Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Διαλύστε κάθε ανάχωμα στην αγορά εργασίας"


"Διαλύστε κάθε ανάχωμα στην αγορά εργασίας" Τι ζήτησε η τρόικα από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, πριν στεγνώσει το μελάνι του προηγούμενου νόμου για τα εργασιακά. Ποιες εναλλακτικές λύσεις εξετάζει το υπουργείο Εργασίας. Ζήτησαν και μείωση των γιατρών του ΕΟΠΥ παράλληλα με τη δραστική περικοπή στις αποδοχές τους.Και νέες αλλαγές στα εργασιακά, πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι στον πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο, ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το κλιμάκιο με τους επικεφαλής της Τρόικας. Με στόχο και βασικό επιχείρημα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν από τον Γιώργο Κουτρουμάνη το δραστικό περιορισμό των κλαδικών συμβάσεων και την αντικατάστασή τους, με τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν μισθούς ακόμη και κάτω από αυτούς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μάταια προσπαθούσε η ηγεσία του υπουργείου, να επιχειρηματολογήσει, θέτοντας ως ανάχωμα στις απαιτήσεις για νέες αλλαγές, το γεγονός ότι η ευελιξία στην εγχώρια αγορά εργασίας δεν φαίνεται, καθώς δεν καταγράφονται πλήρως, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενώ υπάρχει και η μεγαλύτερη ευελιξία, που δεν είναι άλλη από την ανασφάλιστη, μαύρη εργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζήτησαν και φαίνεται πως το θέμα εξετάζεται από το υπουργείο, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσει η πίεση για τις κλαδικές συμβάσεις, να γίνουν ακόμη πιο εύκολες οι διαδικασίες υπογραφής ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, με την κατάργηση της υποχρέωσης για γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου. Να σημειωθεί βέβαια, ότι η γνωμοδότηση αυτή δεν έχει καμία συνέπεια στην εφαρμογή ή όχι της όποιας συμφωνίας.

Με στόχο τη μείωση των μισθών, οι εκπρόσωποι της Τρόικας, ζήτησαν επίσης, την εφαρμογή τοπικών συμβάσεων, σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα οι τουριστικές περιοχές, ώστε να ισχύουν μισθοί χαμηλότεροι από αυτούς που έχουν συμφωνηθεί σε κλαδικό επίπεδο. Η πρόταση αυτή δεν φαίνεται να συναντά πολλούς υποστηρικτές, ούτε στο υπουργείο, ούτε και στα συνδικάτα.

Παράλληλα, επανήλθαν και στο θέμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε κλάδους ή επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη φορά, οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν να υπάρχει αυστηρός έλεγχος της αντιπροσωπευτικότητας των εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων. Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την κλαδική σύμβαση, δίνεται, εφόσον αυτή, αφορά τουλάχιστον στο 51% των εργαζομένων, της επιχείρησης ή του κλάδου. 

Η ηγεσία του υπουργείου απέφυγε να ξεκαθαρίσει τη θέση του σε σχέση με τις απαιτήσεις των δανειστών. Είναι χαρακτηριστικό, πως στελέχη που συμμετείχαν τόσο στη χθεσινή συνάντηση όσο και σε αυτές της προηγούμενης εβδομάδας, υποστήριζαν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι αποφασισμένοι να διαλύσουν οποιοδήποτε εργασιακό ανάχωμα υπάρχει στην αγορά εργασίας. 

Μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, αποτελεί και η στελέχωση και λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ) καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας έκριναν πως το κόστος λειτουργίας του νέου Οργανισμού, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει, είναι μεγάλο. Η τρόικα, κατά την χθεσινή συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ζήτησε μετ΄ επιτάσεως να μειωθούν οι γιατροί και το προσωπικό που στελεχώνουν τον ΕΟΠΥΥ, αίτημα που το υπουργείο φέρεται να εξετάζει. Ως τώρα, συμβεβλημένοι με το σύστημα, που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στον Σεπτέμβριο, είναι περίπου 32.000 γιατροί και η πρόταση της τρόικας, στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους, ήταν να μην ξεπερνούν τους 21.000. Επίσης, ζητήθηκε  μείωση των αποδοχών που έχει προγραμματιστεί να παίρνουν οι γιατροί που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό και οι οποίες έχουν καθοριστεί να κυμαίνονται από 900 ευρώ έως 2.500 ευρώ, ανάλογα με την ειδικότητα και την προϋπηρεσία. Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα απαίτησε περαιτέρω μείωση δαπανών από τα ασφαλιστικά ταμεία, για φάρμακα και παροχές υγείας. Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του ζήτησε να υπάρξει τεχνική υποστήριξη στην προώθηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θεωρείται ότι μπορεί να αποφέρει περαιτέρω μείωση δαπανών άνω του 1 δισ. ευρώ, σε βάθος τριετίας. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, έτσι ώστε να υπάρξει συνολική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων, με στόχο να μειωθούν από το 13% του συνόλου, που βρίσκονται σήμερα, κοντά στο 8%, που είναι ο μέσος όρος της ευρωπαϊκής ένωσης.

Όσο για τις επικουρικές συντάξεις, η τρόικα ζήτησε νέες αναλογιστικές μελέτες μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, που θα γίνουν με επικαιροποιημένα στοιχεία  και με έτος βάσης το 2010 και όχι το 2008. Βέβαια, εντός του Φθινοπώρου, το υπουργείο θα παρουσιάσει και το σχέδιο νόμου για την επικουρική ασφάλιση.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ