Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Δεν είναι το μόνο άγνωστο, το ρήγμα του Αμαρουσίου



Κι όμως δεν είναι το μόνο άγνωστο ρήγμα, αυτό του Αμαρουσίου που έδωσε την Παρασκευή το πρωί τη σεισμική δόνηση των 3,3 ρίχτερ.
Με μια σεισμική δόνηση 3,3 Ρίχτερ ξύπνησαν την Παρασκευή το πρωί οι Αθηναίοι. Την πρωινή τρομάρα ωστόσο ακολούθησε η... έκπληξη καθώς οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ο σεισμός έγινε τόσο αισθητός όχι μόνο γιατί ήταν επιφανειακός με χαμηλό εστιακό βάθος... αλλά γιατί το επίκεντρό του βρίσκονταν στο Μαρούσι, κάπου ανάμεσα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τα εμπορικά κέντρα της περιοχής.

Κι έτσι, μπορεί από την Παρασκευή να προστέθηκε ένα ακόμα ρήγμα σ' αυτά της λίστας των κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής, δεν είναι όμως το μόνο άγνωστο.
Το «δίκτυο» των ρηγμάτων του Λεκανοπεδίου

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, από το παρελθόν έχει επισημανθεί η ύπαρξη τουλάχιστον 30 ρηγμάτων στην Αττική, τα οποία συνθέτουν ένα «δίκτυο» που απλώνεται κάτω από διάφορες γειτονιές της Αθήνας, όπως το Αιγάλεω, την Κυψέλη, τη Λυκόβρυση, την Κηφισιά, τις Αχαρνές, τα Λιόσια, τον Πειραιά.

Τα αθηναϊκά ρήγματα στην ουσία αποτελούν προεκτάσεις ευρύτερων ρηγμάτων, όπως αυτού από τη βόρεια Πεντέλη που φτάνει στην Κηφισιά, εκείνου του Μενιδίου που πιάνει Λυκόβρυση και Μεταμόρφωση ή του ρήγματος που ξεκινά από την Κακιά Σκάλα και καταλήγει στην Πετρούπολη και το Αιγάλεω.

Οι σεισμολόγοι έχουν καταγράψει σεισμικές δονήσεις – που ωστόσο δεν έχουν ξεπεράσει τα 3,4 Ρίχτερ – σε αρκετές πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, όπως το Γαλάτσι, ο Πειραιάς, η Κυψέλη, το Παγκράτι και το τώρα το Μαρούσι. Σύμφωνα με τις μελέτες τους μάλιστα, απ αυτά τα ρήγματα δεν αποκλείεται να προκληθούν σεισμοί μεγέθους έως και 6 Ρίχτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ