Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Αναδιαρθρώνεται ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός


Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα αλλάζουν οι διευθυντές εφοριών που απέτυχαν να πιάσουν τους στόχους αύξησης των εσόδων. Δημιουργείται ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων. Διαβάστε τι προβλέπει η τροπολογία για τη δομή και τη σύνθεση των ΔΟΥ

Picture 0 for Αναδιαρθρώνεται ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός
Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, τροπολογία στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο που προβλέπει ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς και στη δομή και τις αρμοδιότητες των ΔΟΥ και στις διευθύνσεις φορολογικών ελέγχων.  Με την τροπολογία μεταξύ άλλων δίνεται η δυνατότητα μόνο με απόφαση του υπουργού να αλλάζουν διευθυντές εφοριών οι οποίοι απέτυχαν να πιάσουν τους στόχους αύξησης των εσόδων, προβλέπεται επανέλεγχος παλαιών φορολογικών υποθέσεων, μετονομάζεται η ΔΟΥ ΦΑΒΕ (Φορολογίας Ανώνυμων Βιομηχανικών Επιχειρήσεων) σε ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και μεταφέρεται σε αυτήν η αρμοδιότητα των μεγάλων επιχειρήσεων από όλη την επικράτεια, από όλες τις εφορίες και όλα τα ελεγκτικά κέντρα, ενώ ενισχύεται η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών για τους επίορκους υπαλλήλους και δημιουργούνται νέες Διευθύνσεις κατά της φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στην τροπολογία:
- Η Γενική Διεύθυνση Ελέγχων μετονομάζεται σε Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων. Βασική της προτεραιότητα είναι ο σχεδιασμός ελέγχων και η εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων ελέγχου στο πεδίο της άμεσης φορολογίας, του ΦΠΑ και των λοιπών φόρων, ενώ επίσης θα έχει τη δυνατότητα να συστήνει επιχειρησιακά σχέδια είσπραξης των εσόδων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- Συστήνονται οι διευθύνσεις Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ελέγχων, Πολιτικής Εισπράξεων, Παρακολούθησης νομικών υποθέσεων ελέγχου και αναγκαστικής είσπραξης και Φορολογικής Συμμόρφωσης, οι οποίες υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
- Συστήνεται Επιχειρησιακή Ομάδα Είσπραξης, η οποία θα είναι αρμόδια για την είσπραξη μεγάλων οφειλών, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να προχωράει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων, ανεξάρτητα από τις ΔΟΥ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας, ο προϊστάμενος της εν λόγω ομάδας θα έχει τις αρμοδιότητες προϊσταμένου ΔΟΥ.
- Η ΔΟΥ Φορολογίας Ανωνύμων Φορολογικών Εταιρειών (ΦΑΒΕ) μετονομάζεται σε «ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων» και θα έχει την ευθύνη ελέγχου των οικονομικών στοιχείων όλων των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας, ενώ σε αυτήν μεταφέρονται όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις από τις κατά τόπους ΔΟΥ, που αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις.
- Συστήνεται υπηρεσία Οικονομικής Επιθεώρησης, η οποία υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών και έχει ως στόχο τον έλεγχο των δημοσίων υπολόγων και δημοσίων διαχειρίσεων, καθώς και τη διενέργεια τακτικών ελέγχων και επιθεωρήσεων σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, έχει στην αρμοδιότητά της τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ, εκτός των Γενικών Διευθυντών.
- Αποκλειστική αρμοδιότητα στον υπουργό Οικονομικών η επιλογή και αντικατάσταση των προϊσταμένων σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.
- Μπαίνουν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι σε όλες τις εισπρακτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η επίτευξη των οποίων θα ελέγχεται κάθε τρεις μήνες.
- Καταργούνται τμήματα εφοριών της περιφέρειας, τα οποία μεταφέρονται στην αρμοδιότητα της ΔΟΥ που βρίσκεται στην έδρα του ίδιου νομού.
Διαβάστε αναλυτικά την τροπολογία εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ