Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Στρώνουν το έδαφος για ελεγχόμενη χρεοκοπία


Σενάρια για κούρεμα του ελληνικού χρέους έως και 60%


Η αρχή έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. 


Εκεί, όπου ο Βενιζέλος ενημέρωσε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για το σενάριο διεύρυνσης του κουρέματος του ελληνικού χρέους στο 50%...
αφού εφαρμοστούν τα μέτρα.


Η διαρροή της συγκεκριμένης αναφοράς προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, αναστάτωση στις αγορές και στους αναλυτές σε όλη την Ευρωζώνη.


Με αρκετή καθυστέρηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέδωσε μια γενικόλογη ανακοίνωση, στην οποία δεν αναφέρεται στο συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά μιλά για σενάρια, που αποσπούν την προσοχή της κυβέρνησης από το στόχο της εφαρμογής των μέτρων και της υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.


Λίγες ώρες αργότερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, αφού επανέλαβε ότι «για εμάς, δεν υπάρχει άλλο σενάριο από την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου», προσέθεσε με νόημα πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς λέγονται κάποια πράγματα, γιατί άλλο πράγμα είναι η ασύνταχτη χρεοκοπία και άλλο η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους, όπως κάνουμε μέσω του PSI». 


Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;


Με τη δήλωση αυτή, ο Παπανδρέου άφησε, με τον πλέον σιβυλλικό τρόπο ανοιχτό το ενδεχόμενο ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Δηλαδή, να εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αλλά με haircut όχι 21%, αλλά ακόμα και στο 60%, όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών.


Ταυτόχρονα, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωνε πως δεν θα τον εξέπληττε η αλλαγή των όρων της συμφωνίας του δεύτερου πακέτου βοήθειας. 


Ένας εξ αυτών είναι και το κούρεμα 21% στα ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο του rollover.


Τα γεγονότα αυτά, που διαδραματίζονται απόγευμα Παρασκευής, δείχνουν ότι, με τον τρόπο τους, τόσο Έλληνες, όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στρώνουν το έδαφος για ελεγχόμενη χρεοκοπία.


Υπό αυτές τις συνθήκες, μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι κινήσεις της κυβέρνησης την τελευταία εβδομάδα, ενώ το κλίμα αυτό καθιστά ακόμα περισσότερο κρίσιμη τη συνάντηση του Βενιζέλου με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, αλλά και τις συζητήσεις που θα έχει την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με κορυφαίους τραπεζίτες από όλο τον κόσμο, στο περιθώριο του συνεδρίου του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ