Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Οι τρεις (3) Επίκαιρες Επερωτήσεις της Αριστερής Παρέμβασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014
1η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη
Για τη δημιουργία ΦοΔΣΑ Α.Ε. στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Στα δημοτικά συμβούλια της Στερεάς Ελλάδας, συζητιέται αυτή την περίοδο η συγκρότηση Ανώνυμης Εταιρείας στην οποία θα μετέχουν όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας, με αντικείμενο την διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Στο προτεινόμενο καταστατικό, στους σκοπούς της Α.Ε. προβλέπονται όλες οι διαδικασίες που σήμερα ασκούν οι Δήμοι. Από την καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων μέχρι την αποκομιδή των απορριμμάτων και από την ανακύκλωση μέχρι την υγειονομική ταφή και την ενεργειακή αξιοποίηση (δηλαδή και την καύση). Ο περιφερειακός ΦοΔΣΑ Α.Ε. θα είναι δηλαδή αυτός που θα εκπονεί και θα εφαρμόζει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Η λειτουργία του περιφερειακού ΦοΔΣΑ Α.Ε. προβλέπεται συγκεντρωτική και στη βάση του αντιδημοκρατική. Όλες οι ουσιαστικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από Δ.Σ. που θα είναι μόλις 11-μελές (ενώ οι καλλικρατικοί Δήμοι της Περιφέρειας είναι 25), το οποίο εκτός των άλλων θα αποφασίζει και για το κόστος των προαναφερόμενων υπηρεσιών του ΦοΔΣΑ προς τους Δήμους.
Με τη λειτουργία του ΦοΔΣΑ Α.Ε. οι Δήμοι εκχωρούν τις αρμοδιότητές τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ  εκχωρούν και τη δυνατότητα να κάνουν πολιτική για τα δημοτικά τέλη. Ένα μεγάλο τμήμα των δημοτικών τελών θα αποφασίζονται από το διοικητικό συμβούλιο του ΦοΔΣΑ αφού η καθαριότητα είναι μια ανταποδοτική λειτουργία, δηλαδή όσα δαπανώνται πρέπει να εισπράττονται άμεσα και στο ακέραιο από τους δημότες.
Με βάση τα νέα έργα που έχουν εγκριθεί και όσα εξαγγέλλονται στη Στερεά σχεδιάζονται:
    3 εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων (ΜΕΑ) σε Θήβα, Χαλκίδα, Λαμία
    Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμάτων σε Ευρυτανία, Φωκίδα, Εύβοια, Φθιώτιδα (Δ. Λοκρών)
    Μονάδες κομποστοποίησης σε Δήμους (Δελφών, Λοκρών, Καρύστου)
    ΧΥΤΑ (επέκταση Λαμίας – Χαλκίδας – ΧΥΤΥ)

Εμείς θεωρούμε ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι βαθιά πολιτικό και η μοναδική λύση υπέρ των συμφερόντων των κατοίκων της Στερεάς Ελλάδας αποτελεί ένα αποκλειστικά δημόσιο και αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, μακριά από τα κέρδη των εργολάβων, το οποίο θα περιλαμβάνει: Πολιτική πρόληψης και μείωσης της παραγωγής και του όγκου των απορριμμάτων, Διαλογή στην πηγή, Ανακύκλωση, Επαναχρησιμοποίηση υλικών και συσκευασιών, Κομποστοποίηση, Κατάργηση των χωματερών ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ και αντικατάστασή τους από ΧΥΤΥ που να είναι συνδεδεμένοι με εργοστάσιο επεξεργασίας με τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον, σε αντίθεση με τα φαραωνικά και πανάκριβα εργοστάσια καύσης, που είναι πολιτική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμφέρον του ντόπιου κεφαλαίου.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

Τι ενέργειες προτίθεται  να κάνει για να διαφυλάξει το δημόσιο χαρακτήρα της συγκομιδής, της μεταφοράς και της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας;

Για την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
        Βασίλης Ζούμπος

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014
2η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη

Απλήρωτοι εργαζόμενοι καθηγητές του θεατρικού εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης

Οι καθηγητές του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης που έχει έδρα τη Λαμία έλαβαν τον τελευταίο τους μισθό τον Δεκέμβρη του 2013. Κατόπιν ενώ εργαστήκανε για όλη την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι και τον Ιούνιο του ιδίου έτους, δεν έλαβαν ποτέ τις αμοιβές τους και παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι.
Επιπροσθέτως, το Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης δεν έχει ακόμα προσλάβει καθηγητές και δεν έχει ξεκινήσει τα μαθήματά του για την τρέχουσα σεζόν 2014-2015, και είμαστε ήδη στα μέσα του Δεκέμβρη. Υπάρχει δε ο κίνδυνος να χαθεί η χρονιά, ενώ πολλοί πολίτες έχουν εγγραφεί ως μαθητές και με τα δίδακτρα που θα πλήρωναν, θα έφερναν έσοδα στον οργανισμό του ΔΗΠΕΘΕ.
Τα δύο αυτά γεγονότα έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της πολιτιστικής παραγωγής και γνώσης στην πόλη της Λαμίας. Οι εν λόγω καθηγητές έχουν τα τελευταία 4-5 χρόνια καταφέρει με τη δουλειά τους να καταστήσουν το θεατρικό εργαστήρι και την ερασιτεχνική σκηνή του μία από τις καλύτερες σε όλο το πανελλήνιο.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει το ΔΗΠΕΘΕ με ποσό ύψους πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000,00€) μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, όπως αναγράφεται στο άρθρο 6 της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, που έχει υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Λαμιέων και του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, για το έργο «Πολιτιστικές Εκδηλώσεις ευρείας απήχησης» που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Π.Δ.Ε και συγκεκριμένα των ΚΑΠ Π.Ε. Φθιώτιδας ΚΑΕ 9779.

Δεδομένων όλων των παραπάνω ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

1.    Έχει δοθεί το σύνολο αυτών των χρημάτων στο ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης;

2.  Τι ενέργειες προτίθεστε να κάνετε για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους οι καθηγητές του θεατρικού εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και να επαναπροσληφθούν, ώστε να επανεκκινήσει η λειτουργία του εργαστηρίου για την τρέχουσα σεζόν;



Για την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
        Βασίλης Ζούμπος






ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014
3η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη
Απαγόρευση άσκησης πλανόδιου εμπορίου σε δήμους άνω των τριών χιλιάδων κατοίκων


Πρόσφατα ψηφίστηκε ο Νόμος 4264/2014, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου σε παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, σε Δήμους άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, και δεν επιτρέπεται η έκδοση νέων αδειών πλανόδιου εμπορίου σε νέους παραγωγούς.

Με τον τρόπο αυτό οι νέοι παραγωγοί στερούνται το δικαίωμα να διαθέτουν οι ίδιοι νόμιμα τα προϊόντα τους και υποχρεώνονται να τα διαθέσουν αποκλειστικά στους χονδρεμπόρους και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Επίσης, αφαιρείται από το λαό το δικαίωμα απευθείας προμήθειας τοπικών και κατ’ επέκταση φρέσκων ποιοτικών προϊόντων από ντόπιους παραγωγούς. Επιπροσθέτως, οι παραγωγοί και οι καταναλωτές οδηγούνται στην αγκαλιά των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων σούπερ-μάρκετ.

Παράλληλα, με τον νέο αυτό Νόμο τίθεται τέλος στη λειτουργία του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες», το οποίο πανελλαδικά στήριξε την πρωτογενή παραγωγή και την κατά τόπους ντόπια οικονομία και ανέδειξε και καταπολέμησε το τεράστιο πρόβλημα της αισχροκέρδειας των μεσαζόντων σε βάρος του λαού.

Η απευθείας διάθεση προϊόντων από παραγωγούς παρείχε φθηνά και ποιοτικά τοπικά παραγόμενα τρόφιμα, ανακουφίζοντας το εισόδημα χιλιάδων λαϊκών οικογενειών.

Δεδομένων όλων των παραπάνω ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

Τι ενέργειες προτίθεστε να κάνετε για να στηριχθούν οι παραγωγοί της Στερεάς Ελλάδας και κατ’ επέκταση η τοπική οικονομία, και να τους δοθεί το δικαίωμα απευθείας πώλησης των προϊόντων που παράγουν;



Για την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
        Βασίλης Ζούμπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ