Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

“Όχι” από το Eurogroup

Πρωτοφανές αυτό που γίνεται στο Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έβγαλαν από τη συνεδρίαση τον Γιάνη Βαρουφάκη και συνεχίζουν μόνοι τους για το PLAN B.  Αυτή την ώρα ο Γιάνης Βαρουφάκης συνομιλεί με ΕΚΤ και η Λαγκάρντ με Σόιμπλε.

Στην πιο δραματική συνεδρίασή του για το μέλλον της Ελλάδας οδηγείται το Εurogroup. O υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πίεζε προκειμένου να λάβει τη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, ώστε να ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Πληροφορίες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης πάντως τόνιζαν νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου ότι το Eurogroup απέρριψε το αίτημα της Aθήνας.
Οι πρώτες αντιδράσεις είναι αρνητικές. Τόσο από τα διεθνή ΜΜΕ όσο και από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η εισήγηση του euroworking group, άλλωστε, ήταν να μη γίνει δεκτό το αίτημα για παράταση του προγράμματος, ενώ οι θεσμοί αποσύρουν την πρόταση με το «πακέτο» μέτρων.

Τι ζητεί ο Βαρουφάκης

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, φέρεται να έχει δηλώσει στο Reuters ότι θα ζητήσει από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να δοθεί παράταση «λίγων εβδομάδων» για να διευκολυνθεί το δημοψήφισμα, σύμφωνα με αναφορές ξένων μέσων.

Ο Έλληνας υπουργός φέρεται να έχει εκφράσει την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να φτάσει σε γρήγορη συμφωνία με τους πιστωτές στο πνεύμα των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Φέρεται επίσης να δήλωσε ότι η πληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 30 Ιουνίου εξαρτάται από την ευελιξία των πιστωτών.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, φέρεται να έχει ζητήσει την επιστροφή των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ σε ελληνικά ομόλογα για να πληρωθεί την Τρίτη το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ