Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Συντηρητικές οι νεότερες προβλέψεις της ICAC για τις τιμές βάμβακος

http://permisospress.blogspot.com
Μεγαλύτερη ισορροπία στην αγορά βάμβακος φέρνει η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με ανάλυση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βαμβακιού (ICAC).
Η καλλιεργητική περίοδος 2010/2011 αποτελεί σημείο αναφοράς για την αγορά του προϊόντος, καθώς η μέση τιμή του δείκτη Cotton A έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ των 164 σεντς ανά λίμπρα, τιμή
υπερδιπλάσια από την περίοδο 2009/2010.
Παρόλα αυτά εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι αναλυτές αποφεύγουν να προχωρήσουν σε μια σαφή εκτίμηση για τα επίπεδα τιμών της νέας χρονιάς, ενδεικτικό της αστάθειας που επικρατεί.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το βαμβάκι πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε στα 80 σεντς ανά λίμπρα, έφτασε στα εντυπωσιακά επίπεδα των 219 σεντς ανά λίμπρα, σημειώνοντας ιστορικά ρεκόρ, και πλέον έχει ξεκινήσει τη διορθωτική του πορεία.
Οι τιμές της αγοράς για τα συμβόλαια της νέας σοδειάς έχουν επιτρέψει στα 100 σεντς ανά λίμπρα και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική παραγωγή εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία εκτίμηση της ICAC έχει μειώσει τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια παραγωγή κατά 500 χιλιάδες τόνους, εξαιτίας της διαφαινόμενης μειωμένης παραγωγής των ΗΠΑ.
Αυξημένη θα είναι όμως και η παγκόσμια κατανάλωση, η οποία κινείται σταθερά ανοδικά τα τελευταία χρόνια. Η άνοδος υπολογίζεται στο 2%, αφού η κατανάλωση θα αγγίξει τους 25 εκατ. τόνους, ενώ οι αναλυτές ισχυρίζονται πως θα μπορούσε να είναι ακόμα υψηλότερη εάν δεν υπήρχε ο ανταγωνισμός από τις φθηνότερες συνθετικές ύλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ