Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Επέστρεψαν στις τράπεζες πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε 48 ώρες!


Η ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης της χώρας μας και οι εγγυήσεις της ΕΕ φαίνεται να αποκαθιστούν το κλίμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Αποθήκη Φωτογραφίας - επινοώ, χαρτονομίσματα, 
ενισχύω, εκατοστό, 
euro, χρήματα, 
αξία. fotosearch 
- αναζήτηση φωτογραφιών, 
εικόνων, τοιχογραφιών 
και clipart
 
Το γεγονός είχε επισημανθεί και χθες. Ωστόσο, μόλις τώρα αρχίζει να παίρνει ποσοτικοποιημένες διαστάσεις, ως φαινόμενο. Ο λόγος αφορά στην τάση επιστροφής κεφαλαίων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μετά το κύμα της μεγάλης φυγής όλου του προηγούμενου διαστήματος από τον φόβο της πτώχευσης του ελληνικού κράτους. Σύμφωνα λοιπόν με τις πρώτες εκτιμήσεις, μέσα στο τελευταίο 48ωρο, υπολογίζεται ότι στους τραπεζικούς λογαριασμούς επέστρεψαν παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός κρίνεται ως κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό, αν αναλογισθεί κανείς το σύντομο του χρονικού διαστήματος και το πρόωρο του πράγματος. Ως γνωστόν, η συμφωνία για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, υπογράφτηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη. Όπερ σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου η προσαρμογή στα νέα δεδομένα και η επιστροφή ακόμα περισσότερων κεφαλαίων στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Υπολογίζεται ότι από την αρχή του χρόνου έχουν εκταμιευθεί από τους λογαριασμούς περί τα 18 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο αποτέλεσε πολύ μεγάλο πλήγμα για τη ρευστότητα της αγοράς. Η ελπίδα των τραπεζών είναι ότι πλέον αυτό το κλίμα θα αντιστραφεί και ένα μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων θα "επαναπατρισθεί". Ολόκληρο, πάντως, αποκλείεται, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι του πήγε για την εξυπηρέτηση τρεχουσών αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ