Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Λεφτά τέλος στα ασφαλιστικά ταμεία - Κοντά στη στάση πληρωμών ΙΚΑ - ΟΓΑ -ΟΑΕΕ


Ηχηρό και λίαν ανησυχητικό είναι το καμπανάκι κινδύνου που κρούουν τα ασφαλιστικά ταμεία στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας επαρκή χρηματοδότηση για τη κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, καθώς παρά την υπέρβαση των αρχικών πιστώσεων, τα ταμεία των ταμείων αδειάζουν με ταχείς ρυθμούς.


Τα στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αποκαλύπτουν...
τη δεινή κατάσταση των μεγαλύτερων ταμείων, τα οποία πριν καν μπει ο Σεπτέμβρης είχαν καλύψει μεγάλο μέρος ή το σύνολο των προϋπολογισθέντων κονδυλίων!


Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, το ΙΚΑ που ενισχύθηκε με 600 εκατ. ευρώ, πέρα από το αρχικό κονδύλι των 2,310 δισ. ευρώ, έχει ήδη απορροφήσει το 93,1% των επιχορηγήσεων, ενώ ο ΟΓΑ έχοντας απορροφήσει 3,578 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες του τελευταίου τετραμήνου με περίπου 1 δισ. ευρώ. 


Το σοβαρότερο πρόβλημα έχουν, ωστόσο, ο ΟΑΕΕ και το ΤΑΠ- ΟΤΕ που έχουν εξαντλήσει το σύνολο των προβλεπόμενων επιχορηγήσεων. 


Ειδικότερα, το ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών και των εμπόρων έχει απορροφήσει και τα 800 εκατ. ευρώ των αρχικών πιστώσεων, ενώ το ΤΑΠ- ΟΤΕ έχει απορροφήσει 560 εκατ. ευρώ έναντι των διαθέσιμων κονδυλίων ύψους 550 εκατ. ευρώ, όπως αυτά περιορίστηκαν με το Μεσοπρόθεσμο, από τα αρχικά 600 εκατ. ευρώ.


Και το ερώτημα που καλείται να απαντήσει το οικονομικό επιτελείο είναι πολύ απλό; Θα δοθούν επιπλέον επιχορηγήσεις; 


Η απάντηση είναι όχι, καθώς ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός δεν επιτρέπει τη παραμικρή διαπραγμάτευση με τη Τρόικα, η οποία ούτως ή άλλως θεωρεί ότι ακόμα και με τα νέα μέτρα, η «τρύπα» ίσα- ίσα μπορεί να καλυφθεί. 


Γι' αυτό, άλλωστε, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας έστειλαν ήδη οδηγίες στις διοικήσεις των ταμείων, να ρευστοποιήσουν όσο κινητή περιουσία απαιτείται, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους, δηλαδή με απλά λόγια να ρευστοποιήσουν μετοχές, ομόλογα κ.λπ. ακόμα κι αν εγγράψουν ζημιές.


Σε κάθε περίπτωση, η βιωσιμότητα των ταμείων κρέμεται από μια λεπτή κλωστή, καθώς η ένταση της ύφεσης -η οποία θα συνεχιστεί και το 2012- που φέρνει υψηλή ανεργία, έχει μειώσει δραματικά τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ το κύμα των πρόωρων αποχωρήσεων από το Δημόσιο κλονίζει συθέμελα το ΙΚΑ. 


Η ωρολογιακή βόμβα που απειλεί, πάντως, να τινάξει στον αέρα τα ταμεία και ακολούθως τον Προϋπολογισμό, είναι οι συσσωρεμένες οφειλές έναντι τρίτων, οι οποίες αγγίζουν, πλέον, τα 3 δισ. ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ