Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Βαρύτατο πλήγμα για την ελληνική αγροτική οικονομία, το E.coli...



Ο ιός των λαχανικών "χτύπησε" και την ελληνική αγροτική οικονομία.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η ζημιά για τη χώρα μας από την απαγόρευση που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές λαχανικών και... φράουλας από την ΕΕ υπολογίζεται στα 80-100 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εισαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών την ημέρα της απαγόρευσης λόγω του Escherichia coli (E. coli), υπήρχαν φορτία με ελληνικές φράουλες τα οποία βρίσκονταν καθ’ οδόν προς την Ρωσία, έναν από τους 10 σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας μας. Το 25% των ελληνικών εξαγωγών φρούτων πηγαίνει στις αγορές της Ρωσίας.

Οι ζημιές για τους έλληνες εξαγωγείς και παραγωγούς εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλες. Τα προϊόντα παραμένουν αδιάθετα στα χωράφια αλλά και όσα πωλούνται διατίθενται σε εξευτελιστικές τιμές (αγγουράκια και ντομάτες με 7 με 15 λεπτά το κιλό) όταν το κόστος παραγωγής είναι πολλαπλάσιο. Μόνο στον νομό Λασιθίου, υπολογίζεται ότι η ζημιά φτάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ και επηρεάζει περισσότερα από 15.000 στρέμματα κηπευτικών.

Επιπλέον, πάγωσαν και όσες συμφωνίες είχαν προχωρήσει για εξαγωγές κρητικών κηπευτικών σε Τσεχία, Ουγγαρία και Ρουμανία. Οι πωλήσεις όμως λαχανικών και φρούτων έχουν πέσει ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας παρότι δεν έχει παρουσιαστεί μόλυνση των ελληνικών προϊόντων με το επικίνδυνο νέο στέλεχος του E. coli.

Οι αγρότες ζουν με το φόβο μην επεκταθεί η απαγόρευση και σε άλλα προϊόντα.

Ήδη καλλιεργητές κηπευτικών από την Κρήτη, φράουλας από την Ηλεία και κερασιών από τη Μαγνησία βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν από την ΕΕ να προχωρήσει σε αποζημιώσεις των ζημιωθέντων παραγωγών και εμπόρων.
mediasoup

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ