Με την πλάτη στο τοίχο οι Ευρωπαίοι ηγέτες, λόγω των συνεχών υποβαθμίσεων στην πιστοληπτική ικανότητα των οικονομιών της Ευρωζώνης, πιέζονται να συναντηθούν εκτάκτως για να συζητήσουν τις πιθανές διεξόδους.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν πλέον ακόμα και το ενδεχόμενο για κάποια μορφή «χρεωκοπίας» της Ελληνικής οικονομίας, ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να σταματήσει η διαφαινόμενη μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία και στην Ισπανία, των οποίων...
τα spread έχουν πάρει την ανιούσα.
"Θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής την Παρασκευή," δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών στο Reuters, καθώς οι αγορές έχουν βάλει στο στόχαστρο τα ιταλικά ομόλογα.
Πάντως, οι Γερμανοί αντιδρούν στο ενδεχόμενο σύγκλησης συνόδου κορυφής, και η εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για μια έκτακτη σύνοδο». «Τώρα θα πρέπει κατ΄ αρχήν να συζητήσουμε τις αποφάσεις του Eurogroup για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας» πρόσθεσε, παρότι χτες ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην τηλεόραση, θεωρούσε πιθανή μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για την κρίση στην Ευρωζώνη κυρίως ως ένα πρόσθετο ψυχολογικό μήνυμα για να ησυχάσουν οι αγορές.
Αφορμή για να στρέψουν οι αγορές τα πυρά τους στην Ιταλική οικονομία ήταν οι τριβές που υπάρχουν ανάμεσα στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζ. Τρεμόντι, και τα προβλήματα στον Ιταλικό τραπεζικό τομέα.
Όπως δήλωσε ο W. Buiter, πρώην κεντρικός τραπεζίτης στη Μ. Βρετανία, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στις οικονομίες που συνιστούν τον πυρήνα της ευρωζώνης.
"Είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη αλλαγή εδώ, μια συστημική κρίση" δήλωσε και τόνισε ότι: "πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση".
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη βδομάδα, οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών παραδέχτηκαν για πρώτη φορά ότι το γερμανικό σχέδιο για συμμετοχή ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα επιφέρει πιθανώς μια επιλεκτική χρεωκοπία, σενάριο που απορρίπτει μετά βδελυγμίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jan Kees de Jager, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεωκοπίας της Ελλάδας: «Δεν αποκλείεται [η επιλεκτική χρεωκοπία] πλέον. Προφανώς η ΕΚΤ έχει τονίσει ότι εμμένει στην θέση της, αλλά οι 17 υπουργοί οικονομικών δεν το αποκλείουν πια, οπότε έχουμε περισσότερες επιλογές».
Μέχρι τώρα, τα σενάρια για το πακέτο διάσωσης είναι δύο: η επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, και η γερμανική πρόταση για ανταλλαγή ομολόγων με μεγαλύτερο κέρδος. Και τα δύο σενάρια θεωρούνται από τους οίκους αξιολόγησης ότι ισοδυναμούν με χρεωκοπία ή στην καλύτερη περίπτωση «επιλεκτική χρεωκοπία». Όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζονται να συζητήσουν κάθε πιθανή λύση προκειμένου να αποφύγουν την μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία, εξέλιξη που θα κοστίσει πολύ περισσότερο στην ευρωζώνη από ότι η διάσωση της Ελλάδας.
Οι συνέπειες της μετάδοσης της κρίσης
Αν η κρίση μεταδοθεί στην Ιταλία και την Ισπανία, το κόστος για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν δυσβάσταχτο. Όπως εκτίμησε ο κ. Buiter, το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης θα χρειαζόταν ακόμα 2 τρις ευρώ για για να διασώσει τις οικονομίες αυτές εάν μείνουν εκτός αγορών.
Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ έστειλε την Τρίτη τελεσίγραφο στην Ιταλία να πάρει άμεσα μέτρα για να μειώσει το έλλειμμά της κεντρικής κυβέρνησης κάτω από το 3% μέχρι το 2012.
Από iefimerida
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου