Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Το Κοσσυφοπέδιο απειλεί να βάλει πάλι φωτιά στα Βαλκάνια




Γιατί ένα μικρό τμήμα γης αποτελεί το χρυσόμαλλο δέρας, γύρω από το οποίο ερίζουν οι ισχυροί του πλανήτη ποιος θα το αποκτήσει

Ίσως κάποιοι πουν, ότι έχουμε τόσα προβλήματα, με το Κοσσυφοπέδιο θα ασχολούμαστε; Δεν θα είχαμε καμιά πρόθεση να ασχοληθούμε, αν το Κοσσυφοπέδιο δεν αποτελούσε το χρυσόμαλλο δέρας, γύρω από το οποίο ερίζουν οι ισχυροί της γης ποιος θα το αποκτήσει.
Και για να γίνει αυτό αντιληπτό, γιατί δηλαδή τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για ένα μικρό τμήμα γης, για το οποίο ο στρατιωτικός μηχανισμός του ΝΑΤΟ άδειασε τις αποθήκες των πυρομαχικών του κατά της πολύπαθης Σερβίας, πρέπει να πούμε ότι σε όλη τη μακρά ιστορία της Βαλκανικής η κατοχή του Κοσσυφοπεδίου εξασφάλιζε την επιτυχία είτε των από Βορρά προς Νότο στρατιωτικών επιχειρήσεων είτε αντιστρόφως.
Επιπλέον είναι περιοχή πλούσια σε ορυκτά και έχει οικονομικό ενδιαφέρον από την εποχή κιόλας των Ρωμαίων. Πόσο αποτιμάται σε ευρώ το υπέδαφος του Κοσσυφοπεδίου; Το 2005, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε ότι αξίζει 13,5 δις ευρώ. Αλλά γέλασαν όσοι άκουσαν το νούμερο, αφού οι επιχειρηματικοί κύκλοι κάνουν λόγο για περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια.
Και για να μη νομίσει κάποιος ότι είναι αυθαίρετος ο αριθμός, ένα προ έτους δημοσίευμα της «The Wall Street Journal» έρχεται να τον επιβεβαιώσει. Κατά την εφημερίδα του Μέρντοχ, ο Τζορτζ Σόρος, «έχει βάλει στο μάτι τον ορυκτό πλούτο του Κοσσυφοπεδίου» και βρίσκεται σε συνεργασία με τον εκατομμυριούχο Αλβανό, Sahit Muja, ο οποίος ζει στη Νέα Υόρκη και είναι γνωστός για τις «εξορυκτικές δραστηριότητές του στο Κοσσυφοπέδιο», διευθύνοντας την εταιρία «Albanian Minerals».
Ο Σόρος και ο Muja επιδιώκουν να επενδύσουν σε υπόγεια αποθέματα του Κοσσυφοπεδίου και τα οποία, πιστεύεται, ότι θα τους αποφέρουν τουλάχιστον 300 δισ. ευρώ κέρδη! Οι δύο εκατομμυριούχοι, σύμφωνα με την εφημερίδα, επισκέφθηκαν το Κοσσυφοπέδιο και ξεναγήθηκαν σε υπόγειες στοές εξόρυξης μετάλλων. Αναφερόμενος στα όσα γράφει η «The Wall Street Journal», ο Sahit Muja, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα ψευδαργύρου, χρωμίου, χρυσού, αργύρου, νικελίου και άλλων πολύτιμων μετάλλων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι κατά τη δεκαετία του 1980 στην περιοχή εξορυσσόταν το 70% του ορυκτού πλούτου της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.
Όλα αυτά δείχνουν τη μεγάλη γεωοικονομική (πλην της γεωστρατηγικής) αξίας της περιοχής και εξηγούν και το γιατί οι Σέρβοι δεν θα ήσαν αντίθετοι σε μια διαίρεσή του, ώστε ο σερβικός τομέας να ενσωματωθεί σ’ αυτούς. Ό,τι πάρουν δηλαδή, αφού η ανεξαρτησία του είναι δεδομένη. Η «Deutsche Welle» δημοσίευσε πληροφορίες από σερβικές διπλωματικές πηγές, που υποστηρίζουν την κατάτμηση του Κοσσυφοπεδίου, όπου το βόρειο μέρος θα ενσωματωθεί με τη Σερβία και οι υπόλοιπες περιοχές θα παραμείνουν στο Κοσσυφοπέδιο (τα Τίρανα φυσικά προτιμούν ενσωμάτωση στην Αλβανία, του υπόλοιπου τμήματος).
Οι πρόσφατες ταραχές σταμάτησαν προσωρινά, με τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ να αναλαμβάνουν τον έλεγχο των συνοριακών σημείων ελέγχου. Όμως, ο διοικητής της KFOR, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel» δεν είναι καθόλου αισιόδοξος. Τον ανησυχούν οι πολυεθνικές συμμορίες, αποτελούμενες τόσο από Αλβανούς όσο και από Σέρβους, που κάνουν ότι θέλουν. «Για τις εγκληματικές ομάδες αυτές, σημασία έχει μόνο η διατήρηση της εξουσίας τους. Έχει να κάνει με το χρήμα καθώς είναι αυτές τον οποίων ο λόγος έχει πραγματικά βαρύτητα στον βορρά σήμερα. Αυτές είναι οι ένοπλες δυνάμεις που ελέγχουν τα οδοφράγματα και πληρώνουν τους ανθρώπους που τα φυλάγουν».
Η σημερινή εκεχειρία είναι προσωρινή. Ο σχολιαστής Φατλούμ Σαντίκου λέγει στους «Southeast European Times», ότι «μπορεί να ανακουφίζει τα πράγματα, δεν εξασφαλίζει όμως κάποια λύση στο πολιτικό πρόβλημα του βορρά». Ακόμη όμως και αν συμφωνήσουν Σέρβοι και Αλβανοί στη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, υπάρχει και άλλη πλευρά που προειδοποιεί ότι τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει προηγούμενο. Αναφέρομαι στον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, των Σκοπίων, Αλί Αχμέτι, ο οποίος δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της Πρίστινας (RTK):
«Εάν υπάρξουν προφάσεις για αλλαγές των συνόρων, εάν υπάρξουν προφάσεις για επιβολή νέας τάξης πραγμάτων, για τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής κατάστασης από τη σημερινή, εγώ δεν μπορώ να αναλάβω κανενός είδους ευθύνη για τη διαφύλαξη της ειρήνης στη «Μακεδονία», δεδομένου ότι υπό τέτοιες συνθήκες οι άνθρωποι αυτοοργανώνονται, έχουν τις δικές τους κατευθύνσεις, όπως ακριβώς συνέβη το '90, το '99 και το 2001». Το «αυτοοργανώνονται» σημαίνει απλά, ότι οι Αλβανοί του Τετόβου, δεν θα μείνουν αδιάφοροι, αφού ψάχνουν αφορμή για απόσχιση από τα Σκόπια.
Τι κάνουμε εμείς σε όσα πρόκειται να έρθουν; Ασχολούμαστε με τον κ. Κουτμερίδη και τον κ. Μανώλη.
Ο Μακεδών
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ