Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Εθελοντικός υποβρύχιος καθαρισμός στο Πευκί Ευβοίας, στις 15.05.2011

Το τμήμα περιβαλλοντικών δράσεων της ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ, στα πλαίσια του προγράμματος εθελοντικών δράσεων 2011 «Φωνή Βυθού», ολοκλήρωσε την...
προσπάθεια υποβρυχίου καθαρισμού στο Πευκί Ευβοίας, την Κυριακή 15 Μαΐου 2011.

Οι εθελοντές εργάστηκαν σκληρά κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες καθώς η σύσταση του βυθού περιόριζε την ορατότητα τους μόνο σε λίγα εκατοστά του μέτρου και μπόρεσαν να αφαιρέσουν από τον βυθό, τεράστια ποσότητα ιδιαίτερα επιβαρυντικών και καταστροφικών για το θαλάσσιο οικοσύστημα ρύπων.

Με βάση την εκτίμηση που πραγματοποιήθηκε από τους επικεφαλείς των ομάδων υποβρύχιας εργασίας, οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν κυρίων στην απομάκρυνση των αλιευτικών εργαλείων που κάλυπταν ένα πολύ μεγάλο μέρος του βυθού, τα οποία απέκλειαν κάθε πιθανότητα ανάπτυξης ζωής σε αυτόν. Με τις συντονισμένες προσπάθειες των αυτοδυτών της οργάνωσης, των εθελοντών της περιοχής και των οχημάτων του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, έγινε δυνατή η ανέλκυση αλιευτικών διχτυών μεγάλου μήκους και βάρους, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούσαν στο οικοσύστημα.

Παράλληλα, συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες πλαστικών κάθε μορφής, αντικειμένων μεγάλου όγκου, μπαταριών, συσκευασιών αναψυκτικών, δοχείων καυσίμων και λιπαντικών, ελαστικών, μετάλλων, αλλά και αντικειμένων που εντοπίστηκαν και άφησαν έκπληκτους τους εθελοντές και τους παρευρισκόμενους. Ανάμεσα σε αυτά, ανελκύστηκαν από οικιακά σκεύη και εξοπλισμό κάθε είδους μέχρι είδη ενδυμασίας και υπόδησης.Η «Φωνή Βυθού», έγινε ουσιαστικά «Κραυγή βυθού» και το μήνυμα που έφεραν οι εθελοντές στην επιφάνεια ήταν απολύτως ξεκάθαρο.

Η ανάγκη για ευαισθητοποίηση και προστασία των θαλασσών μας, είναι περισσότερο επιτακτική παρά ποτέ και είναι δικό μας χρέος να τις προστατέψουμε άμεσα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά.
Ας μην ξεχνάμε πως αυτό που θα ρίξουμε στην θάλασσα σήμερα, θα βρεθεί στο ίδιο το πιάτο μας, αύριο.

Η ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ, θα ήθελε να ευχαριστήσει από βάθη καρδιάς όλους όσοι υποστήριξαν με κάθε τρόπο την προσπάθεια της και ιδιαίτερα τους εθελοντές αυτοδύτες της, οι οποίοι δεν δίστασαν ακόμη μια φορά να ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, να εργαστούν τόσο επίμονα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, να καλύψουν οι ίδιοι εξ ολοκλήρου τα απαιτούμενα έξοδα την δεδομένη μάλιστα χρονική περίοδο, αποδεικνύοντας τις ειλικρινείς και ανιδιοτελείς προθέσεις τους και τηρώντας το δικό τους «μνημόνιο» με την θάλασσα.

Αυτό άλλωστε, περιγράφεται ξεκάθαρα και στην εκστρατεία εθελοντικών δράσεων «Φωνή Βυθού» της ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ, της οποίας το όραμα καθημερινά βρίσκει νέους υποστηρικτές.

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση μιας δράσης των «Υδροναυτών» δεν σημαίνει επανάπαυση, αλλά αποτελεί την έναρξη του σχεδιασμού της επόμενης καθώς και την πρόκληση για την διεύρυνση των συνεργαζόμενων φορέων με μόνο κριτήριο την διάθεση τους για να συμβάλλουν στην κοινωνική οικολογική ευαισθητοποίηση και αποκλειστικά ωφελημένο το ίδιο το θαλάσσιο περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες για την οργάνωση μας και τις δραστηριότητες της, θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας, στην διεύθυνση http://www.ydronaftes.gr/ ή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 6944535280.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ