Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Πόσα είναι τελικά τα λεφτά που θα πάρει η Ελλάδα από τη νέα βοήθεια


Πόσο θα είναι το πραγματικό οικονομικό όφελος για τη χώρα μας από το νέο πακέτο βοήθειας των 109 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε χθες

Picture 0 for Πόσα είναι τελικά τα λεφτά που θα πάρει η Ελλάδα από τη νέα βοήθεια
Πολλοί υπολογισμοί έχουν γίνει από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα, σχετικά με το ακριβές ποσό το οποίο θα εισρεύσει στην Ελλάδα με τη μορφή άμεσης οικονομικής βοήθειας, μέσω του β' πακέτου, που ενέκρινε η Σύνοδος Κορυφής. Στην πραγματικότητα, το ποσό αυτό, θα είναι 60 δισ. ευρώ. Πώς προκύπτει το νούμερο; Προσέξτε:
Από τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου (ΔΝΤ), η Ελλάδα προβλέπεται να πάρει αυτή τη φορά το ποσό των 109 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται ονομαστικά στο σχετικό κείμενο των αποφάσεων. Όμως, θα πρέπει να γίνουν δύο πολύ σημαντικές διευκρινήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο ποσό αυτό συνυπολογίζονται και 49 δισ. ευρώ, που είναι οι έως τώρα ανείσπρακτες δόσεις του πρώτου δανείου, των 110 δισ ευρώ, που ήδη τρέχει. Κατά συνέπεια, τα net λεφτά αυτού του πακέτου είναι 60 δισ. (109 - 49= 60 δισ. ευρώ).
Κατά δεύτερον, επαναλαμβάνεται ότι στο ποσό αυτό δεν υπολογίζεται το οικονομικό όφελος από τη συμμετοχή των ιδιωτών σε αυτό το πακέτο, η οποία θα είναι όντως σημαντική. Υπολογίζεται ότι θα φτάσει πολύ κοντά στα 50 δισ. ευρώ και θα αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη ανάσα που θα δοθεί στην Ελλάδα, μέσω του β' πακέτου. Το γεγονός ότι η ΕΚΤ υποχώρησε κι αποδέχθηκε την συμμετοχή και των τραπεζών σε αυτή την επιχείρηση θεωρείται μεγάλο αβαντάζ στην όλη διαδικασία και στο αποτέλεσμα της.
voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ