Τρίτη 31 Μαΐου 2011

«Σφιχτός» ο προϋπολογισμός του Δήμου Θηβαίων 2011


alt
«Σφιχτός» ήταν ο προϋπολογισμός του Δήμου Θηβαίων για το 2011, που κατατέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο προϋπολογισμός για τον ενοποιημένο Δήμο Θηβαίων ανέρχεται σε ύψος περίπου 40.218.000 ευρώ, έναντι του περσινού που μόνο για τον καποδιστριακό Δήμο Θηβαίων ήταν περίπου 37.700.000 ευρώ.

« Ο προϋπολογισμός είναι το εργαλείο της κάθε διοίκησης για να προγραμματίσει τις δραστηριότητες της. Πράγματι είναι « σφιχτός», συντάχθηκε μέσα στο αρνητικό οικονομικό κλίμα που επικρατεί, πιστεύουμε όμως ότι είναι πραγματικός και αποτυπώνει τις δυνατότητες του Δήμου» δήλωσε ο αντιδήμαρχος οικονομικών Γ. Παπαδημητρίου

Πρόσθεσε ακόμα πως αν ο αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του Δήμου και οργανωθεί το γραφείο εσόδων- εξόδων με περικοπές σε άστοχες δαπάνες, ο Δήμος θα καταφέρει να τον βγάλει εις πέρας. Άποψη που είχαν και δημοτικοί σύμβουλοι τις παράταξης « Σύγχρονος Δήμος» με επικεφαλής τον πρώην Δήμαρχο Ν.Σβίγγο. «Υπήρξαν πολλές προτάσεις προς την σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις αποφάσεις που παίρνουμε και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθούν όλα αυτά. Πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα να γίνει πράξη» σχολιάζει ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος πλειοψηφίας Κ.Βενιζέλος.


Ωστόσο έχει ήδη δρομολογηθεί για τον ισοσκελισμό και την εξόφληση των οφειλών δάνειο από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων περίπου 6 εκ. ευρώ.


Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από το σύνολο των συμβούλων πλην των εκλεγμένων της Λαϊκής Συσπείρωση και του πρώην δημάρχου Αθ. Σκούμα, εκλεγμένο με την παράταξη « Αυτοδιοικητική Ενότητα». Ενώ ο Στ. Χαλβατζής, επικεφαλής της « Αυτοδιοικητικής Ενότητας» ναι μεν ψήφισε τον προϋπολογισμό αλλά με αμφιβολίες για τη λειτουργία του Καλλικράτη, που στην πράξη αφήνει κενά.

Αντ. Τουλουμάκος – Δημοτικός Σύμβουλος επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης :

«Καταψηφίσαμε γιατί ανεξάρτητα από τα επιμέρους έργα- στα οποία δεν διαφωνούμε γιατί θέλουμε να γίνουν έργα-, αναδείξαμε όμως σαν παράταξη ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι απλά κάποια κονδύλια που λογιστικά τα ισοσκελίζεις , αλλά προέρχεται από κάποιους συγκεκριμένους πόρους. Σήμερα αυτοί οι πόροι με τον Καλλικράτη μειώνονται δραστικά και το κενό καλείται να καλύψει ο Δήμος με την τοπική φορολογία, την οποία εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει δικαιότερη σε βάρος των βιομηχανιών και να μειωθεί και να καταργηθεί υπέρ του λαού, συνολικά όμως θεωρούμε οι Δήμοι δεν πρέπει να είναι «τοπικοί φορομπήχτες» αλλά πρέπει να διεκδικούν αυτά που το κράτος τους οφείλει».

Αθ. Σκούμας – δημοτικός σύμβουλος ελάσσονος μειοψηφίας «Αυτοδιοικητική Ενότητα» :

«Στις σημερινές συνθήκες όπου ο Δήμος προϋπολογίζει να λάβει 6 εκ. δάνειο για να καλύψει τις λειτουργικές τους ανάγκες , ποσό δηλαδή που περικόπτεται από την κεντρική διοίκηση, την ώρα που ο Δήμος δεν μπορεί να εισπράξει έσοδα από αυτά που εισέπραττε όλα τα χρόνια, γιατί οι πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προς τον Δήμο, εκείνο που απομένει είναι οι Δήμοι να αντιπαρατεθούν ευθέως απέναντι στην πολιτική του μνημονίου και της υποχώρησης όλων των κοινωνικών δαπανών, ώστε να μπορέσει να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει, επομένως πρέπει και ο θηβαϊκός λαός να αντιδράσει ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε Δήμοι και τοπικές κοινωνίες».

Στ. Χαλβατζής – Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας «Αυτοδιοικητική ενότητα» :

«Μετά από πέντε μήνες λειτουργία του νέου θεσμού, διαπιστώνουμε πλέον τα κενά καθημερινά σε πάρα πολλά θέματα Ο Καλλικράτης σαν διοικητική μεταρρύθμιση με βρίσκει σύμφωνο για την ισχυροποίηση των Δήμων που θα μπορούν να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες αξιόλογα πράγματα , αλλά διαπιστώνουμε στην πράξη πως υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, όπως είναι τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τον προϋπολογισμό του Δήμου μας, ο οποίος με βάση τα δεδομένα των εισπράξεων (τακτικών εσόδων) και τακτικών εσόδων (μισθούς και αμοιβές υπαλλήλων και πάγιες ανάγκες) προκύπτει τεράστιο έλλειμμα της τάξεως των 4.000.000 ευρώ Η λύση του δανεισμού που δίνει ο Καλλικράτης θεωρώ ότι δεν λύνει το πρόβλημα , θα τα βρούμε τον επόμενο χρόνο μπροστά μας και μόνο αν υλοποιηθεί η εισήγηση που υπάρχει για είσπραξη ποσών από τον Δήμο που μέχρι τώρα πήγαιναν στην κεντρική διοίκηση θα τα καταφέρουν».
/lamiastar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ