Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Αποκαλυπτήρια προτομής Γκούμα στην Χειμάρρα


 
Ένα χρόνο μετά την άγρια δολοφονία του 36χρονου ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου, από Αλβανούς εθνικιστές επειδή μιλούσε ελληνικά, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Η λιτή εκδήλωση, τελέστηκε στο προαύλιο της εκκλησίας των Αγίων Πάντων στην παλαιά Χειμάρρα, παρουσία συγγενών, φίλων, συγχωριανών και πλήθους Ελήνων από τη Βόρειο Ήπειρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα παραβρέθηκαν, εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, η πολιτική ηγεσία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, εκπρόσωποι ελληνικών κομμάτων, καθώς και  βορειοηπειρωτικών συλλόγων και φορέων.

Τα μάτια όλων βούρκωσαν στον χαιρετισμό του εκπροσώπου της οικογένειας Γκούμα, κ.Ε.Κολίλα, που επεσήμανε πως παρά την προσπάθεια των αλβανικών αρχών να παρουσιάσουν τη δολοφονία του 36χρονου  ως δυστύχημα, για ολόκληρο τον Ελληνισμό θεωρείται έγκλημα με καθαρά εθνικιστικά κίνηυτρα, λόγω της εθνικής καταγωγής του αδικοχαμένου Αριστοτέλη.



Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η συμπεριφορά του μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ.Δημήτριου, που  αρνήθηκε να παραβρεθεί στα αποκαλυπτήρια, ζητώντας την άμεση απομάκρυνση της προτομής από το προαύλιο χώρο της εκκλησίας,  απειλώντας ταυτόχρονα πως ο ναός  δεν θα ξαναλειτουργήσει όσο η προτομή παραμένει στη θέση της.

Παράγοντες της ομογένειας, σχολιάζαν στο ΘΕΜΑ online τη συμπεριφορά του μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριου,, ως προσπάθεια να μη στοχοποιηθεί από Αλβανούς εθνικιστές, λόγω των φιλοδοξιών του να διαδεχθεί τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, στον θρόνο της αλβανικής εκκλησίας.

Η προτομή στήθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Χειμαρριωτών  και το τοπικό παράρτημα της Ομόνοιας και φιλοτεχνήθηκε από τον βορειοηπειρώτη γλύπτη, Αχιλλέα Βασιλείου, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από δωρεές, στη μνήμη του αδικοχαμένου Αριστοτέλη Γκούμα.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ