Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Ο σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Λιβαδειάς για τους παιδικούς σταθμούς

alt
Ήρθε η ώρα και οι παιδικοί σταθμοί, αυτή η απαραίτητη κοινωνική υποδομή, να δεχτούν την επίθεση της κυβέρνησης του μνημονίου και της τρόικας.

Στον κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών όλης της χώρας, από την ίδρυση τους έως σήμερα, αναφέρονται πάγια τα εξής:
«Οι παιδικοί σταθμοί ασκούν παιδαγωγικό έργο, με στόχο την πολύπλευρη ανάπτυξη του παιδιού και την διεύρυνση των πνευματικών και σωματικών του δεξιοτήτων, ώστε να κατακτήσει την αυτονομία και την κοινωνικοποίηση του».
Αυτό είναι έργο των παιδαγωγών. Ένα έργο εξαιρετικά δύσκολο, αν λάβουμε σοβαρά υπόψη τις επιστημονικές μελέτες, ότι η προσωπικότητα του παιδιού διαμορφώνεται μέχρι την ηλικία των έξι ετών.
Οι τριάντα ώρες εργασίας εβδομαδιαίως δεν καθιερώθηκαν τυχαία . Σ΄αυτό το ωράριο μπορεί να ανταπεξέλθει εποικοδομητικά ο παιδαγωγός και το παιδί να ωφελείται.
Με την επέκταση του ωραρίου ( από την 7πμ έως την 8μμ) επιβάλλεται ένα αναχρονιστικό μοντέλο λειτουργίας των παιδικών σταθμών, που απευθύνεται σε παιδιά ιδρυμάτων και ασύλων και σε παιδαγωγούς ανίκανους να εγγυηθούν την ποιότητα της εκπαίδευσης και την ασφάλεια των παιδιών.
Μετατρέπονται οι παιδικοί σταθμοί σε αποθηκευτικούς χώρους στοίβαξης παιδιών. Κανένας γονιός δεν θέλει ένα τέτοιο σχολείο για το παιδί του.
Τα κίνητρα είναι καθαρά οικονομικά και δεν έχουν καμιά σχέση με την «εξυπηρέτηση του πολίτη» που χρησιμοποιεί κατά κόρον η κυβέρνηση, ως άλλοθι για να πετύχει τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας και κατ΄επέκταση την κοινωνική διαίρεση και τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα, που καταργεί ή συγχωνεύει παιδικούς σταθμούς προκειμένου να περιορίσει τις δαπάνες (ένα μέρος των οποίων καλύπτεται από την καταβολή τροφείων, που πληρώνουν οι εργαζόμενοι γονείς) δεν μπορεί να επαίρεται, ότι εξυπηρετεί τον πολίτη.
Αντίθετα μάλιστα, τα αποτελέσματα για τον εργαζόμενο γονιό και εκπαιδευτικό θα είναι τραγικά. Αύξηση αριθμού παιδιών ανά τμήμα, άρα υποβάθμιση ποιότητας υπηρεσιών, απολύσεις εργαζομένων (παιδαγωγικό προσωπικό, μαγείρισσες , καθαρίστριες), ελαστικές σχέσεις εργασίας, ιδιωτικοποίηση, ανατροπή των κοινωνικών δομών.
Άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση ομολόγησε την σκοπιμότητα της ρύθμισης: εξοικονόμηση 45.000 θέσεων εργασίας. Στερεί λοιπόν από 45.000 νέους ανθρώπους το δικαίωμα στην εργασία και ταυτόχρονα μεγαλώνει την τεράστια στρατιά των ανέργων.
Εμείς πρώτα οι παιδαγωγοί δεν θα επιτρέψουμε κανέναν να πειραματιστεί με τα δικά μας μικρά παιδιά . Ζητάμε να διασφαλιστεί ο δημόσιος - δωρεάν - παιδαγωγικός και εκπαιδευτικός χαρακτήρας των παιδικών σταθμών.
Απορρίπτουμε την αύξηση όρων εργασίας και καταδικάζουμε την μετατροπή των παιδικών σταθμών σε άσυλα εσωκλείστων παιδιών.
Δηλώνουμε την αγωνία μας και θα αγωνιστούμε για την αποτροπή αυτών των εξελίξεων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ. ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΡΙΔΑΚΗ www.insterea.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ