Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη το 2012 εφόσον εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις


Την ειδική έκθεση για την χώρα μας έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (ΟΟΣΑ).
Σε αυτή εκφράζει την ελπίδα για την αρχή μιας ανάπτυξης με "θετικό πρόσημο το 2012", εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει με αποφασιστικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη στην κατανομή βαρών και απολαβών, το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.
Ο ΟΟΣΑ πιστεύει ότι "η ανάπτυξη θα μπορούσε να έχει θετικό πρόσημο το 2012 με την προϋπόθεση ότι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις θα ορθοποδήσουν και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν καρπούς".
Αναγνωρίζει ότι, όπως είναι φυσικό, η συρρίκνωση του προϋπολογισμού μείωσε την εσωτερική ζήτηση. Η παραγωγή μειώθηκε πάνω από το 4% το 2010 και το ποσοστό ανεργίας έφθασε στο 16% στις αρχές του 2011.
Φιλόδοξο πρόγραμμα προσαρμογής
"Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσαρμογής των δημοσιονομικών της για να βγει από τη σοβαρή κρίση στην οποία ευρίσκεται", λένε οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής εξέτασης των οικονομικών καταστάσεων και προβλημάτων ανάπτυξης (EDR) του διεθνούς Οργανισμού.
"Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην αντιμετώπιση των βαθιών αιτίων της κρίσης και όχι των συμπτωμάτων. Επιχειρεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της, να αναπτύξει την ανταγωνιστικότητά της και να θέσει τα θεμέλια για μια υγιή και μακροπρόθεσμα ισχυρή ανάπτυξη". Προσθέτουν και αναφέρουν ότι το πρόγραμμα αυτό "θα πετύχει".
Μείωση του χρέους στο 60% σε δύο δεκαετίες
Με βάση ορισμένες προσεκτικές προϋποθέσεις που αφορούν την ανάπτυξη και τα επιτόκια, εξηγούν, και εφόσον οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εφαρμοσθούν πλήρως, τότε το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ θα μπορούσε να κατέβει στο 60% τις δύο επόμενες δεκαετίες, αφού προηγούμενα κορυφωθεί το 2013, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Το κλειδί επιτυχίας του προγράμματος ευρίσκεται στον "άμεμπτο" τρόπο, με τον οποίο θα πρέπει υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Το πρόγραμμα θα μπορέσει να καρποφορήσει εφόσον τα κόστη και τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων κατανεμηθούν με τρόπο δίκαιο και διαφανή.
Χωρίς προηγούμενο μείωση του ελλείμματος
Ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι μεταρρυθμίσεις μεγάλης σημασίας έχουν ήδη επιτευχθεί και υπογραμμίζει ιδιαίτερα "την χωρίς προηγούμενο μείωση του δημόσιου ελλείμματος" που επιτεύχθηκε.
"Η μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό" αναφέρεται η έκθεση, "μειώθηκε κατά 5 μονάδες του ΑΕΠ το 2010, αποτέλεσμα ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο εάν λάβουμε υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση".
Μέσα στις τελευταίες τρεις δεκαετίες, υπογραμμίζεται, καμία χώρα- μέλος του ΟΟΣΑ δεν έχει καταφέρει να ανορθώσει τον ισολογισμό στον προϋπολογισμό της σε τέτοιο επίπεδο και μάλιστα μέσα σε ένα χρόνο.
Με την έκθεση συνιστάται στις ελληνικές αρχές να δείξουν ενότητα και σταθερότητα στην υποστήριξή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.
"Η ελληνική κυβέρνηση" λένε, "θα πρέπει να αναθέσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ευθύνες στα διάφορα υπουργεία, ώστε να παρακολουθούν από κοντά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων βάσει αντικειμενικών δεικτών. Τα αποτελέσματα θα πρέπει να διαδίδονται ευρέως με τη συνεργασία και επιτήρηση των κοινωνικών εταίρων (συνδικαλιστών), ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία των πληροφοριών".
.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ