Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Πρώτα η 6η δόση και μετά το κούρεμα

Πρώτα η 6η δόση και μετά το κούρεμα

Τίτλοι τέλους μπήκαν στο σήριαλ της εκταμίευσης της 6ης δόσης καθώς στο χτεσινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν την έκθεση αξιολόγησης της Τρόικα. Παράλληλα όμως ξεκινά ένα νέο δράμα καθώς στην απόφασή του το Eurogroup ξεκαθαρίζει ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί και γι' αυτό χρειάζεται ένα δεύτερο πακέτο με μεγαλύτερη χρηματοδότηση αλλά και μεγαλύτερη ιδιωτική συμμετοχή.
Στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών συμφωνούν με την έκθεση της Τρόικα οτι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιβαρυνθεί σε σχέση με τον Ιούνιο και ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ωστόσο, κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που ψήφισε η Βουλή την Πέμπτη ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για το 2012.
Παράλληλα το Εurogroup επισημαίνει ότι προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους θα οριστικοποιηθεί ένα δεύτερο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα με τον κατάλληλο συνδυασμό πρόσθετης χρηματοδότησης από δημόσιες πηγές αλλά και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή ανοίγουν κι επίσημα το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους, πάνω από 21% που προέβλεπε η Σύνοδος Κορυφής του Ιουλίου, ενώ το νέο πρόγραμμα θα οδηγήσει πιθανότατα σε λιτότητα διαρκείας αφού οι δανειστές μας εμμένουν στην ίδια «συνταγή». Υπενθυμίζεται ότι σε χτεσινή της ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε επίσημα ότι συζητείται κούρεμα τουλάχιστον 40%.
Ουσιαστικά, με την χτεσινή απόφαση του Eurogroup αποδεσμεύεται η συμμετοχή της Ε.Ε. στην 6η δόση, δηλαδή περίπου 5,8 δισ. ευρώ και απομένει η έγκριση του ΔΝΤ για την αποδέσμευση των υπόλοιπων 2,2 δισ. ευρώ που του αντιστοιχούν, πράγμα που αναμένεται να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για θετικό βήμα, ως συνέχεια της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, και εκτίμησε ότι το νέο πακέτο που θα οριστικοποιηθεί στις δύο επόμενες Συνόδους Κορυφής θα διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ