Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

«Θυσιάζουν τον Ελικώνα για πενιχρά αντισταθμιστικά»

Εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών από μέλη συλλόγων και πολιτών, το Δημοτικό Συμβούλιο  Λεβαδέων αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να γνωμοδοτήσει θετικά για την εγκατάσταση δύο αιολικών σταθμών στις θέσεις  Βερσενίκος και Μεγάλη Λούτσα.
Οι μεγάλες αντιδράσεις αφορούσαν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών 24 MW από την εταιρεία CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ, στη θέση Μ. Λούτσα. Πρόκειται για κορυφογραμμή του Ελικώνα κατάφυτη με έλατα, πάνω ακριβώς από τον οικισμό του  Ζερικίου.
Αυτός είναι και ο λόγος που ώθησε τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελικωνίων Λ. Κόλλια, με παρέμβαση του στο Δ.Σ, να μιλήσει για τεράστια οικολογική καταστροφή. Κάλεσε μάλιστα το δήμαρχο Ν. Παπαγγελή(τον οποίο στήριξε προεκλογικά) να αποδείξει την περιβαλλοντική του ευαισθησία, ενώ αποκάλυψε ότι υπήρχε αρνητική εισήγηση από τη Δ/νση Δασών Λιβαδειάς.
Για ελλείψεις στους φακέλους της εταιρίας έκανε λόγο η περιφερειακή σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» Δέσποινα Σπανούδη, που αν και επιστημονική συνεργάτης του δημάρχου, διαχώρισε τη θέση της. Παράλληλα σημείωσε ότι «σε ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ζούμε μια ανεξέλεγκτη επέλαση αιολικών βιομηχανικών σταθμών, χωρίς όρους και κανόνες που θα πολλαπλασιάσουν τις βλάβες στο περιβάλλον αντί να τις μειώσουν».
Την απουσία εισήγησης από τη μεριά της δημοτικής αρχής και τις ελλείψεις στοιχείων της επένδυσης, καυτηρίασε και η επικεφαλής της «Δυναμικής Συνεργασίας» Γ. Πούλου ασκώντας έντονη κριτική στη δημοτική αρχή.
«Δεν υπήρχε εισήγηση, ο δήμαρχος είπε προφορικά τη θέση του και εμείς δεν είχαμε τα στοιχεία της επένδυσης», είπε η κ. Πούλου και πρόσθεσε: «Αποφάσισαν με γνώμονα τα αντισταθμιστικά οφέλη να εγκαταστήσουν 24 ανεμογεννήτριες στον Ελικώνα. Το παιχνίδι δεν έχει χαθεί,  μαζί με τους πολίτες θα διεκδικήσουμε αυτή η βιομηχανική εγκατάσταση να μην υλοποιηθεί στην περιοχή του Ελικώνα».
«Υπέρ των ΑΠΕ ,αλλά με άλλη εξουσία, κεντρικό σχεδιασμό και φθηνό ρεύμα για το λαό» τάχθηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  Ν. Κοτσικώνας που επίσης καταψήφισε.  Επεσήμανε ακόμη ότι «είδαμε σχεδόν συντεταγμένη την πλειοψηφία να δέχεται ο Ελικώνας να παίξει το ρόλο ενός πάρκου ανεμογεννητριών. Ουσιαστικά δηλαδή ο περιβαλλοντικός του χαρακτήρας να καταστραφεί, μόνο και μόνο, για να έχει ο δήμος πενιχρότατα αντισταθμιστικά οφέλη».
Τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και ψήφισε αρνητικά από τη μείζονα μειοψηφία ο Ι. Αποστόλου μιλώντας για απόκρυψη στοιχείων «Αν και δεν πήραμε την τελική μελέτη είδαμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Και έχουν αποκρύψει στοιχεία και έγγραφα. Δεν μπορεί να υπάρχει αρνητική εισήγηση από την διεύθυνση δασών και να μη το ξέρουμε. Είμαι υπέρ των αιολικών πάρκων, όμως μετά από αυτά καταψήφισα».
Ο δήμαρχος Ν. Παπαγγελής τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ των ΑΠΕ, τόνισε ότι δεν είχε υποχρέωση να πάει προς συζήτηση το θέμα στο Δ.Σ, αλλά το έκανε για να εκφραστούν όλες οι απόψεις και εστίασε στα έσοδα που θα έχει ο δήμος.
«Θεωρώ ότι χωρίς ο δήμος να ήταν υποχρεωμένος να φέρει στο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το έφερε έτσι ώστε να μπορέσουν να εκφραστούν όλες οι απόψεις, σε σχέση με αυτές τις επενδύσεις. Θεωρώ ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκτιμώ ότι στο δύσκολο στάδιο που βρίσκεται η χώρα γενικότερα, μπορούν να συμβάλουν και να προσφέρουν, δεδομένου ότι προκύπτουν έσοδα και ανάπτυξη για το δήμο».
Υπενθύμισε ακόμη ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις είχαν εγκριθεί από την  προηγούμενη δημοτική αρχή και από το Τ.Σ. της πρώην κοινότητας Κυριακίου.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης εκπρόσωποι πολιτών της περιοχής εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ακόμη και με συνθήματα όπως «Πουληθείτε με τιμή». Σύνθημα που ακούστηκε αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του Ελικώνιου δ.σ της πλειοψηφίας Δ. Καλλιαντάση.
Τη θέση του από την πλειοψηφία διαχώρισε ο δ.σ Ι. Παλαμίδας, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν ως νομαρχιακό σύμβουλος καταψηφίζοντας την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Μ .Λούτσα. Κάλεσε δε και τους συναδέλφους του δ.σ να καταψηφίσουν και να μην δεχθούν το «ξεπούλημα μέσω των ανταποδοτικών».
siriosfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ