Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

ΚΟ ΘΗΒΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ :«Νέα σχολική χρονιά με τα ίδια απαράδεκτα προβλήματα»

Κ.Ο. ΘΗΒΑΣ

 ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

          Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε αμέσως μετά τις τυμπανοκρουσίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περί «τέλους των μνημονίων», «της επιστροφής στην κανονικότητα» και «της δίκαιης ανάπτυξης».

            Μια απλή ματιά στην κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές μονάδες πανελλαδικά αλλά και στη Θήβα, αποδεικνύει ποια θα είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

            Σε όλη την κλίμακα της εκπαίδευσης ενισχύεται το στοίβαγμα των μαθητών σε απαράδεκτα πολυμελή τμήματα, που καθιστούν πρακτικά αδύνατη την ουσιαστική μόρφωση των παιδιών.

Τα Γενικά Λύκεια της Θήβας λειτουργούν με τμήματα 30 μαθητών, ενώ οι μαθητές της Β’ και της Γ’ Λυκείου είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τα μαθήματα στα οποία θα κληθούν να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις στοιβαγμένοι σε τμήματα των 28 ατόμων.
Όσο για τα Δημοτικά, πολλά λειτουργούν με αυξημένο αριθμό μαθητών που φτάνει στη Θήβα έως και τους 22 μικρούς μαθητές στην Α’ δημοτικού.

Παρά τη συμπίεση του αριθμού των τμημάτων, τα κενά εξακολουθούν να είναι πάρα πολλά. Ακόμα και μετά τη β’ φάση των προσλήψεων αναπληρωτών, σε πολλά σχολεία δεν συμπληρώνονται οι ώρες διδασκαλίας με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα. Στη Βοιωτία σύμφωνα με τρέχοντα στοιχεία, παραμένουν κενές 284 ώρες φιλολογικών μαθημάτων και άλλες 126 ώρες μαθηματικών ανά εβδομάδα.

Παραμένει βέβαια η απαράδεκτη κατάσταση χιλιάδων αναπληρωτών οι οποίοι κάθε χρόνο τριγυρνάνε την Ελλάδα με μία βαλίτσα στο χέρι.

Όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές, στη Θήβα δεν έχει κατασκευαστεί ούτε ένα καινούριο σχολικό κτήριο για περισσότερα από δέκα χρόνια. Ειδικά στο ΕΠΑΛ, το 1ο Δημοτικό και το συγκρότημα του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου, η κατάσταση είναι κυριολεκτικά εκρηκτική και θέτει σε κίνδυνο μαθητές και εκπαιδευτικούς λόγω της μεγάλης παλαιότητας και της ανεπαρκούς συντήρησης.

Αντίστοιχα, πολλά Νηπιαγωγεία της Θήβας στεγάζονται σε μισθωμένα και ακατάλληλα κτήρια, ενώ μόλις πέρυσι είχαμε το κλείσιμο ενός Νηπιαγωγείου λόγω αδυναμίας εξεύρεσης κτηρίου και το μοίρασμα των νηπίων σε δύο άλλα.

Οι τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υποδομές δεν είναι ούτε τυχαίες ούτε πρόσκαιρες. Συνδέονται με την κοινή στρατηγική που μοιράζονται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Κοινός στόχος τους είναι το σχολείο των πολλών ταχυτήτων, το σχολείο όπου ο γονιός θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, το σχολείο που δε θα μορφώνει πολύπλευρα όλα τα παιδιά αλλά θα προσφέρει «δεξιότητες» και σκόρπιες πληροφορίες. Έτσι ώστε η μεγάλη πλειοψηφία των αποφοίτων να αποτελεί μία μάζα φτηνού κι ευέλικτου εργατικού δυναμικού.

Ήδη, με τα νέα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας, το Γενικό Λύκειο μετατρέπεται σε ακόμη πιο σκληρό εξεταστικό κέντρο, όπου η όποια γενική παιδεία υπήρχε έως τώρα σταματά στην Α’ Λυκείου. Όσο για τα ΕΠΑΛ, αυτά εξελίσσονται ταχύτατα μέσω του θεσμού της μαθητείας σε αποθήκες ανήλικων εργατών χωρίς δικαιώματα.
Κανένας συμβιβασμός με την "κανονικότητά" τους!

Οι ανάγκες μας δεν χωρούν στην πολιτική τους. Διεκδικούμε:
Υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης και ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει ούτε ένα ευρώ ο εργαζόμενος γονέας από την τσέπη του σε φροντιστήρια - αναλώσιμα κ.ά. Γενναία χρηματοδότηση όλων των Σχολικών Επιτροπών!
Μόνιμη και σταθερή εργασία, άμεση μονιμοποίηση των 25.000 αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση. Για να υπάρχει εκπαιδευτικός σε κάθε γωνιά της χώρας μας, με 20 μαθητές στην τάξη και σταθερούς, ανθρώπινους όρους εργασίας. Να διασφαλιστεί η αναλογία μίας νηπιαγωγού ανά 15 νήπια και ενός δασκάλου ανά 15 μαθητές των δύο πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην Εκπαίδευση, μεταξύ των οποίων και των καθαριστριών.
Σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια, αναγκαίες υποδομές, όπως σχολικά εργαστήρια, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια κ.ά. Άμεσα μέτρα αντιπυρικής - αντιπλημμυρικής - αντισεισμικής θωράκισης!
Κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα!

            Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις γονιών, καθηγητών και μαθητών ενάντια στις συμπιέσεις τμημάτων και για άλλα δίκαια αιτήματά τους.

            Τους καλούμε να μην έχουν καμιά εμπιστοσύνη στους παράγοντες της κυβέρνησης και των κομμάτων που μαζί ψηφίζουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Οι καλύτερες μέρες θα έρθουν μόνο μέσα από τη δική μας δράση και συμμετοχή στους αγώνες, με συσπείρωση στους Συλλόγους Γονέων, τα σωματεία των εκαπαιδευτικών, τα μαθητικά συμβούλια, σε κοινή δράση και συμμαχία με τους άλλους εργαζόμενους και το εργατικό κίνημα.

            Με ένα κίνημα μαζικό, διεκδικητικό, που δεν παζαρεύει το πόσα θα χάσουμε. Που δεν θα συμβιβάζεται με τις αιτίες που γεννούν την αντιλαϊκή πολιτική. Θα παλεύει για την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Για ένα σχολείο που θα μορφώνει, δε θα εξοντώνει.

1 σχόλιο:

  1. Θα ικανοποιησετε εσείς τις σύγχρονες ανάγκες;απο πότε εκσυγχρονιστές εσεις;πλάκα μας κάνετε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ