Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Ορόσημο η φετινή ΔΕΘ για Παπανδρέου και κυβέρνηση

Ορόσημο η φετινή ΔΕΘ για Παπανδρέου και κυβέρνηση
Τα μέτρα ανακούφισης, το στοίχημα των...δημοσκοπήσεων, η εντολή για να τρέξουν με «χίλια» οι μεραρυθμίσεις και ο υπουργός που αναλαμβάνει να επικοινωνήσει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Picture 0 for Ορόσημο η φετινή ΔΕΘ για Παπανδρέου και κυβέρνηση
του Σπύρου Νάννου

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα άλλαξε τα δεδομένα στο κυβερνητικό επιτελείο. Και αυτό γιατί με «πρωτεργάτη» τον Δημήτρη Ρέππα, αυτή η συμφωνία θα αποτελέσει την «καμπάνια» της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα, με ημερομηνία λήξης τη φετινή ΔΕΘ. Ο Γιώργος Παπανδρέου άλλωστε ήδη ζήτησε στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής να προχωρήσουν οι υπουργοί με "χίλια" τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί.
Πάντως, ο πρωθυπουργός έδειξε τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά το πλαίσιο που θα κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα την Παρασκευή όταν επισήμανε τα εξής: «...Έδωσα τον  αγώνα αυτόν με αυταπάρνηση, αντιμετωπίζοντας συχνά μια κριτική πολλές φορές δυσανάλογη με τη δική μου ευθύνη για το πρόβλημα της χώρας. Τον αγώνα  αυτόν τον έδωσα πάντα με τη σκέψη μου συνεχώς στους πολίτες και τη δοκιμασία που περνάνε. Η σκέψη  μου πάντα στον κόσμο αυτό που αξίζει να ζει σε μια καλύτερη χώρα , στον κόσμο αυτόν που είναι περήφανος, γενναιόδωρος και θαρραλέος αλλά που οι αντιξοότητες τον έκαναν συχνά να νιώσει πως του έχουν κόψει τα φτερά. Πιστεύω πάντα στην Ελλάδα, στις τεράστιες δυνατότητές μας...».
Αυτή την τελευταία φράση αναμένεται να την επαναλάβει αρκετές φορές, παίρνοντας το παιχνίδι πάνω του, την ίδια στιγμή που οι υπουργοί... φορτσάρουν, κατόπιν εντολής του για το επόμενο δίμηνο έως τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το πολιτικό κλίμα και παράλληλα να προλάβει τα χειρότερα στη διάρκεια του καλοκαιριού, αφού ως γνωστόν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα πρέπει να υλοποιηθεί κατά γράμμα και σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει συγκεκριμένες – πολιτικές – πρωτοβουλίες ώστε να αλλάξει και το τοπίο στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες ως γνωστόν το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι κόλαφος τόσο για εκείνον όσο και για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ.
Άλλωστε, συνεργάτες του, οι οποίοι του έλεγαν πριν την Πέμπτη πως εισπράττει έτσι κι αλλιώς πολιτικό κόστος από την επιβολή των μέτρων λιτότητας, του ζητούν πλέον να βγει προς την κοινωνία και να ανακοινώσει – όσο μπορεί – μέτρα ανακούφισης, κάτι που άλλωστε ο ίδιος το εννόησε αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής όταν είπε πως «...μπορώ να πω ότι επιτέλους έχουμε ένα πρόγραμμα, ένα πακέτο αποφάσεων, το οποίο δημιουργεί αν θέλετε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε πραγματικά σε βάθος χρόνου το χρέος μας. Και αυτό, σε τελική ανάλυση, θα σημαίνει ότι όχι μόνο βρήκαμε ένα πρόγραμμα, αλλά ότι βρήκαμε πάνω απ’ όλα μία δυνατότητα να βοηθήσουμε και τους Έλληνες πολίτες, με αυτό το βάρος το οποίο σηκώνουν όλο αυτό το διάστημα.  Είμαστε ένας υπερήφανος λαός. Είμαστε ένας λαός, ο οποίος δουλεύει πολύ. Είμαστε άνθρωποι, οι οποίοι ψάχνουμε και ανακαλύπτουμε πράγματα...».
Μάλιστα, την Παρασκευή επιβεβαιώθηκε πως στα υπουργεία, εκτός από τους τροϊκανούς που θα έρθουν ώστε να ελέγχουν την πρόοδο των υπουργών, θα τοποθετηθούν και στελέχη από το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που άλλωστε πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Είναι σίγουρο πως στη ΔΕΘ ο Γιώργος Παπανδρέου θα πάει εφοδιασμένος με τη συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής, με τον ίδιο μάλιστα να παρουσιάζει το κυβερνητικό απολογισμό έως τον Σεπτέμβριο. Εκτός, εάν η τρόικα, στον έλεγχο του Σεπτεμβρίου διαπιστώσει νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και μετατοπίσει την ατζέντα της συζήτησης άλλου, δημιουργώντας νεά προβλήματα στην κυβέρνηση και τον πρόεδρό της...
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ