Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Ψηφίσματα γενικής συνέλευσης Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς

Στο ετήσιο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη  31 Μαρτίου 2015  στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, οι εκλεγμένοι Αντιπρόσωποι  αποφάσισαν ομόφωνα τα παρακάτω ψηφίσματα.
                                        
1o ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Γενική Συνέλευση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λιβαδειάς καταδικάζει την λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου  και στηρίζει με την συμμετοχή της την απεργιακή κινητοποίηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς, την Κυριακή 5 Απρίλη, στον πεζόδρομο , στις 11 το πρωί.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω δημιουργία τεράστιων εμπορικών καταστημάτων και ενίσχυση εμπορικών μονοπωλίων, τον πλήρη αφανισμό των αυτοαπασχολούμενων και μικρών καταστημάτων, την περαιτέρω έκρηξη της ανεργίας, θα οδηγήσει στην απόλυτη εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική ζωή, στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση. 

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας δεν θα αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων ούτε των αυτοαπασχολούμενων, δεν θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, (πείρα υπάρχει από τους χιλιάδες άνεργους στον κλάδο του εμπορίου, των χιλιάδων εργαζόμενων με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ωρομίσθιους).

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας δεν θα τονώσει την «αγοραστική κίνηση» και δεν θα εξυπηρετήσει τους «καταναλωτές» που είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι, που μας τσακίζουν με τη μείωση των μισθών, την φοροληστεία και τα χαράτσια.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας θα αποτελέσει συντριπτικό χτύπημα για τις γυναίκες που αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα. Οι καπιταλιστές στην επιδίωξή τους για αύξηση των κερδών τους, ορθώνουν ένα ακόμα εμπόδιο στη γυναικεία χειραφέτηση, στο ιερό δικαίωμα της μητρότητας και στο θεσμό της οικογένειας, αποδεικνύοντας τον απάνθρωπο χαρακτήρα του συστήματός τους.

Οι μόνοι που πάντα βγαίνουν κερδισμένοι από τέτοιου είδους ρυθμίσεις είναι τα μονοπώλια, τα πολυκαταστήματα κι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Η πάλη μας ενάντια  στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ακόμα μια βάση για κοινή δράση του λαού ενάντια στα μονοπώλια.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ
ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
                               
                                         2ο     ΨΗΦΙΣΜΑ


Οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ, των Τσιμέντων Χαλκίδας, η ΕΡΤ3, οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών, σωματεία, συνδικαλιστικές κινήσεις, πρωτοβουλίες, συλλογικότητες, κινήματα έχουν αποφασίσει να ανοίξουν στις 3-6 Απρίλη ένα νέο γύρο κινητοποιήσεων για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους που αφορούν ολόκληρη την εργατική τάξη.

Στηρίζουμε τα αιτήματά τους:

•    Να επαναλειτουργήσει άμεσα και πλήρως το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ κάτω από τον έλεγχο των εργατών, να ανακοπούν όλες οι δικαστικές απαιτήσεις που οδηγούν στο ξεπούλημα ολόκληρου του εργοστασίου.
•    Να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ στο αυτοδιαχειριστικό μοντέλο που προτείνουν οι εργαζόμενοι γιατί κανείς δεν θέλει ξανά ένα πολιτικό μαγαζί της εκάστοτε κυβερνητικής προπαγάνδας αλλά μια δημόσια τηλεόραση ανοικτή στη κοινωνία.
•    Να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις και να επαναλειτουργήσει άμεσα το τσιμεντάδικο στη Χαλκίδα, γιατί η πολυεθνική εταιρεία παρά τις δικαστικές αποφάσεις για επαναπρόσληψη των εργαζομένων, αρνείται το άνοιγμα του εργοστασίου.
•    Να επαναπροσληφθούν τώρα όλοι οι απολυμένοι, διαθέσιμοι στο δημόσιο, να καταργηθούν όλες οι εργολαβικές σχέσεις εργασίας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Καλούμε κάθε αγωνιστή να στηρίξει, να ενισχύσει και να συμμετάσχει στην πανελλαδική καμπάνια που ξεκινά από Θεσσαλονίκη και καταλήγει Αθήνα με ενδιάμεσους σταθμούς σε Λάρισα, Βόλο, Άσπρα Σπίτια, Χαλκίδα. Έναν αγώνα ενάντια στην ανεργία, τη φτώχια και τη κοινωνική καταστροφή, για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας που απαιτεί την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων χωρίς καθυστερήσεις, περιστροφές και υποσχέσεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ