευχόμαστε πολλά τα έτη σας, ευλογημένα, υγιεινά, δύναμη στο σπουδαίο και πολυσχιδές έργο σας ως Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας και πολλάς  επετείους σαν τη σημερινή για να σας χαρίζει ο Κύριος στην Εκκλησία».

Το πρωί της 7ης Φεβρουαρίου τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.Αθηναγόρας, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ζακύνθου κ.Διονυσίου και Θηβών και Λεβαδείας κ.Γεωργίου. Κατά την Θ.Λειτουργία, στην οποία συμμετείχε πλήθος πιστών, τελέστηκε από τον Σεβ.Ιλίου και η εις πρεσβύτερον χειροτονία του π.Χαράλαμπου Μπελεσάκου, ο οποίος θα διακονήσει στην γενέτειρά του την Κορώνεια Βοιωτίας.

Πριν την απόλυση ο Σεβ.Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στον Όσιο Λουκά, που σήμερα εορτάζουμε τα 1061 χρόνια από την κοίμησή του και ευχήθηκε ο Όσιος να είναι πάντα κοντά σε όλους, να μας στηρίζει, να μας ενισχύει και να στηρίζει την ελπίδα στον Κύριο και Θεό μας. Κατόπιν έγινε η μεταφορά του ιερού Λειψάνου του Οσίου από το κέντρο του καθολικού όπου είχε μεταφερθεί προς προσκύνηση, στο χώρο δίπλα στον αριστερό χορό, όπου μόνιμα φυλάσσεται.

Να σημειωθεί ότι και την παραμονή και ανήμερα της εορτής πλήθη πιστών συνέρρευσαν στο Βασιλομονάστηρο για να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο λείψανο και να τιμήσουν την μνήμη του δικού τους Αγίου του Οσίου Λουκά.        imtl.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ