Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Οι πρώτες υπουργικές γκρίνιες για το δίδυμο της εξουσίας

Οι δημοσκοπήσεις-κόλαφος, η «ήπια άμυνα» στις επιθέσεις της ΝΔ και ο κίνδυνος της...πολιτικής χρεοκοπίας του ΠΑΣΟΚ

Picture 0 for Οι πρώτες υπουργικές γκρίνιες για το δίδυμο της εξουσίας
Του Σπύρου Νάννου

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις – κόλαφος για το κυβερνών κόμμα, έχουν δημιουργήσει ρωγμές στο κυβερνητικό στρατόπεδο και μουρμούρα στους «δελφίνους» που είναι σίγουρο πως θα μιλήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα βγουν μπροστά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θεωρούν πως το… δίδυμο Παπανδρέου – Βενιζέλου ευθύνεται για τη φθορά του κόμματος και δεν είναι τυχαίο πως στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τρεις υπουργοί τους «πίεσαν» να αλλάξουν άρδη την στάση τους απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Σε αυτή τη συνεδρίαση μάλιστα, ζητήθηκε να μπει ένα τέλος και στον «πόλεμο» με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς βλέπουν πως ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει και «απαγάγει» ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, με τις ευθύνες να καταλογίζονται και στην Ιπποκράτους!
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Την τελευταία εβδομάδα, φάνηκε ξεκάθαρα στο κυβερνών κόμμα πως οι γκρίνιες είναι μεγάλες σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και κυρίως βλέποντας την διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία συνεχώς να αυξάνεται. Πολλοί, θεωρούν πως μεγάλο μερίδιο ευθύνης με τη στάση τους ιδιαίτερα μετά τον ανασχηματισμό έχουν ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χρεώνοντάς τους «γκάφες», όπως π.χ. την επιλεκτική χρεοκοπία, τη στάση πληρωμών, την επιμονή στην εθνική συνεννόηση κοκ. Και την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία, να σφυροκοπεί ανελέητα την κυβέρνηση και η τελευταία να προβαίνει σε… ήπιες ανακοινώσεις παίζοντας, όπως επισημαίνεται, χαλαρή άμυνα!
Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ορισμένοι υπουργοί θέλησαν να μείνουν «εκτός» παιχνιδιού καθώς δεν θέλουν προς το παρόν να «εμπλακεί» το όνομά τους σε όσα λέγονται και γράφονται για τις κινήσεις που γίνονται στο... παρασκήνιο, να μην σχετιστούν με τις αποφάσεις που θα παρθούν για τη χώρα μας, καθώς βλέπουν πως εκτός από την επιλεκτική χρεοκοπία υπάρχει έντονα και ο κίνδυνος της «πολιτικής» χρεοκοπίας, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις!
Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που ποντάρουν στην αποτυχία της κυβέρνησης, ιδιαίτερα όσοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ, αν και είναι σίγουρο πως και  εκείνοι προβληματίζονται όταν βλέπουν το Κίνημα να είναι πλέον στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων, πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και με ποσοστό της  τάξης του... 16%, το μικρότερο από την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε το θαμπό δακτυλίδι από τον Κώστα Σημίτη...
Δεν είναι τέλος τυχαίο πως η γκρίνια που υπάρχει στο κυβερνών κόμμα για τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται και στις σχέσεις ορισμένων υπουργών που «αλληλοκαρφώνονται» για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, απόρροια του κακού κλίματος που υπάρχει αυτή την περίοδο στο υπουργικό συμβούλιο, με την ανοχή του Γιώργου Παπανδρέου και του… Ευάγγελου Βενιζέλου!
Όπως προαναφέρθηκε, στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το θέμα της αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία τέθηκε από πολλούς υπουργούς, ωστόσο αίσθηση προκάλεσε πως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο Χρήστος Παπουτσής, πίεσαν τον Γιώργο Παπανδρέου να αλλάξει στάση τόσο ο ίδιος όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητώντας να επικεντρώσουν την κριτική της κυβέρνησης στην ΝΔ, με στόχο να απομονωθεί και να αναδειχθεί η τακτική που ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς. Όπως μάλιστα ειπώθηκε, η κυβέρνηση επιδίδεται σε ήπια... άμυνα απέναντι στη Συγγρού, που αλωνίζει, όπως λένε, σε ξένο γήπεδο και δείχνουν πως η κυβέρνηση καταρρέει. Όλα τα παραπάνω εξηγούν ίσως και την αλλαγή τακτικής που εγκαινιάζει από σήμερα, διά του κυριακάτικου Τύπου, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, ανεβάζοντας, μετά από καιρό, τους τόνους κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ