Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Θρίαμβος Ερντογάν με αυτοδυναμία

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώνει μεγάλη νίκη αφού λαμβάνει το... 50% των ψήφων και αναλαμβάνει για τρίτη συνεχή θητεία τα ηνία της χώρας.

Ακολουθεί το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,9% και οι εθνικιστές της Εθνικής Δράσης με 13%.

"Σήμερα για μια ακόμα φορά η δημοκρατία και η εθνική θέληση νίκησαν" τόνισε ο κ. Ερντογάν που βγήκε στο μπαλκόνι της έδρας του κόμματός του στην Αγκυρα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμίν, για να χαιρετίσει το πλήθος των οπαδών του που από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί εκεί κρατώντας σημαίες του Κόμματος αλλά και της χώρας.

Ο κ.Ερντογάν τόνισε επίσης ότι "η Γάζα, η Παλαιστίνη και η Ιερουσαλήμ νίκησαν επίσης" δείχνοντας για μία ακόμα φορά τη συμπάθειά του στον μουσουλμανικό κόσμο και ιδιαιτέρως στην παλαιστινιακή υπόθεση.

"Ο λαός μας έστειλε μήνυμα να εκπονήσουμε ένα νέο Σύνταγμα μέσω συναίνεσης και διαπραγματεύσεων" τόνισε και πρόσθεσε: "Θα συζητήσουμε το νέο Σύνταγμα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης" .

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα σχηματίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά αυτοδύναμη κυβέρνηση και μάλιστα αυξάνοντας το ποσοστό του κόμματός του. Το μοναδικό του πρόβλημα είναι το ότι δεν κατακτά την πλειοψηφία των 330 βουλευτών. Κατά τα άλλα, το περίπου 50% δίνει άνευ προηγουμένου αέρα στο κόμμα.

Σημειώνεται ότι κατά μεγάλο βαθμό, η αύξηση της δύναμης του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και του ΡΛΚ σε σχέση με το 2007 οφείλεται στη μεγάλη μείωση των ποσοστών των μικρών κομμάτων.

Οι κάλπες στην Τουρκία έκλεισαν στις 17.00 ώρα Ελλάδας. Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 04.00 ώρα Ελλάδας στις ανατολικές επαρχίες της χώρας και μία ώρα αργότερα στις δυτικές, ενώ η προσέλευση του κοινού ήταν πολύ μεγάλη από νωρίς μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Νωρίτερα, πολλά άτομα τραυματίστηκαν και η αστυνομία προχώρησε σε 40 συλλήψεις λόγω επεισοδίων που έγιναν κυρίως στην Αγκυρα και στο νότιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ