Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Εκδήλωση μνήμης για τους Έλληνες του Πόντου στη Λιβαδειά

Με κάθε επισημότητα, παρουσία του υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντίνου Ρόβλια και των τοπικών αρχών, τιμήθηκε στη Λιβαδειά η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και ο σύλλογος Ποντίων «Ο Ευκλείδης».
Το πρωί εψάλη δοξολογία στον Μητροπολιτικό ναό Λιβαδειάς και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων, με κατάθεση στεφάνων.
Στις δηλώσεις κυριάρχησε το αίτημα για αναγνώριση της Γενοκτονίας από τον ΟΗΕ, που έχει ζητήσει η χώρα μας, χωρίς ανταπόκριση μέχρι σήμερα.
«Είναι ημέρα τιμής και μνήμης, δήλωση υποχρέωσης και ευθύνης για την γενοκτονία των Ποντίων. Συντελέστηκε ένα έγκλημα από ανεγκέφαλους που είχαν σκοπιμότητες συγκεκριμένης πολιτικής συγκυρίας. Οφείλουμε την γενοκτονία να την αναδείξουμε ως μείζων γεγονός», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης.
Ο πρόεδρος του συλλόγου των Ποντίων Βοιωτίας «Ο Ευκλείδης», Τριαντάφυλλος Υφαντίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα τιμήσαμε την μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου. Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί για την χώρα μας ως ημέρα μνήμης επίσημα από το 1994. Στόχος μας είναι και ελπίζουμε πως όλα τα κράτη θα αναγνωρίσουν επίσημα πλέον και την γενοκτονία ώστε οι ψυχές αυτές, των θυμάτων να ηρεμήσουν».
Ο Ελληνισμός οφείλει να μην ξεχνάει δήλωσε ο βουλευτής Βασίλης Τόγιας επισημαίνοντας  ότι «δεν φτάνουν οι επιμνημόσυνες δεήσεις, γι΄ αυτές τις ημέρες ουσιαστικής μνήμης. Πρέπει επιτέλους αυτή η ημέρα να αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ως διεθνής ημέρα. Πρέπει να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Πρέπει όλοι να το απαιτήσουμε, το οφείλουμε στον ελληνισμό αλλά κυρίως το οφείλει η διεθνής κοινότητα στην ιστορία», είπε χαρακτηριστικά.
.siriosfm.grΣύμφωνα με τη βουλευτή Βάσω Τσόνογλου «η 19η Μαΐου έχει επίσημα καθιερωθεί από το 1994 ως ημέρα μνήμης του σφαγιασμού τω Ποντίων από τον εθνικισμό των Νεότουρκων. Ο καθημαγμένος λαός βρήκε καταφύγιο στην Ελλάδα, μια Ελλάδα που την εμπλούτισε με τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό που έφερε. Δεν ξεχνούμε. Το αίτημα είναι να αναγνωριστεί διεθνώς ο σφαγιασμός των Ποντίων, οι 353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση. Οι χαμένες πατρίδες δεν πεθαίνουν ζουν μέσα  στην ψυχή μας και στη μνήμα μας».
Για σημαντική μνημειακή ημέρα  μίλησε η βουλευτής Άρια Αγάτσα λέγοντας «είναι κοινός τόπος ότι πρέπει να τιμούμε την μνήμη σημαντικών ανθρώπων που έπαιξαν ρόλο στην ελληνική ιστορία».
Ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής δήλωσε «είναι ημέρα μνήμης και τιμής για το ποντιακό στοιχείο. Θυμόμαστε και τιμάμε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.  Οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους δεν έχουν συνέχεια. Τέτοιες ενέργειες πρέπει να εκλείψουν από την κοινωνία διότι προκαλούν μόνο καταστροφή και υπανάπτυξη. Ποτέ πια τέτοια εγκλήματα».
Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του μέλους του Ε.Σ. του ΠΑΣΟΚ Άκη Βαγιάκου που  δήλωσε  «με τον ερχομό τους οι πόντιοι όπως και όλοι οι μικρασιάτες μπόλιασαν την ελληνική κοινωνία με τον πολιτισμό τους και την δημιουργικότητα τους. Είναι ημέρα μνήμης και σεβασμού στα θύματα της γενοκτονίας ενός λαού με παράδοση, με αξίες και αγώνες».
Στην συμβολή των Ελλήνων του Πόντου αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βοιωτίας Δημήτρης Καραμάνης λέγοντας: «Η θυσία αυτού του περήφανου κομματιού του ελληνισμού με τον πιο εύγλωττο τρόπο δίνει σήμερα το παράδειγμα για το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Οι πόντιοι εκτός από την αντοχή τους στον χρόνο είναι υποδειγματικοί στο τρόπο με τον οποίο κρατούν τις παραδόσεις και τις μεταβιβάζουν από γενιά σε γενιά διατηρώντας την ελληνικότητα και ενισχύοντας το εθνικό αίσθημα. Από αυτό το παράδειγμα αυτό πρέπει να διδαχτούμε όλοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ