Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

36χρονος αγρότης από τον Υψηλάντη άφησε την τράπεζα για να εξελίξει τις καλλιέργειες του πατέρα του

Αγρότης από ένα μικρό χωριό, τον Υψηλάντη, χτισμένο στις πλαγιές του Ελικώνα Βοιωτίας, ο Κωνσταντίνος Παναγιώτου καλλιεργεί περίπου 540 στρέμματα 9 διαφορετικών καλλιεργειών, ενώ συνολικά διαχειρίζεται 1.000 στρέμματα στην περιοχή, μερικά της μητέρας του, αλλά και άλλων παραγωγών, που τον εμπιστεύονται. Καλλιεργεί βαμβάκι, μηδική, σιτηρά, αχλάδι αλλά και ελαιοποιήσιμες ελιές, ενώ φέτος φύτεψε και τριτικάλε, από το οποίο δίνει σπόρο για ενσίρωμα.

Την απόφαση της αγροτικής ενασχόλησης την πήρε από πολύ νωρίς. Ήθελε να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση και τις εκτάσεις του πατέρα του, να τις εξελίξει, χωρίς σε αυτό να τον εμποδίσουν οι σπουδές. Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στο αντικείμενο της Εμπορίας και Διαφήμισης και πραγματοποιώντας μεταπτυχιακές σπουδές στο Τραπεζικό Μάρκετινγκ, η αγάπη του για τις καλλιέργειες και τον τόπο του, τον οδήγησε να αφήσει τη δουλειά που είχε στην τράπεζα για να γυρίσει πίσω και να αναλάβει τις εκτάσεις της οικογένειας. «Τα αγροτικά ήταν αυτοσκοπός. Δούλευα στην Εμπορική Τράπεζα, στο τμήμα προϊόντων και μάρκετινγκ. Τότε στην τράπεζα είχα πολύ καλή πρόταση, αλλά δεν την ακολούθησα», εξιστορεί ο ίδιος χωρίς να το μετανιώνει.

«Όταν έγινε η συμφωνία της Εμπορικής με την Credit Agricole, είχε έρθει ένας Γάλλος απεσταλμένος να αναλάβει το δικό μας τμήμα και μου έκανε γραπτή πρόταση, να πάω για μεταπτυχιακό στην Γαλλία ή την Αγγλία όταν θα άνοιγε το πρόγραμμα, για να αναλάμβανα μετά διοικητική θέση στην τράπεζα. Δεν το ήθελα. Αν θα έφευγα έξω δεν θα ξαναγυρνούσα στην Ελλάδα κι επίσης όταν έχεις κάνει επενδύσεις εδώ και έχει χρεωθεί και ο πατέρας σου για να τα καταφέρει, δεν μπορούσες να του πεις “Γειά φεύγω”», αφηγείται ο Κωνσταντίνος.
Αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία και νέες τεχνολογίες

Έτσι, το 2009, μπήκε σε πρόγραμμα νέων γεωργών με καλλιέργειες αχλαδιών και βαμβακιού. Ξεκίνησε με 90 στρέμματα για να φτάσει πέρυσι τα 500 και φέτος τα 540. «Ήμαστε η πιο αδικημένη σειρά νέων αγροτών, μας έκοψαν από το πριμ πρώτης εγκατάστασης τα μισά λεφτά» δήλωσε, σχολιάζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο ξεκίνημά του. Έκτοτε, ο Κωνσταντίνος Παναγιώτου αξιοποίησε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο βελτίωσης, μπήκε σε πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας για την καλλιέργεια μηδικής, επένδυσε σε τεχνολογία και σύγχρονο εξοπλισμό παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ενώ ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε δεύτερο σχέδιο βελτίωσης, με το οποίο θα εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του net metering.

    «Ή παπάς-παπάς ή ζευγάς-ζευγάς. Δεν μπορείς να είσαι λίγο από όλα»

Με το πρώτο σχέδιο βελτίωσης έφτιαξε καινούργια αποθήκη, πήρε τρακτέρ και παρελκόμενα που αφορούν κυρίως τη μηδική. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, έφτιαξε το δικό του αντλιοστάσιο με σύστημα παρακολούθησης, το οποίο διαχειρίζεται μέσω προγράμματος από το κινητό του τηλέφωνο, ενώ χρησιμοποίησε και ένα πρόγραμμα εξηλεκτρισμού, το οποίο τον διευκόλυνε στον περιορισμό των δαπανών για ηλεκτροδότηση. «Το πρόγραμμα που έκανα αποδίδει», δήλωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Έχω βάλει καινούργια συστήματα πάνω στο αντλιοστάσιο, στο μοτέρ, με ινβέρτερ, όπου το ρυθμίζω εγώ πια πόσο θέλω να δουλέψει, τι πίεση θέλω να έχει κ.λπ.». Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος έχει εγκαταστήσει και τον δικό του μετεωρολογικό σταθμό, που του επιτρέπει να έχει τις δικές του προβλέψεις για την περιοχή του. «Όλα αυτά, αν αξιοποιηθούν σωστά κι αν γνωρίζεις τι μηχανήματα διαλέγεις να πάρεις, τότε αποδίδουν», τονίζει.
Τα εμπόδια και οι συμβουλές στους νέους που επιθυμούν να γίνουν αγρότες

Ο Κωνσταντίνος, παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών, λατρεύει τη ζωή στην ύπαιθρο. «Η ζωή εδώ είναι πολύ καλύτερη», δηλώνει. «Η κύρια δυσκολία του αγρότη στα μικρά χωριά σαν τα δικά μας, είναι ότι δεν είναι εύκολο να έρθει κάποια κοπέλα εδώ για να παντρευτεί, και πολλοί από εμάς δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια. Ευτυχώς, εγώ τα κατάφερα, η γυναίκα μου το ήθελε και επέστρεψα εδώ».

Στα προβλήματα που αντιμετώπισε στην πορεία της αγροτικής του ενασχόλησης, εκτός από τις ελληνικές παθογένειες, τα μεγάλα κόστη, τη βαριά φορολογία και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή και την πληρωμή των προγραμμάτων, ανέφερε και την ελληνική νοοτροπία. «Ή παππάς-παππάς ή ζευγάς-ζευγάς», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Όχι λίγο δημόσιος υπάλληλος, λίγο το ένα, λίγο το άλλο και μετά να πηγαίνεις στο καφενείο και να λες είμαι αγρότης και να μην έχεις κάνει επένδυση τα τελευταία 15-20 χρόνια. Να έχεις δηλαδή πάρει το τελευταίο μηχάνημα με δραχμές! Αυτός δεν μπορεί να μου πει τίποτα», σχολίασε, για να τονίσει ότι «η αγροτική ενασχόληση είναι κάτι που απαιτεί την προσοχή σου, αλλά και κάτι που πρέπει να προσπαθήσεις να εξελίξεις για να αποδώσει».

«Δεν θέλω να απογοητεύσω τους νέους που επιδιώκουν να μπουν στον χώρο, είναι όμως κάτι που πρέπει να προϋπάρχει στην οικογένεια, κατά κάποιο τρόπο, για να μπορέσεις να το στηρίξεις. Πρέπει να είναι κανείς διάδοχος κατάστασης, διότι και τις εκτάσεις να έχει, αν δεν έχει τον μηχανολογικό εξοπλισμό, τα κόστη είναι υπερβολικά μεγάλα για να μπορέσει κανείς να ανταπεξέλθει στο ξεκίνημά του», επεσήμανε.
Προώθηση των προϊόντων

Αξιοποιώντας τις γνώσεις του στο μάρκετινγκ, ο Κωνσταντίνος συμβουλεύει ότι αυτό που δίνει το πλεονέκτημα στον παραγωγό είναι να χτίσει μακροχρόνιες συνεργασίες. «Κάποιος που έχει πάρει από εσένα και ποσότητα μεγαλύτερη και σε προτιμά επί σειρά ετών, σε γνωρίζει διαφορετικά, κι εσύ το ίδιο. Όταν έχεις μία ανάγκη ή όταν είναι μία λιγότερο ποιοτική χρονιά, εκεί μπορεί να στηρίξει, να πάρει και το λίγο πιο δεύτερο ποιοτικά προϊόν, να δώσει κάποια λεφτά μπροστά ή να σου δώσει μία επιταγή πιο πίσω», εξήγησε.
ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ