Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Γιάννης Σταθάς: Θέμα τιμής η εκτέλεση της απόφασης για το Δίστομο


Το 1997 εξεδόθη η απόφαση 137/97 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, η οποία δικαίωσε τους ενάγοντες Διστομίτες για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από γερμανικά στρατεύματα κατοχής, την Γκεστάπο και τα SS Λιβαδειάς, στο μαρτυρικό Δίστομο στις 10 Ιουνίου 1944, επιδικάζοντας αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων.

 Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την απόφαση 11/2000 η οποία υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, επικύρωσε και κατέστησε οριστική και αμετάκλητη την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, αφού δέχθηκε, όπως και το Πρωτοδικείο, ότι η κρατική ετεροδικία κάμπτεται σε περιπτώσεις όπου το κράτος έχει τελέσει εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία συνιστούν παραβιάσεις κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου αναγκαστικού χαρακτήρα.
 Παρά ταύτα, η εκτέλεση της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, καθώς κανένας Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έδωσε ποτέ την άδεια που απαιτείται εκ του νόμου όπως ορίζει το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σύμφωνα με το οποίο «Αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού δημοσίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Δικαιοσύνης».
 Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε δεσμευθεί ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης της αριστεράς θα παράσχει την κατ’ άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας άδεια, προκειμένου να εκτελεστεί η οριστική και αμετάκλητη απόφαση για το Δίστομο, όπως ακριβώς άλλωστε έχει δεσμευθεί και ο ίδιος ο σύντροφος Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 10 Ιουνίου 2013, στην 69η επέτειο μνήμης της σφαγής του Διστόμου.
 Επίσης, και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, κατά την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός του, που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο του Διστόμου, δεσμεύθηκε ότι θα παλέψει ώστε να εκτελεστεί η απόφαση των αποζημιώσεων για τα θύματα της σφαγής του Διστόμου.
 Ως Διστομίτης και βουλευτής Βοιωτίας ΣΥΡΙΖΑ έχω δεσμευθεί κι εγώ ηθικά ότι η οριστική και αμετάκλητη απόφαση για το Δίστομο θα «υπογραφεί» από τον Υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και θα εκτελεστεί κατά του Γερμανικού Δημοσίου. Αυτός ήταν άλλωστε και ο κύριος λόγος που με έπεισε ο Μανώλης Γλέζος να κατέβω με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 ως υποψήφιος βουλευτής Βοιωτίας.
 Με τη παρούσα επιστολή θέλω να σας επισημάνω ότι είναι θέμα τιμής να εκτελεστεί η απόφαση για το Δίστομο, καθώς με την εκτέλεσή της περνά και το εξής μήνυμα: Όσοι έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όσα χρόνια κι αν περάσουν θα τιμωρηθούν, και, στη σημερινή εποχή, το συγκεκριμένο μήνυμα είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, δεδομένης της έξαρσης του ναζισμού στην Ευρώπη.
 Με συντροφικούς χαιρετισμούς,
 Ιωάννης Σταθάς
Βουλευτής Βοιωτίας - ΣΥΡΙΖΑ
Δίστομο, 6 Φεβρουαρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ