Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ποιες μάχες πρέπει να κερδίσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ποιες μάχες πρέπει να κερδίσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Δεκάδες μάχες στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό πρέπει να δώσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλίσει όχι μόνο το νέο δάνειο, αλλά και την επόμενη δόση του γνωστού δανείου των 110 δισ. ευρώ. Και τα δύο προϋποθέτουν την εφαρμογή του αναθεωρημένου Μνημονίου που υπεγράφη προ εβδομάδων και θα κριθεί εκ νέου μέσα στον Αύγουστο από την τρόικα.

Τα χρονικά περιθώρια για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο, που  έχει αναλάβει προσωπικά το ζήτημα, είναι ασφυκτικά και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιτύχει.

Οι μάχες έχουν ήδη ξεκινήσει. Δίδονται στα δύο βασικά μέτωπα τα οποία είναι απόλυτα συνδεδεμένα. Είναι οι διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό για να διασφαλιστούν να λεφτά αλλά και η επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, κυρίως στο μέτωπο των ΔΕΚΟ, των αποκρατικοποιήσεων και του δημοσίου, που αν αποτύχουν μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλέον μέτρα:

* Εκκρεμούν οι όροι της συμμετοχής των ιδιωτικών τραπεζών στο νέο δάνειο (ποιες θα είναι, σε ποιους πυλώνες θα μετάσχουν κλπ), ζήτημα το οποίο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος αύριο στην συνάντηση του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) στην Αθήνα. Σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για το ζήτημα μεταξύ του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, του υπουργού Οικονομικών, του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου και του προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Β. Ράπανου.

Θα συζητήσουν και άλλες κρίσιμες εκκρεμότητες της συμφωνίας όπως την –εξαιρετικά αβέβαιη ακόμη– συμμετοχή του ΔΝΤ και των κρατών - μελών, αλλά και για τα «ανταλλάγματα» που ζητούν συγκεκριμένα κράτη με τη μορφή των εμπράγματων διασφαλίσεων.

* Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ κατέστησαν σαφές τις προηγούμενες ημέρες αυτό που ήξερε ήδη  η κυβέρνηση. Ότι το νέο δάνειο συνδέεται άρρηκτα με την εφαρμογή του Μνημονίου. Από τη στιγμή που οι όροι δεν έχουν οριστικοποιηθεί, η μορφή της συμφωνίας είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητη» στην πορεία του κυβερνητικού έργου που βρίσκεται και πάλι από εχθές στο μικροσκόπιο των στελεχών της τρόικας.

Μέχρι τις 15 Αυγούστου, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να λάβει ή να εφαρμόσει πολύ κρίσιμα νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις, εκ των οποίων πολύ λίγα έχουν γίνει.  Πληροφορίες κάνουν λόγο για μία άτυπη παράταση κάποιων ημερών έως το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου, αλλά και πάλι εκτιμάται ότι αν δεν σηκώσουν τα μανίκια πολλά στελέχη, το έργο δεν βγαίνει.

Η απόκλιση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού συνεχίζεται (εκτιμάται ότι είναι ο βασικός λόγος για την τόσο πρώιμη κάθοδο της τρόικας) και θα εξεταστεί η άμεση άσκηση πίεσης, παρουσία επιτηρητών από το Γενικό Λογιστήριο προς όλα τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς.

Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν κοινοτικά στελέχη για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις ΔΕΚΟ όπου αναμένονται τα λουκέτα και οι συγχωνεύσεις περίπου 90 οργανισμών, στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και στην εφαρμογή των υπόλοιπων εφαρμοστικών μέτρων (ενιαίο μισθολόγιο, απολύσεις στο δημόσιο κλπ). 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ