Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Σε δύο δόσεις το χαράτσι για τα ακίνητα

permisospress.blogspot.com


Οριστικοποιήθηκαν κάποιες από τις λεπτομέρειες που αφορούν το νέο φόρο στα ακίνητα , ο οποίος ανακοινώθηκε εκτάκτως στο περιθώριο της ΔΕΘ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν σε δύο δόσεις και όχι εφάπαξ το ποσό για το 2011.
Ακόμη το κριτήριο της παλαιότητας του ακινήτου, ίσως να μην ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του τέλους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλη επιβάρυνση για τους φορολογούμενους. Αιτία για πιθανή απόρριψη του κριτηρίου είναι ότι έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος των 2 δις ευρώ ετησίως αλλιώς οι εισπράξεις θα είναι λιγότερες. Οι τελικές λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι σήμερα.
Ακολουθούν σημεία που αναμένεται να περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο:
-Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να έχον πληρωθεί οι δύο δόσεις που θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2011 για να κλείσει η τρύπα του ελλείμματος που εμφανίζεται. Από το Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι δόσεις για το 2012, που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πόσες θα είναι.
-Δεν θα υπάρξει ξεχωριστό έγγραφο μέσα στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Ο νέος φόρος θα αναγράφεται στο ίδιο τον λογαριασμό με συγκεκριμένη ένδειξη.
-Τα κλιμάκια του νέου ειδικού τέλους επί των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων θα είναι είκοσι.
-Το τέλος θα κλιμακώνεται έως 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ για τους άνεργους και τους πολύτεκνους θα είναι από 0,5-1 ευρώ.
-Το νέο τέλος πληρώνεται από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και όχι από τους ενοικιαστές. Σε περίπτωση που ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι στο όνομα του ενοικιαστή, τότε το τέλος θα πληρώνεται από αυτό που είναι υπεύθυνος και ύστερα το ποσό θα εκπίπτει από τα ενοίκια.
-Οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών, καθώς και τα ακίνητα του Δημοσίου εξαιρούνται από την πληρωμή του τέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ