Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΛΙΒΑΔΕΙΑ:Ακόμα δεν έχει παραδοθεί το έργο ανάπλασης που για χρόνια ταλαιπωρεί κατοίκους και διερχόμενους

http://www.siriosfm.gr/wp-content/uploads/2011/07/strathgou-ioanoy.jpgΤο θέμα της κακοτεχνίας δρόμων που είχαν ενταχθεί στο έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Λιβαδειάς και κυρίως στην Στρατηγού Ιωάννου τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα για την έγκριση απολογισμών των πρώην δήμων και κοινοτήτων.


Αφορμή για το θέμα των δρόμων στάθηκε το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά οι κυβόλιθοι έχουν ξεκολλήσει και στο δρόμο στην πλατεία αλλά και στη περιοχή της Ταμπάχνας με αποτέλεσμα να εγκυμονούν κίνδυνοι για τους περίοικους αλλά και τους διερχόμενους. 
Ο Νώντας Κοτσικώνας αλλά και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν τον καταλογισμό ευθυνών για το έργο που ταλαιπωρεί επί σειρά ετών πολίτες και καταστηματάρχες
«Τα προβλήματα του έργου της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Λιβαδειάς είναι γνωστά και δεν είναι τωρινά, ουσιαστικά έχουν ξεκινήσει από την έναρξη κατασκευής. Εμείς και στο παρελθόν είχαμε θέσει το ζήτημα διότι και το έργο καθυστερούσε και προβλήματα δημιουργούσε σε δημότες και καταστηματάρχες. Το αποτέλεσμα που είναι χειρότερο απ΄ ότι περίμενε και ο πιο απαισιόδοξος», τόνισε ο κ. Κοτσικώνας. Και πρόσθεσε: «Τώρα είναι ο καιρός να αποδοθούν ευθύνες. Ένα έργο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δεν μπορεί να παρουσιάζει τέτοια προβλήματα ούτε να συντηρείται με μπαλώματα. Πρέπει να δοθεί οριστική λύση».
Να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε σχέση με τις ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών ζήτησε και η Γιώτα Πούλου. «Θα χαιρόμουν να γίνει μια αναλυτική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο διότι εγώ την προηγούμενη τετραετία είχα προσφύγει στην Περιφέρεια και κερδίσει την προσφυγή για τον τρόπο που γινόταν το έργο και πως αυτό ολοκληρώθηκε. Είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και για την αλλαγή του προϋπολογισμού από 1,6 εκ σε 2,6 εκ. και είχα επισημάνει ότι θα πληρώνουμε κάθε χρόνο να συντηρούμε ένα κακότεχνο έργο», είπε χαρακτηριστικά.
Για ευθύνες «όλων όσων συμμετείχαν στο έργο» μίλησε ο Γιάννης Αποστόλου.  «Το πρόβλημα –είπε μεταξύ άλλων- είναι  περισσότερο τεχνικό. Η μελέτη βάση των στοιχείων που είχε εφαρμόστηκε αλλά είχε αστοχία υλικού. Ο εργολάβος κάνει κάθε προσπάθειες αποκατάστασης και δεν θα έχει καμία ωφέλεια από το έργο που δεν έχει παραληφθεί ακόμα».  Επίσης σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου «ευθύνη έχει και η τεχνική υπηρεσία» και «οι επιβλέποντες που έπρεπε να είχαν εντοπίσει τα προβλήματα».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής έκανε γνωστό ότι η λύση κάλυψης με άσφαλτο στις λακκούβες είναι προσωρινή για την αποφυγή ατυχημάτων και τον Αύγουστο που η κίνηση είναι μειωμένη θα κλείσει ο δρόμος για περίπου μια εβδομάδα προκειμένου να γίνει σωστά η επιδιόρθωση των ζημιών.  
«Είναι ένα τεράστιο ζήτημα και έχω ζητήσει ένα ολοκληρωμένο φάκελο για τις τροποποιήσεις, για τις αλλαγές που έγιναν. Πιστεύω ότι ο τρόπος κατασκευής δεν ήταν ο ενδεδειγμένος στις συγκεκριμένες οδούς και μάλιστα μετά από μελέτες που πληρώθηκαν με χρήματα του δήμου Λεβαδέων. Δεν θα έπρεπε οι δρόμοι αυτοί να παρουσιάζουν μια τέτοια κατάσταση. Περιμένουμε την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας για την επίλυση του προβλήματος», είπε ο κ. Παπαγγελής ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι υπάρχουν διαχρονικά τεράστιες ευθύνες.
Παράλληλα ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης όλων των εγκεκριμένων έργων των ολοκληρωμένων αστικών αναπλάσεων.
«Ο δήμος Λεβαδέων είναι στους πρώτους δήμους της Περιφέρειας με ποσό που ξεπερνάει τα 3 εκ. ευρώ και όλα τα προγραμματισμένα έργα θα εκτελεστούν κανονικά», κατέληξε.
Όσον αφορά στην συζήτηση για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης η Γιώτα Πόλου για μια ακόμα φορά κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για αδιαφάνεια και έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών.
«Αποχωρήσαμε από το Δ.Σ. σήμερα διότι ήταν μια ακόμα συνεδρίαση με ελλιπέστατα στοιχεία με λάθος εισηγήσεις που ο ένας έριχνες την ευθύνη στον άλλο», είπε η κ. Πόλου και πρόσθεσε: «Κλιθήκαμε σε μια συνεδρίαση και μοιράστηκε ένα πακέτο με έγγραφα που εμείς έπρεπε να έχουμε διαβάσει έγκαιρα για να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας. Δεν τηρούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες και δεν υπάρχει διαφάνεια στη λειτουργία του δήμου».
Απαντώντας σε δηλώσεις του ο Νίκος Παπαγγελής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα αδιαφάνειας και επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η κ. Πούλου δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι με την εφαρμογή του Καλλικράτη συνενώθηκαν στο δήμο Λεβαδέων ΟΤΑ με τελείως διαφορετικά λογισμικά και διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των δημοτικών πεπραγμένων. Υπήρχαν δήμοι με προληπτικό έλεγχο και δήμοι που δούλευαν με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που ακόμη δεν έχει συμφωνήσει με το τελικό ποσό. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει ανοχή τουλάχιστον σε συναδέλφους δημάρχους των πρώην δήμων».
Τέλος αναφερόμενος στην πορεία του δήμου Λεβαδέων τόνισε: «Πρωτοπορούμε στις διαδικασίες που προβλέπει ο Καλλικράτης σε πανελλαδικό επίπεδο. Και σε ότι αφορά την απογραφή, τον προϋπολογισμό και τους απολογισμούς».
tabloid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ