Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Σύγκρουση Ερντογάν και στρατιωτικών και ηχηρές παραιτήσεις

reuters_8_9_10_isik_kosaner.previewΜαίνεται στην Τουρκία η σύγκρουση μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλικών στρατιωτικών. Ο Ταγίπ Ερντογάν, ενισχυμένος από τις τελευταίες εκλογές και αδυνατώντας να ξεχάσει ποιοι κάποτε και γιατί τον έκλεισαν στη φυλακή, προσπαθεί να ξεχαρβαλώσει το κεμαλικό κατεστημένο, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την παραίτηση σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας της γείτονος. Μάλιστα, οι Τούρκοι στρατιωτικοί και συγκεκριμένα ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ στη φωτογραφία), ο επικεφαλής του Στρατού Ξηράς στρατηγός Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, του Ναυτικού ναύαρχος Ερσέφ Ουγούρ και της Αεροπορίας πτέραρχος Χασάν Ακσάι, ήταν σαφείς: διαφωνούν κάθετα με την κυβέρνηση Ερντογάν και αδυνατούν να συνεργαστούν μαζί της.
Ο μόνος που δεν παραιτήθηκε, ο διοικητής της Στρατοχωροφυλακής, Νετσντέτ Εζέλ, ορίστηκε αναπληρωτής αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ώσπου να κοπάσει η κρίση και να γίνουν νέες «τοποθετήσεις», υπόθεση που σύμφωνα με τους παρατηρητές στη γείτονα προμηνύεται δύσκολη, γιατί οι υποψήφιοι ήδη δέχονται πιέσεις για να μη συνεργαστούν με την κυβέρνηση Ερντογάν, σε μια υπόθεση που τείνει να πάρει μορφή γενικευμένης ρήξης μεταξύ στρατεύματος και ισλαμικής κυβέρνησης. Σημειωτέον ότι τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο της γείτονος, για να οριστούν οι νέες ηγεσίες. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας πάντως, οι παραιτηθέντες δεν συμμετείχαν στη δεξίωση που παρέθεσε η «αντιπροσωπεία» του ψευδοκράτους στην Άγκυρα, χθες το απόγευμα.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, αφορμή των παραιτήσεων είναι οι διώξεις κατά δεκάδων εν ενεργεία ανωτέρων και ανώτατων αξιωματικών (μεταξύ των και ενός εν ενεργεία αρχηγού Στρατιάς), αλλά και αποστράτων, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης, με την υπόθεση «βαριοπούλα», να δεσπόζει ως το μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις ισλαμιστών και στρατεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ