Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ηρθαν κι εγκαθίστανται οι πρώτοι “επίτροποι”




Το σχέδιο των εταίρων - πιστωτών μας, για την εγκατάσταση επιτρόπων ανά υπουργείο κι αν είναι δυνατόν ανά ...υπηρεσία, στο ελληνικό δημόσιο, αρχίζει να παίρνει σάρκα κι οστά. Αρχής γενομένης από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, όπως είχε προαναγγείλει με παλαιότερο ρεπορτάζ του το Newscode.gr. Οπως γίνεται λοιπόν τώρα γνωστό, οι πρώτοι "τεχνικοί εμπειρογνώμονες", όπως θα είναι η επίσημη ονομασία τους, εγκαθίστανται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Η επιλογή κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Από εκεί θα μπορούν να ελέγχουν τα "έσοδα - έξοδα" του ελληνικού δημοσίου και άρα να έχουν ενημέρωση από "πρώτο χέρι", για το αν και κατάπόσο τηρούνται τα συμφωνηθέντα, σε επίπεδο στόχων κατ αρχήν. Η κίνηση θεωρείται ματ, αλλά μάλλον αναμενόμενη. Εχοντας τον έλεγχο των δαπανών, θα διαπιστώνουν από που "μπάζει νερά" η συμφωνία διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια που χρειάζεται μεγαλύτερη θωράκιση και περισσότερη προσοχή στην εφαμρογή των συμφωνηθέντων.
Για την ιστορία και όχι μόνο, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μετά το Γενικό Λογιστήριο, τεχνικοί εμπειρογνώμονες θα εγκατασταθούν σταδιακά σε όλα τα υπουργεία, στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελληνική Δημοκρατία, μετά τη συμφωνία της περασμένης Πέμπτης, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής. Το θέμα, βεβαίως, είναι ποιας υποδοχής θα τύχουν.
Γιατί μπορεί στο υπουργείο Οικονομικών να θεωρούν ότι βρίσκονται στο "περιβάλλον" τους, δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι θα τύχουν της ίδια υποδοχής και σε άλλα, περισσότερο "ανυπάκουα" υπουργεία. Κι εκεί θα χρειασθεί η συνδρομή του πρωθυπουργικού γραφείου, για να επιβληθούν και να αρχίσουν να εκτελούν το εποπτικό τους έργο. Ως γνωστόν, το ρόλο του συνδέσμου με το Μέγαρο Μαξίμου έχει αναλάβει ο κ.Γ.Γλυνός, εκ των στενών συνεργατών του κ.Γ.Παπανδρέου.
.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ