Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Απολογισμός για την Κωπαίδα

Συμμετοχικός Απολογισμός Πεπραγμένων Διαχείρισης Κωπαίδας από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας , Κώστα Μπακογιάννη και την Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Βοιωτίας,Φανή Παπαθωμά


Με  διαβούλευση, συνεργασία και συζήτηση πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός των  πεπραγμένων της πρώτης χρονιάς διαχείρισης άρδευσης , από την κατάργηση του Οργανισμού Κωπαίδας και την αναγκαστική δια νόμου , παρά τις δικές μας ενστάσεις , μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας  Κώστας  Μπακογιάννης , συνεπής στις δεσμεύσεις του για συμμετοχική, συνλειτουργία όλων των εμπλεκόμενων φορέων Α/θμιας ,  Β/θμιας Αυτοδιοίκησης, των εκπροσώπων των αγροτών αλλά και με τους ίδιους του σ αγρότες , συνεχίζει μέσα από συναινέσεις και συνθέσεις τη μεγάλη προσπάθεια.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π. Ε. Βοιωτίας με μεγάλη συμμετοχή ο Περιφερειάρχης  Στερεάς Ελλάδας και η Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Βοιωτιας , Φανή Παπαθωμά , παρουσίασαν αναλυτικά τα πεπραγμένα , τόσο σε επίπεδο έργων συντήρησης των υποδομών του Κωπαϊδικού πεδίου , όσο και σε επίπεδο διαχείρισης άρδευσης της Κωπαίδας.
Το σημαντικότερο  όλων είναι   ότι κατέγραψε με σαφήνεια την επόμενη μέρα , το όραμα και τους στόχους των επόμενων χρόνων.
 Για πρώτη φορά έγινε μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσπάθεια , μέσα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις ,  με αποκορύφωμα την χθεσινή απολογιστική διαδικασία , ως μέσον έκφρασης και δημοκρατικής συμμετοχικής οργάνωσης του δύσκολου εγχειρήματος.
Από τους πενιχρούς ίδιους πόρους η Π. Ε. Βοιωτίας χρηματοδότησε με 1.250.000€ τη συντήρηση των υποδομών της Κωπαίδας  (αγροτική οδοποιία, καθαρισμός αρδευτικών καναλιών και αυλακών , αποκατάσταση και θέση λειτουργίας των κατεστραμμένων αντλιοστασίων ) αλλά και διαχείριση , αυτή κάθε αυτή ,της άρδευσης. Χαρακτηριστικά τονίστηκε ότι για πρώτη φορά η ΔΕΗ κίνησης αντλιοστασίων είναι  ήδη εξοφλημένη και όλα τα αντλιοστάσια είναι σε πλήρη ετοιμότητα για χρήση, όποτε και εάν χρειαστεί, να τεθούν σε λειτουργία , είτε για την αντιπλημμυρική προστασία , είτε για την άρδευση την επόμενη περίοδο.
Παράλληλα τονίστηκε η αναγκαιότητα της παράτασης  πληρωμής των αρδευτικών τελών από τους καλλιεργητές , για να συνεχιστεί απρόσκοπτα αυτή η προσπάθεια αναβάθμισης της άρδευσης της Κωπαίδας. Έγινε αμέσως δεκτό το αίτημα των αγροτών για δίμηνη παράταση της λήξης προθεσμίας πληρωμής των λογαριασμών άρδευσης και ορίστηκε  νέα προθεσμία την 28-02-2016, ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες  να πληρώσουν τα αρδευτικά τέλη , μιας και υπάρχει μια καθυστέρηση στην εκταμίευση των ενισχύσεων στους αγρότες.
Κατεγράφησαν οι προτάσεις τόσο των Δημάρχων όσο και των αγροτών που συμμετείχαν, για βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών άρδευσης και επίλυσης των προβλημάτων που καταγράφονται στην καθημερινή λειτουργία της Κωπαίδας.
Τέλος τονίστηκε η βούληση εκ μέρους του Περιφερειάρχη για άμεσο σχεδιασμό και διεκδίκηση από το αγροτικό ΕΣΠΑ της χρηματοδότησης των αναγκαίων έργων εκσυγχρονισμού του Κωπαϊδικού πεδίου.
Κλείνοντας την διαδικασία , ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης  δεσμεύτηκαν εκ νέου για συνέχιση των πρωτόγνωρων αυτών συμμετοχικών διαδικασιών σχεδιασμού και υλοποίησης των αναγκαίων παρεμβάσεων ,στον εκσυγχρονισμό της Κωπαίδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ