Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Μουσεία: Λιγότεροι οι επισκέπτες, μειωμένα και τα έσοδα

ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
http://permisospress.blogspot.com
Τα στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Στατιστική Αρχή δείχνουν ότι η μέχρι στιγμής η προσπάθεια του Υπ.Πολιτισμού να συνδεθεί αποτελεσματικά η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας με τον τουρισμό ...στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία.



Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι επισκέπτες στα μουσεία της χώρας μειώθηκαν...
24,3% και οι εισπράξεις κατά 26,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το Μάρτιο, μάλιστα, οι επισκέπτες μειώθηκαν 26,5% και οι εισπράξεις 27,9% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2010.

Μικρή αύξηση, αντίθετα, καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο στους αρχαιολογικούς χώρους κατά 1,9% στους επισκέπτες και 4,2% στις εισπράξεις (+12,4% οι επισκέπτες και +16,2% οι εισπράξεις το Μάρτιο).

Ενδεικτικό της παταγώδους αποτυχίας του αρμόδιου υπουργείου είναι το γεγονός ότι σε μια χώρα που είναι διάσπαρτη από αρχαιολογικούς χώρους και διαθέτει περισσότερα από 200 μουσεία οι συνολικές εισπράξεις στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν ούτε τα 3 εκατ. ευρώ. (1,05 εκατ. ευρώ από τα μουσεία και 1,92 εκατ. ευρώ από τους αρχαιολογικούς χώρους).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πιο σύγχρονο μουσείο της χώρας, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, οι επισκέπτες αντί να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, μειώθηκαν 25,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Το ίδιο διάστημα η μείωση επισκεπτών έφθασε το 5,7% στους Δελφούς, το 21,5% στο Παλάτι των Ιπποτών (Ρόδος) αλλά και το 28,2% στο μουσείο του νησιού.

Αντίθετα, περισσότερους επισκέπτες προσέλκυσαν οι αρχαιολογικοί χώροι που προτιμούν οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων: +23,1% η Ακρόπολη, +16,2% η Ακρόπολη Λίνδου (Ρόδος), +17,6% η αρχαία Ολυμπία και +42,9% ο αρχαιολογικός χώρος Καμείρου (Ρόδος). Στην αντίθετη κατεύθυνση, σχεδόν τους μισούς επισκέπτες έχασε σε σχέση με πέρυσι (-44,6%) ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού στην Κρήτη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ