Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Κούρεμα 50% και ενισχυμένη εποπτεία αποφάσισε η Ευρώπη

Άνγκελα Μέρκελ, ενισχυμένη εποπτεία, κούρεμα χρέους, Νικολά Σαρκοζί, συμφωνία, Τ

Σε συμφωνία για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%, σε εθελοντική βάση, κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τους τραπεζίτες, μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις-θρίλερ.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελας Μέρκελ, και του γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου:
  • Οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων αποδέχονται τη μείωση της αξίας τους κατά 50% σε εθελοντική βάση.
  • Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ με στόχο να πέσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
  • Η Ελλάδα μπαίνει σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας», δηλαδή εγκαθίσταται μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης της δημοσιονομικής πορείας της χώρας που θα αξιολογεί τα μέτρα που λαμβάνει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση.
  • Η Ελλάδα μπαίνει σε δεκαετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής του οποίου την ευθύνη θα έχει η ελληνική κυβέρνηση.
  • Το ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα αυξήσει στο 1 τρισ. ευρώ τα κεφάλαιά του με μόχλευση.
  • Θα υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με 30 δισ. ευρώ.
  • Tα 15 δισ. από τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις θα δοθούν στο EFSF ούτως ώστε να καλυφθεί το 50% της συμμετοχής του δημόσιου τομέα στην ενίσχυση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Λεπτό προς λεπτό το θρίλερ της Συνόδου
Τα πρώτα μηνύματα για θετική έκβαση της Συνόδου έδωσε μέσω τηλεδιάσκεψης με τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής στην Αθήνα (στις 11.30 το βράδυ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είπε ότι έχει σχεδόν εξασφαλιστεί η εθελοντική συμμετοχή, η μείωση του χρέους κατά 100 δις ευρώ, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας αλλά και μία καλύτερη εκδοχή σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εποπτείας και εθνικής κυριαρχίας.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η συμφωνία κρεμόταν από μία κλωστή, καθώς οι τραπεζίτες, που εκπροσωπούνταν από τον διευθυντή του ΙFF, Τσαρλς Νταλάρα, αρνούνταν να συναινέσουν σε κούρεμα πάνω από 40% ενώ ζητούσαν παροχή εγγυήσεων.  Παρά τις έντονες πιέσεις, τα πάντα έδειχναν... ναυάγιο αφού ο κ. Νταλάρα επέμενε ότι δεν  αποδέχεται κανέναν όρο της συμφωνίας. Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν ότι όλα βαίνουν καλώς.
Η Σύνοδος διακόπηκε και έγινε κλειστή σύσκεψη των κκ. Μερκελ, Σαρκοζί,  Ρομπάι, Λαγκάρντ με τον εκπρόσωπο των τραπεζών κ. Νταλάρα. Σε αυτήν τη σύσκεψη, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας απείλησαν ευθέως ότι αν οι τράπεζες δεν αποδεχόντουσαν κούρεμα 50% σε εθελοντική βάση, τότε η Σύνοδος θα προχωρούσε σε υποχρεωτικό haircut της αξίας των ομολόγων. Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, οι τράπεζες αποδέχθηκαν το εθελοντικό κούρεμα 50% και στη συνέχεια ξεκίνησε πάλι η Σύνοδος όπου  επικυρώθηκε η συμφωνία.
Τι δήλωσαν Μέρκελ-Σαρκοζί-Παπανδρέου
Οι πρώτες δηλώσεις μετά το τέλος της Συνόδου έγιναν από τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ανακοίνωσε την επίτευξη της συμφωνίας με την οποία οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων αποδέχονται τη μείωση της αξίας τους κατά 50%. Σε αντιστάθμισμα, είπε ο γάλλος προεδρος, η ευρωζώνη θα εγγυηθεί με ένα ποσό της τάξεως των 30 δισ ευρώ, την ομαλή εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας. Ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας ήταν "να αποφύγει ένα δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας" και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικώς αυτο απεφεύχθη. Δήλωσε επίσης ότι το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους αφορά όλες τις τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ανοίγει πλεον ο δρόμος για τη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020
Στις δηλώσεις της η κ. Μέρκελ είπε χαρακτηριστικά ότι «αποφύγαμε την χρεοκοπία της Ελλάδας» τονίζοντας ότι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα φέρνει την σταθερότητα στην ευρωζώνη ενώ υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι η μόνη διέξοδος για να σταματήσει η εξάπλωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Ως «επίτευγμα όλων των Ελλήνων" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τη συμφωνία σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά από το πέρας των διαπραγματεύσεων.  «Εχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της Ελλάδας με το παρελθόν. Να μπούμε σε μία εποχή αναπτυξιακή, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η νέα συμφωνία «έχει όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της 21ης Ιουλίου και δεν έχει τα μειονεκτήματα της».
Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ. ευρώ με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 50% εξέφρασαν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο κ. Ρομπεϊ υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει το στόχο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας στο 120% έως το 2020. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν ότι η νέα συμφωνία θα οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011.
Χαιρετίζει η Λαγκάρντ τη συμφωνία: «Αποδεσμεύεται η 6η δόση»
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε τη απόφαση της Συνόδου και είπε ότι θα εισηγηθεί στο ΔΝΤ «την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου» στην Ελλάδα Ωστόσο, κ. Λαγκάρντ στην ανακοίνωσή της υπογράμμισε  ότι είναι «μείζονος σημασίας» η εφαρμογή «των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που δέχτηκε» η Αθήνα.
Τράπεζες: «Έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα»
Το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IFF), που εκπροσωπεί τις τράπεζες, «συμφωνεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα, την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για τη μείωση κατά 50% του ελληνικού χρέους που διατηρούν οι ιδιώτες επενδυτές», δήλωσε σήμερα το πρωί ο δντής του IIF, Τσάρλς Νταλάρα ο οποιος τόνισε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί «με τη βοήθεια ενός επίσημου προγράμματος δέσμευσης του ιδιωτικού τομέα (PSI) ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ