Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 1798 δολοφονούνται διά στραγγαλισμού, ύστερα από 40 ημέρες βασανιστηρίων, στις φυλακές Βελιγραδίου, ο πρωτεργάτης της ελληνικής εθνεγερσίας Ρήγας Βελεστινλής-Φεραίος και επτά συνεργάτες του.

109 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός εγκαινιάζει το υδραγωγείο Aqua Traiana, το οποίο μεταφέρει νερό από τη λίμνη Μπρατσιάνο, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ρώμης.

972 - Λαμβάνει χώρα η Μάχη της Τσεντίνια, όπου καταγράφεται η πρώτη τεκμηριωμένη νίκη των πολωνικών δυνάμεων.

1314 - Παρά την αριθμητική ανισότητα, οι Σκωτσέζοι στρατιώτες του Ρόμπερτ δε Μπρους καταφέρνουν καθοριστική νίκη επί των αγγλικών δυνάμεων του Εδουάρδου Β' στη μάχη του Μπάνοκμπερν.

1340 - Εκατονταετής πόλεμος: ο αγγλικός στόλος υπό την προσωπική καθοδήγηση του Εδουάρδου Γ' καταστρέφει σχεδόν ολοκληρωτικά το γαλλικό στόλο στη ναυμαχία του Σλόις.

1497 - Ο εξερευνητής Τζιοβάννι Καμπότο αποβιβάζεται στις ακτές της Νέας Γης.

1597 - Η πρώτη ολλανδική αποστολή στις Ανατολικές Ινδίες φτάνει στο Μπαντάμ της Ιάβας.

1717 - Ίδρυση της Μεγάλης Στοάς Premier της Αγγλίας.

1821 - Ιδρύεται με απόφαση των Προκρίτων της Ύδρας η πρώτη Αστυνομία στην Ελλάδα. Τούρκοι προβαίνουν σε σφαγές 100 περίπου προκρίτων στην Κω, ενώ οι σφαγές Χριστιανών στο Ηράκλειο Κρήτης συνεχίζονται.

1827 - Ο Ιμπραήμ με 6.000 Τουρκοαιγυπτίους επιτίθεται στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα.

1894 - Η ΔΟΕ αποφασίζει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε 4 χρόνια.

1913 - Η Ελλάδα και η Σερβία διαλύουν τη συμμαχία τους με τη Βουλγαρία, λόγω αμφισβήτησης των συνόρων στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

1914 - Βόρεια Ήπειρος, η φάλαγγα του Καπετάν Παύλου Γύπαρη απελευθερώνει την Κορυτσά, ο δε στρατός της αυτόνομης Β. Ηπείρου απελευθερώνει τη Μοσχόπολη.

1927 - Ιδρύεται η Λεγεώνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ από τον Κορνέλιο Κοντρεάνου στο Ιάσιο της Μολδαβίας. Tο 1938 μετονομάστηκε σε Σιδηρά Φρουρά.

1941 - Β' Π.Π. Ιταλικά στρατεύματα κατοχής εισέρχονται στην Αθήνα.

1947 - Ο επιχειρηματίας Κένεθ Άρνολντ βλέπει ΑΤΙΑ στις ΗΠΑ οδηγώντας το μικρό του αεροσκάφος, στην πρώτη παρόμοια μαρτυρία που γνώρισε ευρεία δημοσιότητα: από την παρομοίωσή τους με «πιατάκια του καφέ» (flying saucers) που έκανε, δημιουργήθηκε η γνωστή φράση «ιπτάμενος δίσκος» για τα ΑΤΙΑ γενικώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ