Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ελβετική ....σφαλιάρα σε 60.000 Έλληνες δανειολήπτες στεγαστικών

Η απροσδόκητη κούρσα του φράγκου είχε αποτέλεσμα μέσα σε δύο χρόνια να χάσουν... τα όποια οφέλη είχαν προσποριστεί χάρη στα χαμηλά επιτόκια και να βρεθούν σήμερα με μεγαλύτερο χρέος στις τράπεζες.

Αρκετοί από αυτούς, εκτός από το «χαράτσι» που πρέπει να πληρώσουν στις τράπεζες, στην καλύτερη περίπτωση έχουν υποστεί βίαιη μείωση των εισοδημάτων τους και στη χειρότερη είναι ήδη άνεργοι. Η αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους παγώνει το πρόβλημα, αλλά δεν συμβάλλει στην επίλυσή του.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους περιμένουν να συμβεί το... μοιραίο διαπιστώνοντας ότι πλέον σχεδόν οι μισοί από τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων δεν πληρώνουν πλέον κανονικά τις δόσεις τους. Μέσα σε μία δεκαετία οι τράπεζες χορήγησαν σε στεγαστικά δάνεια περίπου 70 δισ. ευρώ, τα οποία κατέληξαν τελικώς στις «τσέπες» των εργολάβων.

Οσον αφορά την επιμέρους κατηγορία των δανείων σε ελβετικό φράγκο, η μεγάλη στροφή έγινε περί τα τέλη του 2008 και κορυφώθηκε το 2009 πριν αναγκαστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει δραστικά τα επιτόκιά της για ν' αντιμετωπίσει το τσουνάμι της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η άνοδος των επιτοκίων στη διατραπεζική, την περιόδο εκείνη, με τα οποία ήταν συνδεδεμένα τα περισσότερα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου, ανάγκασε πολλούς δανειολήπτες να στραφούν σε «εναλλακτικές λύσεις» προκειμένου να μειώσουν το κόστος της μηνιαίας δόσης. Για παράδειγμα, αν κάποιος δανειολήπτης το καλοκαίρι του 2009 μετέτρεπε το δάνειό του, των 100.000 ευρώ σε ελβετικό φράγκο θα μείωνε τη μηνιαία του δόση σε ευρώ στα περίπου 390 ευρώ (περίπου 600 ελβετικά φράγκα).

Τότε η ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου κυμαινόταν στο 1,53. Η απρόβλεπτη, κατά πολλούς, ανατίμηση του ελβετικού φράγκου, οδήγησε τη συναλλαγματική του ισοτιμία έναντι του ευρώ σε νέο ιστορικό ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα, στο 1,18.

Η εξέλιξη αυτή για τον παραπάνω δανειολήπτη σηματοδοτεί κατ' αρχάς την αύξηση της μηνιαίας δόσης στα 504 ευρώ. Ταυτοχρόνως, το άληκτο κεφάλαιο του δανείου του αντί να περιορίζεται ύστερα από δύο και πλέον χρόνια αποπληρωμής του δανείου, έχει διογκωθεί στα περίπου 128.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, η εξυπηρέτηση του δανείου έχει μετατραπεί σε πίθο των Δαναΐδων.

Λύσεις-ασπιρίνες

Λύση του μαρτυρίου στις παρούσες συνθήκες δεν είναι εύκολη. Ετσι οι τραπεζίτες συνιστούν λύσεις-ασπιρίνες που μπορούν να προσφέρουν μία πρόσκαιρη ανακούφιση.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να αποφύγει ο ατυχής δανειολήπτης είναι η μετατροπή του δανείου σε ευρώ, επιζητώντας να περιορίσει έτσι τη διαρκή αφαίμαξή του. Οπως συμβουλεύουν οι τραπεζίτες, η μετατροπή για ένα δάνειο με διάρκεια ζωής 20 και 25 έτη αποτελεί σπασμωδική κίνηση πανικού.

Ουδείς βέβαια μπορεί να προεξοφλήσει την πορεία που θα έχει από 'δώ και πέρα το ελβετικό φράγκο, όμως μπορεί βάσιμα να ελπίζει σε μια ευνοϊκότερη συγκυρία. Στο μεταξύ θα μπορούσε να απευθυνθεί στην τράπεζά του ζητώντας επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η οποία θα μείωνε τη δόση αποπληρωμής.

Δεύτερη εναλλακτική λύση που προσφέρουν οι τράπεζες είναι είτε η αναβολή στην καταβολή κάποιων δόσεων είτε, ακόμη, η πληρωμή για κάποιο διάστημα μόνο των τόκων του δανείου. Βέβαια όλες οι λύσεις συνεπάγονται αυξημένο κόστος για τον δανειολήπτη, ο οποίος καλείται να πληρώσει τα σπασμένα... του ευρώ.Πηγή Ελευθεροτυπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ